Af Rikke B. Jensen, Jordy Schmidt, Rasmus Mydtskov og Torben Markvardsen
Vi har været i Montagen på Bregnevej og lavet et interview. Vi talte med flere medar-bejdere. Linda Zeeberg fortalte om, hvad de arbejder med i Montagen og på Systuen.
Fortæl om jeres arbejde?
Linda fortæller: I Montagen er der rigtig mange pakkeopgaver til forskellige kunder. Vi har lige fået en ordre, hvor der skal en vimpel og to skruer i en plasticpose, som man så svejselukker. Derefter kommer man stregkode på posen. Før vi får vimplerne ind i Montagen, har Maskinværkstedet lavet et hul i hver vimpel.
Vi har en anden opgave, hvor der er et metalrør, hvor man skal sætte en lille O-ring på, som skal trækkes på plads. Vi har haft Maskinværkstedet til, at lave et hjælpeværktøj.
Vi laver mange opgaver, for et firma der hedder Sneider. Det er forskelligt arbejde med kontakter og ledninger. Sneider hed tidligere Joel, så dem har arbejdet for i mange år.
Vi har 2 Skinpakkere, hvor vi bl.a. skinpakker lygtebeslag fra Hella. Beslagene er samlet i Montagen. Skinpakkeren krymper et folie om beslaget og beslagene sendes til alverdens lande.
For firmaet Frecenius Kabi pakker vi proteindrik, som bliver solgt på apotekerne. Vi pakker kasser hvor der 8 forskellige smage i, endvidere sætter en stregkode på kasserne.
For en del år siden lukkede Systuen ned, efterhånden var der ikke så meget at lave på systuen, så derfor blev symaskinerne sat væk. Det var billigere at få syet i Portugal og Tjekkiet.
Så fik vi en forespørgsel fra Odense Kommune, om vi kunne sy nogle poser, til et spil der hedder Mad og Måltider. Det kunne vi godt og til spillet syede vi nogle poser af gamle duge, som Odense Kommune leverede.
Vi havde det gamle undervisningslokale, hvor vi kunne indrette en lille systue. Senere har Odense Kommune bestilt 1000 poser. De skal bruges til Eventyrløbet. Når man tilmelder sig, får man et løbenummer, et armbånd og en t-shirt. I stedet for at få det udleveret i en plasticpose, så får man det i en genbrugspose, som vi på Systuen har lavet af Social og sundheds personalernes gamle kitler. De skulle alligevel være bleven smidt på forbrændingen.
Mads Rasmussen fortæller:
Jeg er 24 år og er flyttet til Odense fra Fredericia for fem år siden. Jeg bor på Bjørnmosen og har været blind siden jeg var 4 år. I Fredericia tog jeg den 3 årige STU uddannelse.
Jeg har arbejdet Montagen ca. 3 år. Jeg laver pakkeropgaver for et firma der hedder Alumeco. Jeg kommer forskellige vinkler og rør i poser. En anden opgave laver jeg for Simpson, hvor jeg kommer møtrikker på klips i en pose og pakker 100 i en kasse
Jeg er også Vejleder her i Montagen. Jeg viser nye kommende medarbejdere rundt, her på Bregnevej. Når der starter en ny medarbejder, tager jeg imod vedkommende og sørger for at den nye, får en god start her på værkstedet, og føler sig godt tilpas.
På sigt vil jeg gerne ud i Skånejob i et job, hvor jeg kan bruge mine hænder
Pia Buch Jensen har lige haft 25 års jubilæum. Pia har arbejdet næsten 20 år på Skovgården og flyttede med Skovgården ned på Rytter-kasernen. Pia trivedes ikke rigtigt på Rytter-kasernen og flyttede til Montagen på Bregnevej og har arbejdet der i ca. 1½ år.
Pia er med til, at lave rigtig mange forskellige opgaver i Montagen. Lige nu er Pia på systuen, hvor hun laver poser til Odense Kommune. Poserne bliver lavet af gamle kitler fra hjem-meplejen, som på den måde genbruges.
Jeg har ingen planer eller ønsker om nyt arbej-de. Jeg godt tilfreds med mit arbejde i Montagen.
Gitte Madsen fortæller: Jeg har stort set altid arbejdet her på Bregnevej, kun afbrudt af en kort periode på Hjallese Plejecenter i Skånejob.
Jeg har arbejdet i 42 år på Bregnevej og fået Dronningens Fortjenstmedalje for 40 års ansættelse i Odense Kommune. Jeg var ovre og sige tak for medaljen, ikke til dronningen, men til kronprinsen. Det var en rigtig god oplevelse.
Lige nu arbejder jeg på systuen, hvor jeg syr poser til Odense Kommune. Ellers pakker jeg proteindrik til dem, der er småt spisende.
Jeg har også mange opgaver ved Skinpakkeren, men lige pt., er der ingen opgaver til den på værkstedet. Min plan er at jeg vil gå på pension, her fra Bregnevej.
Bjarne Hansen har boet i Otterup i 25 år. For mange år siden har Bjarne arbejdet på Maskinværksted Bredbjergvej sammen med Torben Kildemoes og flyttede med værkstedet til Bregnevej, i starten af 80erne.
Bjarne dyrker meget sport i sin fritid og har løbet mange motionsløb. Bjarnes rekord for en 10 km er 44 minutter.
Lige nu sprætter jeg kitler op, som skal laves til poser til Odense Kommune. Jeg laver lygte-beslag til Hella. Bjarne har tidligere lavet mange kabeldæksler. De bliver nu lavet i Indien.
Jeg tager på Nordfyns Folkehøjskole engang imellem, for at tabe mig lidt og så prøver jeg lige noget nyt. Jeg er glad for at arbejde på Bregnevej og vil ikke andre steder hen, kun på højskole engang imellem.
Fortæl om en arbejdsdag?
Linda fortæller videre: Arbejdstiden aftaler vi individuelt, nogle møder kl. 8.00 og andre lidt senere. Det aftales, når man starter. Enkelte går hjem kl. 12.30, og nogle kl. 14.00. Der er rigtig mange, der arbejder hver dag til kl. 16.00.
Hver torsdag efter formiddagspausen, holder vi fællesmøde, for alle i Montagen og dem i køkkenet. Vi holder et orientereringsmøde, hvor vi snakker om, hvad der er af arbejde, eller er der noget nyt arbejde på vej ind. Måske er der nogle sedler eller lignende, der skal deles ud.
Hvor mange medarbejdere og personaler er der i Montagen?
Køkkenet og Montagen er lagt sammen. Da vi var til julefrokost var vi over 40 personer så vi er ordentlig flok. I Montagen er der 30 medarbejdere og to personaler, Birthe og jeg, og i køkkenet er der Lone, men om fredagen er Birthe også i køkkenet for der har Lone fri.
Har I nogen nye planer for jeres arbejde i Montagen?
Vi har ikke nogen nye planer lige pt i Montagen. Carsten der finder nye opgaver til os, er kommet med en ny opgaver, som vi skal satte en pris på. Vi skal byde de samme priser, som ude i byen. Vi er bare lidt længere tid, om at lave tingene, men det gør som regel ingenting, det er kunden indforstået med.