Af Anders Berg Mortensen
Sammen med min ledsager har jeg besøgt Danmarks Jernbanemuseum i Odense og det var meget spændende.
Museet ligger overfor banegårdcentret i en tidligere remise fra 1954 som fungerede som depot for lokomotiver fra DSB og de for længst nedlagte Nordfynske Privatbaner.
I udstillingen er der mange gamle lokomotiver og vogne. Blandt andet Danmarks ældst bevarede damplokomotiv fra 1868, en dobbeltdækkervogn fra begyndelsen af 1900 tallet, den orange rangertraktor fra Olsenbanden samt Danmarks største damplokomotiv, E-maskinen og en gammel Triangel rutebil. Derudover er det første københavnske S-tog fra 1934 udstillet.
I et rum er der en udstilling med færgemodeller. Der er modeller af jernbanefærger fra forskellige tidsperioder. Det er lige fra den første jernbanefærge fra 1872 til de moderne storebæltsfærger fra de nu nedlagte ruter over Storebælt.
Museet har også udstillet 4 gamle kongelige vogne. Den ældste er fra 1854 og blev benyttet af Frederik 7. når han rejste i Sydslesvig fra Flensborg til Husum. Den næste vogn er bygget i 1871 og blev benyttet af Christian 9. Inde i vognen er der to figurer forestillende den russiske zar Alexander 3. og hans hustru, Dagmar som var datter af den danske konge og dronning. På vognens bagperron står der to figurer forestillende Christian 9. og Dronning Louise. De to sidste kongelige vogne er fra henholdsvis 1900 og 1937.
I et andet rum er blandt andet udstillet en kopi af Danmarks første damplokomotiv, en gammel godsvogn fra Albani bryggeriet samt det store MY diesellokomotiv. På balkonen er der flere forskellige udstillinger. Der er adskillige modeltog udstillet i montre og der er en lille udstilling om jernbanerne i besættelsestiden 1940-1945. I et skur er der figurer som forestiller soldater fra den tyske værnemagt og der er også en lille udstilling forestillende en stue og der er der en figur af en frihedskæmper. Det skal så forestille at der bliver lavet sprængstof til jernbanesabotage. Ved siden af er der udstillet rester af jernbanespor. De stammer fra en sabotage mod jernbanen i Viby på Sjælland i 1943.
Udenfor remisebygningen ligger den såkaldte Dronning Louises station. Der holder det gamle lyntog fra 1935, et MY lokomotiv og en Triangel motorvogn. Ligeledes er der udstillet nogle gamle godsvogne. Blandt andet en fra Tuborg bryggeriet.
Jernbanemuseet er handicapvenligt. Ved indgangen er der ingen niveauforskelle og det er let at komme rundt på museet med for eksempel en kørestol. I begge ender af museet er der elevatorer som fører op til udstillingerne på balkonen. Der er flere handicaptoiletter. Dels på gulvniveau og dels på balkonen. Man kan bese flere lokomotiver og vogne fra platforme med adgang via en trappe eller en kørestolselevator.
Et besøg på Danmarks Jernbanemuseum kan anbefales.