Anmeldelse af “Barbie”

Af Josefine Anderen

Tag til det lyserøde univers hvor Barbie er alting, og Ken er bare Ken. Det kendte dukkefænomen, er nu i biografen med en original film.

Historien om Barbie

Barbara Milecent Roberts, kælenavn Barbie. Er den kendte modedukke fra firmaet Mattel. Skabt af Ruth Handler. Barbie er navngivet efter Ruths datter Barbara. Den første Barbie kom ud i 1959. En lille kvinde dukke i en hvid og sort stribet badedragt. Den originale Barbie dukke har en værdi fra 50.000 kr. til 185.000 kr. afhængig af hvor god kvalitet den er i.

På det tidspunkt Barbie udkom, var de eneste dukker for piger – babydukker. En ting de refererer til i starten af filmen. Med en scene, der hylder 2001 filmen ”A Space Odyssey”. Barbie var et vendepunkt for pigelegetøj, men før den kunne sælges til børn, måtte den sælges til forældrene. Idéen om en moderne kvinde med hus og arbejde var ikke ønsket endnu. Så af Barbies tidelige dukker på markedet var en brudedukke, der solgte ideen om denne magiske dag, de fleste drømmer om.

Selvom Barbie var en ny ide for børnelegetøj var hun ikke en original ide. For Barbie er faktisk kopiret fra en tysk dukke ved navn Bild Lilli. I modsætning til Barbie var Lilli ikke lavet til piger, men til voksne mænd. Lilli er kendt som en sexdukke. Mattel købte retten til Lilli i 1964, hvor den derefter stoppede med et blive produceret.

I 1961 fik Barbie sit første job, som modedesigner. Samme år kom Barbies mest kendte tilbehør til verden, hendes kæreste Ken. Ken er navngivet efter Ruths søn, Kenneth Robert Handler. I de følgende år kom der flere figurer til Barbies verden. Her kan nævnes; Midge, Barbies bedste ven, Allan – som er Kens makker der kan passe alt hans tøj og Skipper – Barbies lillesøster. I 1962 fik Barbie sit første drømmehus. Huset var lavet ud af pap, i gule og lyserøde farver. Den lyserøde farve er kendt som en pigefarve og har altid været en måde at sige, at dette er Barbies hus, ikke Kens.

Barbie er feminist, hun var en moderne kvinde med hus og arbejde i en tid hvor det var forventet at kvinder skulle gå hjemme og passe hus og børn. Hun gav kvinder en ny ide, at man kunne blive andet end mor. Siden da, har Barbie altid været interesseret i at udvikle sig måde karrieremæssigt og sit udseende. I hendes nyeste udvikling, er Barbie begyndt at lave dukker der repræsenterer flere handicaps. Der en døv Barbie, en med et amputeret ben, og endda en Barbie med Down Syndrome. Samt flere Barbiedukker i kørestol.

Barbie’s mange film

Selv om det er Barbie’s største film nogensinde, er den langt fra den eneste. Der er over 40 animerede Barbie film. Hvor hun er alt fra prinsesse til superhelt. ”Barbie i nøddeknækkeren” der kom ud i 2001 er kendt som hendes første store film. Det ikke den første film med Barbie. Den ofte glemte ”Barbie and the Rockers”, der kom ud i 1987. Alle Barbie film har haft mange dukker og legesæt, der matcher filmen. I denne nye Barbie film var der ikke nogen reference til disse eksisterende animerede Barbie film.

Plottet

Barbie bor i den fantastiske verden, hvor alt er perfekt. Barbie er alting og intet er galt. Men så oplever en Barbie en dag, der ikke er perfekt. Fordi i den virkelige verden er der en trist pige der leger med hende, så Barbie vælger at rejse til den virkelige verden sammen med Ken. Den virkelige verden er så anderledes fra alt de kender. Hvor Ken er oppe at køre, fordi her kan man være mere end bare Ken, er Barbie skræmt af denne mandschauvinistiske verden.

Det dårlige

Filmen har meget høje forventninger, men lever ikke helt op til dem. Ikke fordi filmen er dårlig, jeg tror bare forventningerne er højere end det er muligt, for en film at opnå. Der er bliver lavet mange film baseret på legetøj. Som regel er legetøjsfilm lavet for at sælge legetøj til børn, som blandt andet Lego filmen. Men Barbie ikke en børnefilm. Den er fra 12 år og op. Den har mange jokes, der går over børns hoveder.

En af de største problemer jeg har med filmen er adskillelsen mellem Barbieverdenen og virkeligheden er lidt diffus. Bække verdner opføre sig på en fjollet. Specielt når Barbie besøger Mattales hovedkvarter føles det ikke som virkeligheden, men en slags tegnefilm. Det er meget akavet og ærlig talt ville have været bedre, hvis det var mere seriøst.

Det gode

Barbie filmen har fortrukket virkelige kulisser frem for CGI(computer-generated billeder). Hvilket har skabt en fantastisk atmosfære. Barbieland er et farverigt mesterværk, der bringer Barbies drømmehus til live. Filmen er underholdende. Nogle jokes er lidt platte, men mange er sjove. Samtidig med at være sjov, har historien en moral der er god og vigtig. Den handler om ligestilling. Danmark er meget ligetillet, men i det meste af verden, er det mænd der styrer. Barbie putter et spejl op og viser en verden der er modsat, hvor Barbiekvinder styrer, og mænd har ikke noget at sige.

Filmen har et fantastisk skuespillerteam med Margot Robbie, der spiller Barbie og Ryan Reynolds som Ken. De gjorde et godt arbejde med at bringe disse karakter til skærmen. Filmen har mange forskellige skuespillere, der spiller flere forskellige versioner af Barbie og Ken. Disse skuespillere bringer en god diversitet til filmen. Der er flere sange, dert et godt soundtract. Specielt Kens sang ”I am kenough”, er meget underholdende og passer perfekt ind i dens scene.

Anmeldelse af “Oppenheimer”

Rasmus Højlund solgt til Manchester United