Anmeldelse af Smukfest 2019

Af Line Bach Huus, Rytterkasernens Mediehus

I år blev hele Danmarks smukkeste musikfestival, SMUK-fest 2019 afholdt for 40. gang. Det var et fantastisk jubilæums festival.

Festivalen startede officielt onsdag den 7. august og sluttede søndag den 11. august 2019. Fra søndag den 4. august var der dog forskellige kunstnere, som optrådte på Live Campen. Det er en rigtig god og smuk festival, som er anbefales værdi.

Festivalen var meget god for handicappede. Der var rigtig mange gode kørestols-reposer/ramper det eneste problem omkring ramperne var, at man ikke kunne gå til og fra som man selv ønskede de. Når man først var placeret, var man en smule ”spærret inde” og måtte pænt vente på koncerten var slut. Toiletforholdene var super fine, de havde opstillede specielle toiletvogne for handicappede. Alt personale samt de frivillige, var super søde til at, hjælpe og vejlede.

Desværre var vejrguderne ikke med smukfest i år

Desværre var vejrguderne ikke med smukfest i år. SMUK håndterede dog dette perfekt og sikrede at, der blev kørt meget træflis og sten ud om natten, så alle festivaldeltagerne kunne komme rundt på pladsen, på trods at skovbunden var meget blød af regnen. Dette gjorde også at, kørestole og scootere kunne komme rundt på pladsen de første 3 dage på trods af vejret. Derefter blevet noget udfordrende. Desværre kunne jeg selv ikke komme rundt på pladsen om lørdagen, da min elektriske kørestol hele tiden satte sig fast i alt mudderet, hvorfor jeg desværre måtte tage hjem. SMUK havde sørget for fri parkering og mange shuttelbusser, som konstant kørte mellem parkeringspladsen og festivalpladsen, samt til de diverse Camp.

Personlig kunne jeg dog godt have brugt, at der var nogle kørestolsparkeringspladser tæt på pladsen. Handicapkørslen kunne nemlig alene ske med aflæsning, hvorefter bilen skulle køres ud på det fælles parkeringsareal. Ved denne løsning, var der ikke taget højde for hvis kørestolsbrugeres selv var fører af bilen.

Boder og aktiviteter på pladsen:
På SMUK var der virkelig mange madboder, med et stort udvalg af mad i alle varianter og prisklasser. På SMUK’s egen app, kunne man også se hvilke muligheder, man havde med mad, hvis man havde glutenallergi eller spiste vegansk. Derudover var der en oversigt over hvor boderne lå. På pladser var der også opstillet rigtig mange barer, og man skulle ikke gå ret lang, for hurtigt at få ens tørst slukket. I barerne var bemandingen rigtig god, og man kunne blive betjent hurtig. Der foregik også, nogle forskellige aktiviteter rundt på pladsen. Nogle optrådte, nogle steder kunne man deltage i forskellige lege, og andre steder kunne man købe forskellige ting.

Overnatning:
Der findes forskellige overnatningsmuligheder på SMUK. Man kan f.eks sove i telt, campingvogne, tipier eller CanSleep. CanSleep er en forvokset øldåse hvor der er opholdsrum i stueplan og en hems ovenpå hvor 2 personer kan sove. Som noget nyt i år, kunne man også købe et “Home sweet Home” paphus. Huset var fra inderst til yderst produceret i genbrugspap. Når folk kom til festivalen fik de “huset” udleveret usamlet, men det kunne hurtigt samles. Når folk tog afsted fra festivalen blev paphuset makuleret, og det bliver lavet om til toiletpapir, som gæsterne på SMUKFEST kan have gavn af, på SMUK 2020. Dette kan man i hvert fald kalde klimavenlig.

Nu til musikken. Der var rigtig meget god musik. Danmarks smukkeste koncert vol. 3 optrådte onsdag aften, med 24 af de største danske kunstnere. De sang især de sange, som de var kendte for. De var super gode, og forstod at, sætte en stemning op, inden årets hovedkunster Robbie Williams, skulle optræde. Robbie Williams gav et rigtig flot show, jeg syntes at han gjorde det rigtig godt. Ud over de 24 danske kunstnere og Robbie Williams optrådte der også mange andre kunster. Her kan nævnes Phlake, Kesi, Medina, Suspekt og mange andre.

Om torsdagen, var dagens store optrædende Lukas Graham. Publikum kom hurtigt i festhumør og rockede med da han sang det ene hit efter det andet. Lukas var meget rørt og tårerne fik frit løb, da han sang, You are Not There, som er sangen som hylder hans afdøde far. Jeg synes, at Lukas Graham gav en super god og flot koncert. Han gjorde det virkelig godt, og det var en fed koncert.

Inden Lukas optrådte spillede Thirty Second To Mars. De forstod virkelig at, få gang i folk og leverede et super flot show. Af andre optrædende på festivalen om torsdagen, kan blandt andet nævnes: Karl William, Queen Machine og Lars Lilholt Band. Fredagens hovednavn var Nik & Jay, som lavede en perfekt koncert hvor de spillede det ene kendte numre efter det andet. Om fredagen optrådte også mange andre kunstnere. Her kan nævnes: Michael Learns To Rock, 10 CC og Gnags. Da Gnags optrådte, strømmede der virkelig mange publikum til og alle sang med på sangene, som Mr. swing King, slinger ned ad Vestergade, Når jeg bliver gammel og Burhøns.

SMUK havde lavet en perfekt APP hvor, man kunne finde alle de oplysninger, som man kunne have brug for. På APP, kunne man se hvem og hvornår de forskellige kunstnere skulle optræde og hvad der ellers skete rundt på pladsen.

Anmeldelse af bogen “Anne, Sanne og Lis”

Interview med Steffen Brandt fra TV-2