Anmeldelse af ” Midnight at the Pera Palace “

Af Josefine Andersen

Netflix præsenterer en serie fra Tyrkiet, baseret på bogen ”Midnight at the Pera Palace: The Birth of Modern Istanbul” skrevet af Charles King.

Serien er meget anderledes fra bogen. Showet er en sci-fi/fantasy om tidsrejse, hvor bogen er drama og ikke har nogen form for tidsrejse.

Hvad handler serien om

Vi møder Ezra en forældreløs pige, der er journalist. Hun skal skrive en artikel om Pera Palaces hotel´s 120 jubilæum. Her møder hun hoteldirektøren Ahmet. Dette hotel har en magisk hemmelighed, når klokken slår 12 og med en magiske nøgle i hånden kan man rejse tilbage i tiden, og Ezra hun ender i 1919, hvor hun løber ind i hendes dobbeltgænger, Og en mand der er hyret af Briterne til at Skyde Mustafa Kemal Ayaturk.

Hvem er Mustafa Kemal Atatürk?

Mustafa er den eneste ægte historiske figur i showet. Han var en feltmarskal, og grundlæggeren af republikken Tyrkiet. Han blev fremtrædende for sin rolle i at sikre den Osmanniske Tyrkiske sejr i slaget ved Gallipoli, hvor de besejrede den Britiske hær, efterfølgende blev han præsident for Tyrkiet.

Pera palace hotel’s historie

Pera palace er et ægte hotel der bliv bygget i 1892, for at være vært for passagererne på Orient express, Paladset ligger i Beyoglu, et distrikt på den Europæiske side af Istanbul, I Anden Verdenskrig var Tyrkiet et neutralt land. Men de gav fri adgang til jøder for at redde dem fra Holocaust. hotelt tog ind mange af disse flygtninge.

Hvad er dårligt

Jeg så serien med engelsk dub og danske undertekster. Underteksterne var fra originalsproget, og der var ofte stor forskel på hvad der blev sagt, hvilket skaber noget forvirring.

Historien har meget at gøre med Tyrkisk historie, så uden at kende den, kan serien være lidt forrivende.

I en scene rejser Ezra frem til 1950’erne for at få fat i penicillin, men hun har ændret tiden, hvilket jeg ikke indså før ret lang inde i scenen. Jeg ikke kender Tyrkiets historie samtidig med blev Ezra arresteret i denne scene, hvilket de ikke forklarede hvorfor i den engelsk dub. I underteksterne sagde de, det var fordi hun talte tyrkisk, hvilket er en af de ting, de har dårligt oversat i dubben.

Karaktererne er ikke specielt kloge. Ezra starter hele mordforsøget, fordi hun blærer sig overfor Briterne, at de vil blive smidt ud a landet i fremtiden. Samtidig tager de flere dårlige beslutninger, men også kloge planer, det er en forvirrende ide om deres intelligens.

Skuespillet var ikke så godt, men jeg tænker det mere, fordi jeg så den engelske dub. De nok er meget bedre i originalt Tyrkisk.

Hvad er godt

Serien er utrolig flot lavet. Kulisserne og kostumerne er meget historisk korrekt og smukt at se på. Samtidigt var serien spændende. Historien er interessant og plottet har mange spændende ting, der holder dig interesseret i plottet. Jeg var maget betaget af Ezras og Halits kærligheds historie. hvilket faktisk var grunden til jeg startede serien. efter jeg så noget om det på Tiktok appen.

Jeg syntes serien er virkelig god, og er glad for der er en sæson 2 på vej.

Anmeldelse af “Mugge og hans mærkelige hjerne”

Halloween på Bostedet Stærevænget i Assens