Interview med Kaffe Lars

Af Rasmus Svendstrup. Foto Rasmus Mydtskov

Her i Odense, i det idylliske H.C. Andersen kvarter, ligger der en butik som både har udstillinger af kunst og hvor man kan købe specialiteter indenfor the, kaffe, rom og en masse forskellige lækre chokolader.
Den hedder Kunst og Håndværk og ligger i Claus Bergs Gade. Indehaveren af butikken hedder Lars, efterhånden har han fået tilnavnet Kaffe Lars, for hans butik sælger blandt andet også kaffe.
Grunden til at vi skal besøge ham, handler om at Prospect Art udstiller hos ham. Nedenfor kan I læse et interview med Kaffe Lars.

Artiklens forfatter interviewer “Kaffe” Lars til denne artikel

Fortæl om dig selv?

Jeg er uddannet socialpædagog, det har jeg været i mange år. Jeg har altid malet billeder, og når man maler billeder følger man med i hvad der sker. Vi var nogle stykker som så denne her butik, og så åbnede vi denne butik sammen. Hvor vi begyndte at sælge kunst og håndværk.
Jeg er lige fyldt 68 år, jeg har en søn på 29 år. Jeg har boet her i Odense siden 1970, som efterhånden er mange år. De øvrige 3 som jeg startede butikken sammen med, har valgt at trække sig, af flere forskellige årsager.

Hvor fik du idéen fra til at lave sådan en butik som din, hvor man både kan købe ting, og hvor du også udstiller ting?

Vi var fire, som gik forbi denne her butik, som havde stået tom i lang tid. Herefter lejede vi butikken. I begyndelsen solgte vi ikke kaffe og te samt spiritus. Det kom til siden.

Martins figurer hos Kaffe Lars. Martin har ladet sig inspirere af H.C. Andersen og Kaffe Lars

Hvor lang tid har du haft din butik?

Butikken åbnede i 1996. Den 1. maj er det 25 år siden butikken åbnede.

Disken Hos Kaffe Lars. Det er ligesom at komme ned i en gammel købmandsbutik igen.

Hvad kan man købe og sælger du i din butik?

Jeg sælger kunst og kunsthåndværk. Jeg har cirka 100 mennesker, som laver kunst og kunsthåndværk, som jeg sælger for. Jeg sælger også kaffe og the. Jeg har en masse god the og en masse god kaffe. Meget af mit kaffe og the er økologisk og fairtrade. Jeg sælger også rom, her har jeg omkring 90 mærker. Jeg sælger også gin, her har jeg omkring 40-50 forskellige mærker. Jeg sælger også whisky og andre forskellige slags spiritus.

Du kalder din butik for Kunst og Håndværk samt galleri. Hvem har udstillet her?

Jeg har haft en kunstner til at udstille cirka hver måned siden 1996. En som mange af jer sikker kender er Rasmus Lyberth. Han udstillede her forrige år.
I marts måned kommer en kunstner, som har været kunstner i 50 år. Det er en dame som hedder Anette Lind.
Der kommer både kendte og ukendte kunstnere og udstiller her.

Her kan man se at Kaffe Lars også udstiller kunst, som man kan købe noget af. Desuden kan man købe rom, gin, spiritus, kaffe og te


Hvordan har Corona nedlukningen betydet for din butik?

Det har været en barsk omgang. Jeg har været nødt til at have lukket en periode. En periode havde jeg lukket noget af tiden, hvor jeg havde åbent to dage om ugen. Fra og med i dag, holder jeg åbent hver dag.
Det kommer også an på hvad myndighederne siger fremover. Økonomisk har det betydet en nedgang. Der kommer en del kunder, som har været med til at have butikken kørende.

Hvad er dine åbningstider?

Lige nu er mine åbningstider fra kl. 10 til kl. 17, på alle hverdage. Jeg må se hvordan det ser ud fremover.

Et lille udpluk af det spiritus som Lars sælger.

Rytterposten, Marts 2021

Interview med Martin fra Prospect Art