Egmont Højskolen – en oplevelse man aldrig glemmer

Af Svend Digens

Hvad er Egmont?

Egmont er en højskole med fokus på personer med handicap. Jeg tog min STU på Egmont højskolen og gik der fra efteråret 2014 til og med efteråret 2017. Opholdet har langt hen ad vejen formet mig til det voksne menneske, jeg er i dag.  Egmont ligger i Hou, som ligger mellem Århus og Horsens.

Hvilke faciliteter er der på Egmont?
Egmont ligger lige ned til havet og det bliver i den grad udnyttet. Skolen har fantastiske faciliteter, bl.a. en stor idrætshal med udstyr til at spille kørestolshockey. Der er klatrevæg, net til badminton og meget mere.  Egmont har også svømmehallen ”Valhalla”, hvor der både er koldt- og varmtvandsbassin og dampbad. Der endda en vandrutsjebane, hvor der er elevator op til. I forbindelse med Valhalla er der et fitnessrum, hvor næsten alle maskinerne kan bruges af både gående og kørestols brugere. Derudover har Egmont et værksted og lokaler til at sy, lave musik, glas og keramik, medie, sejlads og meget mere.

Hvilke fag tilbyder Egmont?
Fagene på Egmont er fantastiske. Her er alt fra musik, kunst, udeliv og teater til et fag ved navn ”Dig og mig”, hvor folk som mig, der har kognitive udfordringer lærer, hvad sker der i mit hoved, når jeg er forvirret. Her får vi forskellige værktøjer til at håndtere det.

Alle fag er tilpasset til de handicappede borgere. Alle skal kunne deltage, det er noget af det, der gør Egmont fantastisk. Holdningen til tingene på Egmont er, at hvis du vil ud og sejle, så finder de en løsning på det. Eller vil du lære at spille klaver, så finder de en løsning på det.

På Egmont højskolen er det sådan, at halvdelen af eleverne har en form for handicap og den anden halvdel er ikke handicappede. Det fungere på den måde, at de handicappede ansætter assistenter, men assistenterne er også elever på højskolen.

Når der er undervisning, er vi elever på lige fod, men i fritiden er det sådan, at jeg for eksempel havde en assistent, der hed Pernille, der hjalp mig med det, jeg får hjælp til. Samtidigt med Pernille var min assistent, var hun også kursist og havde de fag, hun selv ville. Når vi handicappede har brug for hjælp i undervisningen, er der såkaldte hjælpelærer. De hjælper dem, der her brug for hjælp i undervisningen.

Det gør bare, at alle snakker med alle og det giver et helt specielt sammenhold. Assistenterne går der kun et semester. Dette gør at man skifter hjælper/assistent hvert halve år. Der er også en gruppe af elever som har en form for handicap, som har brug for en hånd her og der, men ikke har behov for eller bevilling til en assistent. Der er stor forskel dette fra kommune til kommune. Det har de så deres ledsager som er en af hjælpelærer til at gøre.   

Min oplevelse på Egmont
Jeg kom direkte fra folkeskolen og mine forældre, så det var første gang jeg stod på egne ben. Sådan er det for mange af de elever, der går på Egmont. Det er derfor Egmont højskolen er et fantastisk sted at starte et voksenliv som handicappet. 

Da jeg startede på Egmont havde jeg ingen venner og jeg troede egentlig ikke jeg kunne få venner, men da tog jeg fejl. Jeg husker, hvordan jeg bare følte mig velkommen og folk accepterede, at musik er min store interesse. Jeg oplevede, at jeg var god til noget for første gang i mit liv. Jeg fik mange venner for eksempel min allerbedste ven Rasmus, som jeg stadigt er meget tæt på her efter ni år. Jeg vil sige, at alle snakker med alle. Så møder man en på sit fag som man falder i snak med, så går man til pause og snakker videre.

Der er altid gang i den. Mennesker snakker på kryds og tværs af alder og handicap. På nogle af mine semestre, var der kursister fra udlandet. Blandt andet havde vi elever fra Japan, som havde et handicap og kom et år til Egmont, for at se, hvordan vi ser på handicappede her i Danmark.

Vi lavede masser af sjove og skører ting. For eksempel vandkamp, og på en tur til Århus spillede vi spil tog en dukkert i havet. Der blev også holdt vilde fester i weekenderne. Jeg må hellere lade være at gå i detaljer, men lad mig bare sige Egmont holder fede fester. 

Jeg udviklede mig. De ting jeg blev drillet med i skolen, blev jeg pludselig respekteret for. Vi var ude at rejse. Jeg var med Egmont Højskolen på studietur, hvor jeg var i Barcelona, USA og Kina.

I starten var studieturene hårde for mig. Jeg kunne slet ikke overskue det og blev meget forvirret og ked af det, men lærerne sagde, jeg skulle blive ved at tag med.  Jeg snakkede med min kontaktlærer om, hvor det gik galt. I fællesskab fandt vi så nogle strategier til, hvordan jeg kunne klare det. For eksempel kunne jeg høre beroligende musik i hovedtelefonerne, for at giv mig lidt ro.
Sådan fandt vi i fællesskab på mange strategier, og det gjorde, at den sidste tur til Kina blev en succes og en tur jeg aldrig glemmer. Det var en fantastisk oplevelse. Vi var på den kinesiske mur, i den Forbudte by, en by hvor der er kanaler som i Venedig, Disneyland Shanghai og meget mere.

Min bedste Rasmus var med, og i det hele taget var vi et godt hold, der var afsted. Vi hyggede os meget. Den tur glemmer jeg aldrig.

Men det jeg virkelig forbinder Egmont Højskolen med er fællesskab. I min sommerferie var jeg på et ugekursus på Egmont Højskolen. Fra uge 26 til uge 30 holder Egmont sommerkursus. Det bliver brugt af mange gamle elever, som mig selv, til lige at komme et smut tilbage på Egmont.

Jeg var i år på idræt. Det var fedt. Vi spillede blandt andet forskellige boldspil, var en tur i svømmehallen, var selv med til at udvikle lege og meget mere.

Om aftenen forgår der altid en aktivitet. Vi havde blandt andet banko-sang aften. Vi lavede også Monopolet, hvor kursister kunne skrive dilemmaer, som et panel på tre mand gav deres bud på, hvordan de ville løse problemet. Derefter spørger de publikum. Her kan alle byde ind, hvis de har ideer til løsningerne.

Ugen sluttede med et brag af en fest, med en tre-retters menu og et band, der spiller op til dans.

Det var lidt af det som Egmont højskolen tilbyder. Jeg elsker Egmont. Den har gjort så meget for mig og min udvikling. Jeg lærte at stå på egne ben. Nogle gange begik jeg fejl, men lige meget om jeg havde hjemve, var uenig med min assistent eller mine venner, eller havde kærestesorger, så greb lærerne mig altid. Min kontaktlære og mig fandt altid en løsning. Vores motto var: Alt er godt og resten fikser vi.

Til næste år har jeg ti års jubilæum på Egmont. Men det stopper ikke der. Egmont er i mig

Hvis du, kære læser, er blevet nysgerrig på hvad Egmont Højskolen er for noget, så vil jeg anbefale dig at gå ind på hjemmesiden https://www.egmont-hs.dk/. Her kan du læse alt muligt om skolen. Man kan både tage et sommerkursus eller et semester. Man kan sagtens gå på semester, uden at tage STU.

Det er en oplevelse man aldrig glemmer.

Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning Part One

Anmeldelse af “Elementært”