Donald Triplett er død i en alder af 89.

Af Josefine Anderen

Donald Triplett er død i en alder af 89.

Navnet Donald Gray Triplett siger dig nok ikke meget. Men han var den første person diagnosticeret med autisme i 1943. Donald blev født d. 3. september 1933 og afgik ved døden 15. juni 2023.

Livet

Donald var den ældste søn af en velhavende familie. Hans mors familie havde grundlagt den lokale bank i Forest, Mississippi, og hans far var advokat. I en ung alder havde han kommunikations problemer og blev ofte fikseret på ting. Han var maget interesseret i nummer, mønstre, og USA's præsidenter. Han var os maget sang interesseret og som ung kunne synge i perfekt tonehøjde. I en alder af to havde han evnen til at recitere den 23. salme i Det Gamle Testamente og lærte 25 spørgsmål og svar udenad fra en presbyteriansk katekismus. Som voksen fik Donald arbejde i en bank Mississippi, hvor han arbejdede i 65 år, indtil hans død. Donald var ikke social anlagt. For det meste svarede han ja og nej til spørgsmål. Han var dog maget holdt af i den lille by han boede i. Folk var os maget beskyttende af ham. Da folk prøve at kontakte ham for interview til en dokumentar, gjorde folk der kendte ham det bemærket de ikke skulle prøve på noget med ham.

I oktober 1938 blev Triplett undersøgt af den østrigske børnepsykiater Leo Kanner på Johns Hopkins Hospital i Baltimore, Maryland. Leo Kanner var forbløffet over drengens symptomer, selvom han bemærkede nogle ligheder med skizofreni, var han ikke i stand til at diagnosticere  ham. Leo Kanner så Donald flere gange og havde i 1943 stødt på 10 tilfælde af børn med lignende adfærd. Samme år udgav han en artikel ved navn “Autistic Disturbances of Affective Contact” hvilket lagde et grundlag for autisme. 
Case1
Donald bliv kaldt for sag nummer 1. Da Donald bliv diagnosticeret var der ikke noget ord for hans diagnose. Ordet autisme var dog allerede brugt. Udtrykket autisme blev først brugt af psykiater Eugen Bleuler i 1908. Han brugte det til at beskrive en skizofren patient, som havde trukket sig tilbage i sin egen verden. Det græske ord autós betød selv og ordet autisme blev brugt af Eugen Bleuler til at betyde sygelig selvbeundring og tilbagetrækning i sig selv.

Donald selv var dog ikke klar i over han var autistic, han var ikke en del a resserchen der bliv lavet omring det.  Og han fandt faktisk først ud af at var autistic ifølge af en documuntar ”in A Different Key”. Der kom ud i 2022Anmeldelse af Indiana Jones and the Dial of Destiny

Der findes trolde i de danske skove