Anmeldelse af Thomas Helmig koncert, Kongens Have i Odense

Af Svend Digens

Fredag den 25/08 2023 var der koncert i Kongens Have i Odense i forbindelse med H. C. Andersen Festival. Der var tre navne; Drew Sycamore, Ericka Jane og Thomas Helmig.

Jeg nåede kun Helmig. Dermed ikke sagt, at de to andre navne var dårligere, men denne anmeldelse handler kun om Helmig. 

Helmig vælger at lægge ud med ”Sirenesangen”, et cover af Gasolin`. Umiddelbart ville jeg tænke, at når man har så mange hits som Thomas Helmig, hvorfor så lægge ud med et covernummer. Men lytter man til de første linjer i sangen ”Har du mistet det gyldne håb, som du fik i gave ved din barnedåb”, kan det tænkes, at det er Thomas’ hyldest til hans søn Hugo, som han mistede i november 2022. Hugo Helmig døde desværre i november 2022, kun 24 år gamle. 

Det kom til udtryk flere gange i løbet aften for eksempel siger Helmig ” I aften hylder vi livet og den levende musik” hvorefter han spiller Hugos ”Wild”. Derefter kom der gang i den og vi fik sange som ”Din røde kjole”, ”Det er mig, der står herude og banker på”, ”Stupid Man”, ”Op og ned”, ”Midnat i Europa”, som er mit personlige yndlingsnummer. Andre numre på sætlisten var ”Dagen efter dagen derpå”, ”Jeg tager imod” og ”Malaga”.

Jeg var i 2022 til Thomas Helmigs hidtil største koncert i Ceres Park i Aarhus.

Jeg så ham også på Smukfest 2022 og jeg må sige, at der var mange gengangere på Helmigs sætliste. Det ærgrede mig lidt, da jeg synes, der er masser af fede sange i Helmigs bagkatalog. Jeg har læst anmeldelser af andre koncerter med Thomas Helmig i år, hvor der var nummer som ”Takker”, ”Gotta get away from you” ( keep on walking )  og ”Gold digger”. Det er numre Thomas ikke har med så tit, derfor synes jeg, at det lød fedt. Til denne koncert spillede han mange numre, han også spillede til sidste års koncerter og i stort set samme arrangement. Det synes jeg måske er lidt ærgerligt, når man har så mange fede hist i bagagen som Thomas Helmig.

Men det hele blev leveret på bedste vis. Helmig har gode musikere bag sig. Jeg kunne desværre ikke rigtigt se, men det var tydeligt at mærke, at både publikum og band var i feststemning, og det var okay vejr.

Alle sang med. Jeg synes at noget af det Thomas Helmig er mega god til, er at få publikum med.

Jeg synes måske, at det blev lidt langtrukken i ”Stupid Man”. Først får vi en fed guitarsolo af Emil Falk, hvor jeg i den grad rockede med. Efter den er der fællessang, hvor alle er på. Så skulle man tro det stopper her, men går Helmig i gang med at sige giv en hånd til bandet. Det er ok, men så skal vi give en hånd for publikum. Det gør vi også, men bandet får besked på at holde den nede, for det var ikke godt nok. Vi skal gøre det to gange mere. Jeg synes, det er godt at få publikum med, men det gør, at jeg tænkte kom nu tilbage til sangen. Lidt for langtrukne efter min mening. 

Et nummer jeg bliver nødt til at nævne er ”Midnat i Europa”. Jeg elskede det allerede før koncerten. Da bandet startede på introen gik jeg helt amok og blev mega glad. Det er så fedt, at han tager den med og at vi blev bedt om at synge med, men i modsætning til ”Stupid Man”, synes jeg det var mere passende. Måske også på grund af at ”Midnat i Europa” er mit yndlings nummer, da jeg altid har kunnet spejle mig i teksten. I hvert fald havde jeg ikke nogen stemme tilbage efter sangen. Det er altid noget særligt for mig når bandet begynder på introen på ”Midnat i Europa” og altid mit højdepunkt til en Thomas Helmig koncert.

Noget der undrede mig, var at han præsenterede ekstranummeret ved at sige: ”Er i klar på at holde noget fest?

Jeg håbede, at der kom et rigtig Thomas Helmig festnummer, men han vælger at spille ”1999” et covernummer af Prince, hvor hans korpiger synger det første vers. Her kunne jeg måske godt have tænkt mig et af Helmigs egne numre.

Jeg var til koncerten sammen med min veninde, som sidder i kørestol. Jeg kom på min crosser. Vi havde læst på H.C. Andersen festivals hjemmeside, at der ville være kørestolspladser. Men da vi kom ind på pladsen kunne vi ikke få øje på noget podie eller lignende. Til sidst spurgte vi en vagt hvor kørestolspladserne var, og fik at vide, at der simpelthen ikke er kørestolspladser. Derfor endte det med, at jeg og min veninde måtte sidde et sted, hvor vi ikke havde nogen chance for at se noget som helst af scenen. Jeg synes det er for dårligt, at man på den måde lidt udelukker handicappede mennesker, for at få en god koncertoplevelse. Jeg høre desværre lignende historier fra festivaler rundt om i Danmark.

Jeg mener, vi har lige så meget ret til at gå ud og høre en koncert med vores yndlings musikere som alle andre. Det skal ikke komme kunstnere til last.

Som sagt kunne jeg ønske mig, at Thomas Helmig havde bare lidt mere udskiftning i sætlisten. På den anden side tror jeg, at mange fans gerne vil høre de gode gamle sange. Og jeg må tage hatten af for musikerne. De spiller bare fedt.

Tak for en fed aften til Thomas Helmig og bandet

Jeg giver koncerten 5 ud af 6 stjerner.

Arrangørerne får ikke mange stjerner, når de skriver på deres hjemmeside, at der er kørestolspladser og der så ikke er det.

Thomas Helmig har dygtige musikere bag sig. Det er man ikke i tvivl om.
Bandet bestod af:

Thomas HelmigSang og Guitar
Claes AntonsenTrommer
Emil Falk Guitar
Søren RungeKeyboard
Poul ReimannKeyboard
Mads MichelsenPercussion
Christian Douglas Bas
Mark Linn,
Tilde Vinther og
Annelie Karui Saemala Overbeck
Kor

Anmeldelse af “The Equalizer trilogien 2014 – 2023”

På besøg hos træværkstedet på Industriværkstedet Bregnevej