Peter Belli har sunget for sidste gang

Af Linda Hvidsten

Peter Belli er gået bort i en alder af 79år. Her kommer der et portræt af ham og hans lange karriere som sanger og skuespiller.

Peter Bellis barndom/ungdom
Peter Belli blev født under anden verdenskrig den 19. juni 1943 i Tyskland i byen Kiel. Han er døbt, Georg Peter Brandt. Navnet Belli kom først til senere.

Kort efter Peter Belli var født, blev han og moderen sendt tilbage til Danmark, hvor han er vokset op i Gammel Holte. På grund af krigen så Peter Belli aldrig sin far Louis, som var tvangsarbejder. Heller ikke som voksen så han sin far.   

Peters mor arbejdede i et cirkus, hvor hun mødte Peters stedfar Maximilian Aloysius Belli, også kaldt Fritz. Men Peters stedfar var ikke en rar mand. Peter Belli har udtalt, at han var en hård banan, fordi han drak meget. På et tidspunkt var det så slemt med stedfaren, at han slog både moren og Peter. For Peter Belli var det så slemt, at han bad til gud om, at hans rigtige far vil besøge ham.

For at komme væk fra alt balladen der hjemme, valgte Peter Belli tage en masse små jobs. Han blev blandt andet hjælper hos en mælkemand. Derudover begyndte Peter Belli at spille på mundharpe. Da han var omkring 12 år kom der lidt ro på derhjemme, for der fik stedfaren en fængselsdom for bedrageri.      

På et tidspunkt var Peter Belli så skoletræt, at han som 14årig meldte sig ud af skolen og han prøvede i stedet forskellige jobs. Han vil gerne have været cirkusartist, men det kostede penge så Peter Belli prøvede nogle andre jobs.

Derfra skulle han til at se på fremtiden. Han prøvede at være landmand, men det sagde ham ikke noget. Så kom Belli i lære som frisør, det sagde ham heller ingen ting. Det næstede han prøvede var at blive farvehandler. Det var heller ikke noget for Peter Belli.

Efter hånden gik det op for Peter Belli, at han ville være i underholdnings branchen. Nu valgte han at søge ind til Saga, hvor han blev scenearbejder og altmuligmand. Der var endelig noget, der interesserede Peter Belli.

Hjemme hos moren var alt ikke helt godt, for stedfaren Fritz var blevet løsladt fra fængslet og valgte at opsøge Peter Belli og moren, men Belli havde fået nok af stedfaren og valgte at gå til angreb på ham med en nøddetræskæp. Hans ord til stedfaren var: ”Vis dig aldrig igen, for så slår jeg dig ihjel”. Det måtte have hjulpet, det Peter Belli gjorde, for stedfaren kom aldrig igen.

Et stykke tid efter det med stedfaren, fik han et stramt forhold til sin mor for en dag kom Peter Belli hjem til hende og opdagede, at hans bedste ven og moren lå i sengen sammen. Peter Belli valgte at forlade huset og da han kom hjem dagen efter, havde moren pakket hans kufferter og han blev smidt ud hjemmefra.

Nu besluttede han at han vil gå musikkens vej       

Voksenlivet
Den 17. august 1967 var der, at Peter Belli så sit livs kærlighed, June, for første gang. 24. december samme år valgte de, i al hemmelighed, at blive forlovet. Der gik omkring 2 år fra June og Peter mødte hinanden første gang, til de blev viet. Vielsen forgik i en skov i byen Sandbjerg, som ligger i Nordsjælland.

Den 13. marts 1973 fik June og Peter deres første barn, Chano. Der skulle blot gå 14 måneder, så kom deres næste barn, Michel, til verden. Det skete 20. maj 1974. Men det stoppede ikke her, for den 15. juni 1976 blev datteren Natasja født.

Sønnen Michel har valgt at gå i sin fars fodspor, for han er også sanger.

Sangkarriere
Peter Belli startede et band i en ungdomsklub, bandet hed ”Rainbow” han fik på et tidspunkt lov til at gæsteoptræde i et bandt der hed ”les Amis”. 

Det første rigtige band han spillede i var ”Trefters”. Sammen med dette band, vandt de pop melodigrand prix i 1960. Han var blot 17år.

Det store gennembrud for Peter Belli var, da han kom med i bandet ”les Rivals”. Til at starte med var han blot løst medlem, men kort tid efter fik han mulighed for at være front figur i bandet. Efter lidt overvejelse sagde Peter Belli ja tak og det var det, der startede sangkarrieren for alvor.

Efter uenigheder gik bandet i opløsning i 1965, men der skulle blot gå et år, så var bandet sammen igen.

Peter Belli går i ny retning
I 1970/80erne valgte Peter Belli at ændre retning til Dansktop og Melodi grand prix.

Han begyndte at lave populære Dansktopsange. Det var med numre som ”Teddybjørn” og ”Ingen regning” og mange andre gode sange.

Han var med i melodigranprix 3 gange.

I 1982 sang han sangen ”Spejldans”. Her blev han nr. 5 ud af 10.

I 1989 sang han sangen ”Lyset bryder frem”. Her måtte han tage til takke med en 10 plads.

I 1996 Sang Peter Belli sangen ”Det gør ondt når jeg griner”, som endte som nr. 3 ud af 5.

Vender tilbage rocken
Peter Belli valgte at gå tilbage til rockverdenen. I 1989 blev der lavet en dansk version af sangen ”Handle with care”, som er skrevet af Travelling Wilburys sangen kom til at hede “En at bli’ som” med bandet Hobo-ekspressen foruden Peter Belli var Johnny Madsen, Billy Cross og Nanna Lüders også med i bandet.

Modtager priser
Peter Belli modtog i 1992 en Grammy for årets sanger.

I 2003 blev Peter Belli igen hædret denne gang med IFPI ærespris ved Danish Music Awards.

Peter Belli kan fejre 50års jubilæum koncert

I 2009 kunne Peter Belli holde 50års jubilæumskoncert. Det skete i Pumpehuset i København. Det gjorde han sammen med kopibandet af de gamle The Cliffters.

Ligger stemme til film
Peter Belli er en alsidig herre. Han har været med i flere film og tv-serier og lagt stemme til flere film:

 • Bennys badekar med rollen blæksprutten (1978)
 • Luftens helte som orangutangen Louie (1990)
 • Løvernes konge 1 og 2 med rollen Rafiki (1994 og 1998)
 • Magnus og myggen som Konrad kat (2002)
 • Stor Ståhaj med rollen Don Feinberg (2004)  
 • Rejsen til Saturn som Saturns diktatoriske leder

Filmkarriere

 • Støv for alle pengene (1963)
 • Thomas Fredløs (1967)
 • Den dobbelte mand (1976)
 • Høfeber (1991)
 • Den attende (1996)
 • Et rigtigt menneske (2001)
 • Flyvende farmor (2001)
 • Tid til forandring (2004)
 • Bølle Bob og smukke Sally (2005)
 • Koko-di Koko-da (2019)

Farvel og Tak

Torsdag den 8. juni 2023 sov Peter Belli stille ind, omgivet af sin familie. Han blev 79 år. Han døde 11 dage før sin 80års fødselsdag.

Onsdag den 14. juni blev der taget den sidste afsked med Peter Belli. Det skete i Brøndby Vester kirke.

Æret være dit minde.

Gudstjeneste med et twist af forår

Anmeldelse af Indiana Jones and the Dial of Destiny