VAR i superligaen

Af Linda Hvidsten

Der er kommet VAR i superligaen. Her kan du læse mere om, hvad VAR er, om hvor godt eller skidt det er og hvad det betyder for en kamp.

Hvad er VAR?
VAR står for Video Assistant Referee eller videodommer på dansk. Det er videohjælpesystem til dommeren i fodbold, som han kan bruge på banen, hvis han er i tvivl om en kendelse. Der sidder nogle personer i et rum og kigger alle kendelser igennem. De kan hjælpe dommeren igennem en øresnegl, hvis han er i tvivl om en kendelse. Derefter kan han gå ud og kigge hændelsen igennem på en skærm. Man må dog ikke bruge VAR til hvad som helst.

Dommeren kigger på VAR-skærmen

Der er 4 punkter:

  • Ved straffespark, hvor der tvivl om der er straffespark eller ej. Der kan dommeren gå ud og kigge på skærmen og se om der skal dømmes straffespark  
  • Det kan også bruges, hvis der er tvivl om der mål eller ej. Det kan være om der er hånd på bolden, eller om bolden er ude af spil (ud over sidelinjen) og om bolden er over målstregen
  • Spillet kan også blive stoppet hvis dommeren er i tvivl om det er den rigtige der har fået kortet (gul/rød)
  • Dommeren kan også få hjælp til hændelser hvor der skal være direkte rødt. Det kan være hvis der er spyt, misbrugende sprog som for eksempel racistisk, voldelig adfærd og meget andet

VAR i superligaen
Da superliga sæsonen begyndte her i september, var det med det nye tiltag VAR. Der har været delte meninger, om det skal være et redskab til at hjælpe dommerne.

Indtil videre er det blevet brugt et par gange blandt andet i kampen mellem AGF og FCK den 25. oktober, hvor AGF spilleren bruger hånd til hjælp i eget felt. Første omgang afviste dommeren men med hjælp fra VAR blev der dømt straffespark. Det viste sig at være en alt afgørende kendelse, da kampen endte 0 – 1 til FCK.

Nogle gange kan VAR også værre en døds dræber, da det tager lang tid med kommunikation med VAR-rummet. Hvis dommeren skal ud og se optagelserne igennem, kan der godt gå 5 minutter fra hændelsen sker til dommeren har besluttet, hvad der skal ske. Men VAR er kommet for at blive som et hjælp til dommerne.

Hvad synes jeg om VAR

Fordele:                        

  • At det kan være en hjælp til dommerne
  • At der bliver dømt det rigtige

Ulemper:

  • Kampen kan trække i langdrag
  • At det ikke er 100 % udviklet i nu

Alt i alt er jeg tilfreds med VAR, da jeg synes det er godt redskab, der kan være med til at afgøre, om der er en hændelse eller ej.

Anmeldelse af “Den Kæmpestore Bjørn”

Skuespilleren Sean Connery er død.