Skrevet af Linda Hvidsten
Så er det igen blevet Mortens aften. Men hvad er historien bag denne aften? Det vil jeg dykke ned i denne artikel.
Historien om Morten Bips
Historien bag den skønne tradition, stammer helt tilbage fra 300-tallet, hvor vi skal en tur til Frankrig og høre om Morten Bips, der egentlig var fra Ungarn. Traditionen omhandler hans oplevelse dengang han blev forrådt.
Historien bag Morten/Martin
Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours eller Sankt Martin. Det er derfor, at Martin hedder Morten i Danmark.
Morten vil ikke være Biskop
Selvom lykken endelig så Mortens vej, var han trods alt en ydmyg herre. Faktisk havde han ingen interesse i at være biskop. Indbyggerne udnævnte ham dog alligevel, og i sin flugt fra ansvaret, prøvede Morten at gemme sig i en gåsesti.
Men desværre for Morten, var gæssene ikke med på at være stille, og de afslørede ham.
Som hævn over gæssene bestemte Morten, at alle skulle slagte og spise en gås på den dato, hvor de afslørede ham. Og sådan blev mortensaften til.
Hvordan blev gås til and
I middelalderen spiste man gås i Danmark, men det var en lidt dyr ting. Derfor valgte nogle bønder at sælge deres gæs for at købe andre fjerkræ i stedet – heriblandt and, der var billigere at købe.
Mortens aften som den er i dag
I Danmark om aften den 10. november, spiser vi lækker andesteg og selv om det startede med gås, er det kun and vi spiser her hjemme.
Mortensanden under kærlig behandling
Satiregruppen Casper og Mandrilaftalen havde også et bud på, hvordan man tilbereder anden til Mortens aften. Se sketchen herunder.