10 film om sort Historie

Af Josefine Andersen


I America er det black history month(sort historie måned). Dette er skabt for at folk skal tale om den historie afro amerikanerne har haft i landet. Det er officielt at hvert år i februar er sort historie måned.

Det godt for alle at dette eksistere fordi racisme er et stort problem i verdens historien og det betyder historien bliver hviskede ud, specielt dem i Amerika har haft et problem med at gemme deres historie.

Her er en liste om 10 film der taler om sort historie. Som du kunne få en aften til at gå med. Alle film er maget gode og kan varmt anbefaledes,

10: Niceville

Tilgængelig på Disney+

Niceville eller the help som den os hedder, er den eneste historie på vores liste der ikke er baseret på virkelig mennesker. I stedet er den baseret på en bog af Kathryn Stockett

I Mississippi i 1960’erne vender den unge pige, Skeeter, hjem efter at have været på universitetet. Hun er fast besluttet på at blive forfatter, og da hun begynder at interviewe de sorte kvinder, der har brugt hele deres liv på at tjene hvide familier, vender hun op og ned på livet i byen.

9: Queen of Katwe

Tilgængelig på viaplay og Disney+

Phiona vokser op i den fattigste del af Kampala i Uganda. Hendes liv er en evig kamp for overlevelse, men det viser sig, at hun har et uventet talent for at spille skak, og hun får uanede muligheder for at hjælpe sig selv og sin familie.

8: Selfmade

Tilgængelig på netflix

Selfmade handler Madam C.J. Walker, den første sorte kvindelig selvskabte milliarder. Og hendes historie om hvordan hun bar sig ad.

7: BlackKKlansman

Kan lejes for 29kr på Blockbuster og rakutten tv. 39 på itunes, google-play, youtube-movies, viaplay og SF anytime

Denne film er en komedie, der handler om Ron Stallworth der bliver i starten af 70’erne den første sorte politibetjent i Colorado Springs. Helt frygtløs beslutter han sig for at skabe forandring i samfundet, og begiver sig ud for at infiltrere og afsløre Ku Klux Klan, under dække som racist.

6: Ruby Bridges

Tilgængelig på Disney+

6 årig var Ruby det første afroamerikanske barn, der adskilte den helt hvide William Frantz Elementary School i Louisiana under New Orleans skoledegregationskrise den 14. november 1960, Vær dag måtte hun gå gennem en pøbel med politieskorte for at komme I skole. Trusler og vold bliv hendes hverdag.

 5: Birth of a nation (2016)

Kan lejes for 29kr på Blockbuster og rakutten tv. 39 på itunes, google-play, youtube-movies, viaplay og SF anytime

Nat Turner er en slave, som kan læse og skrive. Han er også prædikant og bliver udnyttet til at holde styr på urolige slaver. Men da Nat overværer utallige overgreb på slaverne, iscenesætter han et oprør i håb om at lede sit folk til frihed.

 4: Hidden figures

Kan lejes for 29kr på Blockbuster og rakutten tv. 39 på itunes, google-play, youtube-movies, viaplay og SF anytime

Dette er en historie om 3 sorte kvinder der arbejde for NASA i de tidlige år af rum programmet.

 

3: 12 years a slave

Tilgængelig på viaplay og tv2play

I tiden før den amerikanske borgerkrig bliver den frie, sorte familiefar Solomon Northup brutalt bortført, frastjålet sin identitet og solgt til slaveri på en bomuldsfarm i det sydlige USA

 2: Harriet

Kan lejes for 29kr på Blockbuster og rakutten tv. 39 på itunes, google-play, youtube-movies, viaplay og SF anytime

Harriet Tubman. I 1800 tallets USA flygter hun fra slaveriet hos sine brutale ejere og tager til Philadelphia via den underjordiske jernbane.

 1: Danmarks sorte samvittighed

Danmark har selv en historie i slave salg. Det vigtigt at huske på vi ikke er uden skyld og huske den historie som vi har haft. Så jeg slutter min liste af med en dansk dokumentar om slave handlen i vores land, alle 3 dele er gratis tilgængelig på youtube.

FNAF, Security Breach. Spil anmeldelse

Podcast: Fodboldtosser 2 – Mere om Manchester United