Af Svend Digens
Da jeg var yngre, tog jeg min STU på Egmont højskolen og jeg er på sommerkursus der, hver sommer.
Jeg elsker den fællesskabsfølelse, man kan få på en højskole. Et af de tidspunkter, hvor jeg og mange af mine venner virkelig får den fællesskabsfølelse, er når vi synger fra højskolesangbogen.
Derfor har jeg besluttet mig for at finde ud af noget mere om højskolesangbogen, og hvordan vi mødes i de her fællessange.
Lidt historie: I 1838 holdt Grundtvig en række foredrag under titlen ”Mands minde” En kvinde blandt publikum havde medbragt teksten til ”Kommer hid I piger små”. Snart var der fællessang i lokalet og Grundtvig så en sammenhæng mellem folkeoplysning og fællessang. Og det kom til at kendetegne højskolen.
Højskolesangbogen er den mest udbredte sangbog i Danmark og er udgivet i 19 udgaver. Den første udkom i 1894, tre år efter oprettelsen af ’Foreningen for højskoler og landbrugsskoler’. Tidligere havde det været lokale sangbøger, hvor enkelte skoler lavede sangbøgerne sammen. Første landsdækkende højskolesangbog kom i 1888. Det var den såkaldte Mellurupbog. Den vakte dog ikke den store begejstring og blev ikke særlig populær.
Højskolesangbogen er anerkendt for at medtage de vigtigste sange fra den danske kulturarv. Den indeholder alt fra Grundtvig og B.S. Ingemann til Gnags, The Beatles, Kim Larsen og Martin Brygmann. I hver udgave kommer der nye sange til, ligesom der også der bliver valgt sange fra.
I den 19. udgave fra 2020, er der 601 sange og salmer.
Blandt de nye sange er ”Sommerfuglen” af Sebastian og ”Ramadan i København”. Sangene er inddelt i temaer; heriblandt Morgenliv, Danmark, Årstider, Sprog og mange flere.
Sangene kommer til at betyde noget for eksempelvis mig og mine venner på sommerhøjskole, når vi synger de her fællessange. Det er noget helt specielt. De vækker minder og derfor betyder de så meget for os.
Jeg har nedenunder lavet min personlige top 5 over højskolesange. Jeg vil her skive om mine personlige ynglings sange. Det har ikke været en nem opgave da jeg synes der er så mange skønne sange. Jeg kunne have valgt 5 andre sange. Men her kommer de. Du kan også se hvilket afsnit de er i og hvad nummer de har i højskolesangbogen.
Linedanser
Af Per Krøis Kjærsgaard
Nr. 147 – Afsnit: Liv
”Linedanser” også kendt som ”Kære linedanser”, handler for mig om et ungt menneske, der skal ud i livet og får nogle råd med på vej. Om at turde stole på sin egen dømmekraft. Personligt elskede jeg, når vi sang den, det var en sang mange elskede.
Du som har tændt millioner af stjerner
Af Erik Nielsen Sommer
Nr. 591 – Afsnit: Aften
Denne aftensang blev skrevet til FDFs sommerlejr i 1981. Den handler for mig om taknemmelighed – måske over for en gud eller noget. I første vers takkes der for dagen, som er gået og tryghed men også tilgivelse. Så takker den for de mennesker, som har været en støtte for en, når vi fandt vejen besværligt at gå. Der tænker jeg på nogle helt bestemte mennesker, som har betydet rigtig meget i mit liv.
Danmark
Af Gnags (Peter A. G Nielsen)
Nr. 406 – Afsnit: Danmark
Denne sang handler om åbenhed og mangfoldighed. Sangen blev oprindeligt indspillet på Gnags albummet ”Plads til begejstring”(1986). I andet vers synger Peter AG om, at Danmark hænger gevaldigt med næbbet i sit fuglebur og måske kigger lidt for meget indad. ”Sidder bare og drikker kaffe hele formiddagen men ikke er klar på af tage imod noget nyt, men hvad med mangfoldigheden”. Vi skal ifølge sangen ikke glemme ”lige meget hvem du er, lige meget hvor du er – så velkommen her”. Den linje synes jeg kendetegner højskolen i sær Egmont, hvor der både er handikappede og ikke handikappede elever, der lever i et fællesskab på trods af forskelligheder.
Nu er jord og himmel stille
Af C.M. Bellman & Maris Børup
Nr. 570 – Afsnit: Aften
Et af de afsnit jeg bedst kan lide er ”aften”. En af favoritterne i afsnittet er Nu er jord og himmel stille. Først har vi en beskrivelse af en aftenstund, hvor naturen bliver mere og mere stille, vinden er stoppet. Så træerne står stille. Det eneste man hører er vandet der risler i bækken og et par frøer som sidder og kvækker. Ligesom i sangen ”Du som har tændt millioner af stjerner”, takkes der for dagen, som er omme. For en lang og dejlig dag og tak til gud. Til sidst ser vi den første aftenstjerne, som et svar på den taknemmelighed som beskrives i sangen.
Lyse nætter
Af Alberte Winding & Aske Bentzon
Nr. 321 – Afsnit: Året
Denne sang handler for mig, om at komme tilbage til noget meget godt. Måske ser man nogle gode venner efter lang tids adskillelse. Den der gensynsglæde jeg og mine venner oplever på sommerhøjskole. ”Du er tilbage med varme dage, du er hos mig”. Det er som om sommeren er tilbage – fuglene kommer igen. Jeg har venner rundt omkring i Danmark, som jeg kun ser en gang om året på sommerhøjskole. Sangen beskriver både sommeren og gensynsglæden. Mange af de gode ting, vi kan glemme i hverdagen, kommer igen om sommeren. Man er sammen med gamle venner igen, alt det man har længtes efter kommer tilbage. Den fornemmelse hører jeg i sangen ”Lyse nætter”.
Sommerfuglen
Af Sebastian
Nr. 294 – Afsnit: Året
En er de nyeste sange er ”Sommefuglen”. Sangen handler for mig om det med at komme ud af vinteren, som tager hatten af for at foråret er kommet, når vi ser en sommerfugl. Den her sommerfugl flyver ud til sine venner. Det er sommer, vi kommer ud til vores venner. Jeg hører den som den frihed og de glæder, man får om sommeren. Sommerfuglen er med på Sebastians bedst solgte album ”Stjerne til støv” (1981).
Nu har i hørt om mine personlige favoritter, fra højskolesangbogen. Det har været svært at skulle holde mig til fem, derfor er der også seks på listen. Men da der simpelthen er så mange andre vidunderlige sange i højskolesangbogen, kunne jeg nævne mange flere skønne sange, for eksempel Benny Andersen og Povl Dissings ikoniske sange som ”Svantes lykkelige dag”, ”Da jeg mødte dig”, ”Go nu nat” og mange flere. Der er også gammel danske sange.
Hvis du, kære læser, er blevet nysgerrig på at høre mere om højskolesangbogen, så kan man dels gå ind på højskolesangbogens hjemmeside ’højskolesangbogen.dk’ for at læse mere om lige præcis din yndlings højskolesang. Du kan også købe den fysiske højskolesangbog i en boghandel. Hvis du har brug for dette kan højskolesangbogen også fås med stor tekst.
De her sange vil altid være i mit hjerte så tak for Højskolen, Grundtvig.