Bronzestøbning i Prospect Art

Af Rasmus Svendstrup og Simon Edlefsen

I Prospect Art har de som noget nyt, i gang med at lave bronzestøbning. Vi har talt med Claus Nyborg Pedersen som står bag projektet.

Første spørgsmål til Claus, fortæl lidt om dig selv?
Jeg er uddannet som grafiker en gang i 80´erne. Så begyndte jeg, at blæse glas. Jeg tog derefter til Småland i Sverige, for at gå på kursus, her tog jeg en uddannelse som glaspuster.
Derefter fandt jeg ud af, at jeg var ret dygtig til at designe og forme ting. Så gik jeg på kunst og designskole i Danmark og i Sverige. Her tog jeg en uddannelse indenfor det.
Efter 9 år kom jeg tilbage til Danmark, for at arbejde med glas og ler, og begyndte at arbej-de i bronze. Jeg har arbejdet med bronzefigurer i mange år. Det var blandt andet Michael Kvium og Keld Moseholm, der kom og lavede bronzeskulpturer, der hvor jeg arbejdede. Derfor laver vi bronzefigurer, og på grund af min viden om bronzeskulpturer foreslog jeg, om ikke det kunne være sjovt, at vi lavede nogle bronzefigurer her.
Så nu er alle medarbejderne i Prospekt Art i gang med at lave originalerne, og dem får vi så afstøbt i bronze sidenhen.


Hvorfor har I startet med at lave skulpturerne ud af modellervoks?
Det var egentlig et godt tip fra en kunstner, hvor vi kan få det lavet til bronzestøbning, til rimelige penge. Han bruger selv modellervoks, og det er nemlig nemt på den måde, at det ikke tørrer. Almindelig ler skal man huske, at pakke ind ellers bliver det hårdt. Denne type modellervoks behøves ikke at blive pakket ind, da det forbliver blødt hele tiden.
Senere smører vi figurerne ind i trælim, så kommer der en hinde på, hvor det så bliver stift. Om en måneds tid kommer figurerne tilbage hvor de så er lavet til bronze.

Når så at figurerne bliver færdige er det så nogle som kunstnerne selv kan tage med hjem?
 
I første omgang der gør vi det sådan, at det bliver noget som man kan gå rundt om. Så i modsætning til for eksempel at lave figurerne i papir, bliver figurerne tre dimensionale, og det gør de ved en skulptur i stedet for at det bare bliver fladt.
Når vi får figurerne tilbage, vil de blive udstillet her, nogle figurer vil komme op på en sten, og andre kommer ikke op på en sten, alt efter hvor store figurerne er blevet.
Så bliver skulpturerne udstillet sammen med malerier, som passer sammen, for eksempel Lonni som har lavet en skulptur af en by, hun har også malet nogle bybilleder.

Jeanette Haastrup fortæller: Jeg har altid tegnet og malet lige fra jeg var helt lille. Jeg kom på Prospect Art lige fra CSV, hvor jeg tog den 3 årige STU uddannelse.
Til projektet har jeg lavet et fantasidyr, og et bjerg med mammutter på. Nogen gange tænker jeg på noget specielt jeg vil lave, andre gange lader jeg min hånd bestemme, hvad jeg skal lave.
Da jeg lavede mammutterne, var det den jeg ville lave. Jeg kan ikke sige hvorfra jeg får min inspiration fra, det kommer bare.
Jeg har arbejdet med ler før, men det at det skal støbes i bronze, er nyt for mig og en spændende udfordring.


Tine Jakobsen har været i Prospekt Art i knap seks år. Tidligere har Tine været i aktiviteter med medie og film, og på Rosengården i Bårdesø.
Jeg er i gang med og vil lave en optisk trekant. Det er lidt svært, men jeg håber det lykkedes og bliver et godt resultat. Jeg laver min figur i ler. Tidligere har jeg arbejdet i ler og syntes det var spændende
Ideen til min figur kom bare. Jeg sad og kiggede på nettet sammen med Claus og så en optisk trekant og så gik jeg i gang.
Jeg synes det er spændende og sjovt, at være med til og det er nyt for mig, at jeg skal lave noget der skal støbes i bronze.


Jesper Riis Hansen har været i Prospekt Art i rigtig mange år, helt fra den tid, da Prospect Art lå nede på havnen.
Jesper arbejder med lidt af hvert, gerne nogle spændende skulpturer og mange tegninger i sort og hvidt.
Jesper har lavet en figur, som han har lavet i samarbejde med Claus. Der er rigtig mange ting der skal overholdes, for at figuren kan blive støbt i bronze. Det var en figur som jeg lige fandt på og jeg rådførte med Claus, og så lavede jeg den efter min fantasi.
Det har været spændende, at være med til, at min figur skal støbes i bronze. At støbe i bronze er kun noget jeg har hørt om, bortset fra, at jeg har set mange figurer og statuer i bronze.

Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Sankt Hans Udsalg på Rytterkasernen

Jeg arbejder 2 steder på Rytterkasernen