Naturværkstedet Langagervej 10 års jubilæum

Af: Rasmus Svendstrup

I anledning af at Naturværkstedet Langagervej i år har 10 års jubilæum, har vi besøgt dem, for at høre om, hvordan at de 10 år er gået. Jeg mødtes med Winnie – som er personale på Naturværkstedet Langagervej, og som har været med siden starten i 2014 – til en lille snak om jubilæet.

Hun fortalte, at det var John Juul Henriksen, der for 10 år siden fik idéen til det, der i dag hedder Naturværkstedet Langagervej. John Juul Henriksen er direktør for selskabet Tarup Davinde og han henvendte sig til Odense Værkstederne og STU i Faaborg-Midtfyn kommune, for at høre om de ville være med til en partnerskabsaftale. Grunden til, at John gjorde det, handler om, at han skulle finde et kommunalt tilbud, fordi skovhjælpertitlen, der er opfundet af Naturstyrelsen, som er ejet af staten, ikke ville være med til at give nogle penge, da jorden som Naturværkstedet Langagervej er på er kommunal.

I starten var det et projekt, der skulle vise, om der var nogle medarbejdere på Odense Værkstederne, som havde lyst til at være skovhjælpere. Projektet løb i et år. Siden dengang har det, som i dag hedder Naturværkstedet Langagervej, været en del af Odense Værkstederne.

I løbet af de 10 år, har der både været opture og nedture. De har haft perioder, hvor de har haft brug for flere medarbejdere på Naturværkstedet Langagervej. Der har også været en periode, hvor de har været tvunget til at sige farvel til nogle medarbejdere, som fandt andet arbejde. Winnie er selv glad for at komme derud, for der kommer en del nye mennesker i området, og der er højt til himlen. Det er det at naturen kan.

Tidligere er Naturværkstedet Langagervej blevet kaldt for Skovhjælperne og Havørnen. Disse navne hænger sammen, ved at skovhjælperne er de medarbejdere som arbejder der. Navnet til stedet, Havørnen, kom af, at Winnie så en havørn, med et vingefang på 2 meter, som fløj lige hen over hovederne på de medarbejdere, som var på arbejde dengang. Det er derfor, at stedet kom til at hedde Havørnen. I 2023 lavede man i Odense Kommune en ensretning af alle værkstedsnavne. Navnet skulle ret præcist kunne fortælle hvilken type værksted der var tale om og beliggenheden på værkstedet. Så Havørnen blev ændret til Naturværkstedet Langagervej, fordi det er et naturværksted og ligger på adressen Langagervej 1.

Opgaverne har ændret og udviklet sig gennem tiden. I starten var det naturvejlederen, som fældede træerne og savede det op. Derefter var det medarbejdernes opgave at hente træet, så de kunne kløve og tørre træet, så det kunne komme ud til gæsterne.

I dag er det sådan, at der er 5-6 skovhjælpere, som har været på AMU skolen og taget et motorsavsbevis, så de selv må fælde træerne. Ligesom der er nogle medarbejdere, som har fået taget motorsavs bevis, er der også nogle medarbejdere, som har fået taget bevis til en ukrudtsbrænder og ikke mindst brandbekæmpelse, hvis der skulle ske et uheld.

På selve jubilæumsdagen har de tænkt sig at invitere til åbent hus, hvor alle dem, der har relation til Naturværkstedet Langagervej er velkommen til at komme forbi og se deres arbejdssted. Winnie regner med, at det bliver med musik og indslag, og håber på, at det bliver en god dag.

“Hazbin Hotel” Anmeldelse

Nytårsaften 2023 – En aften mange danskere vil huske