Svend’s Smukfest 2022

Af Svend Oliver Digens

Jeg har været på Skanderborg Festival, også kendt som Smukfest. Efter to år med Corona fik vi endelig mulighed for at opleve festivalstemningen igen. Hovednavnene var Gorillaz, Kygo og Justin Bieber.  Men i denne artikel vil jeg gå i dybden med mine personlige højdepunkter. Ikke fordi de kunstnere jeg nævner på nogen måde er dårlige. Hvis man spiller på Smukfest kan man noget. Respekt til samtlige kunstnere herfra. Det er bare fedt med så meget forskelligt musik. Jeg var der sammen med min bedste ven Rasmus og en ledsager. Jeg husker det første glimt af festivalpladsen. Først kommer du ind til barer og madboder. Der er alt, hvad hjertet begærer, når det kommer til mad og drikke. Der er nærmest mad fra hele verden. Pizza, god gammeldags dansk mad, burger og meget andet. Rundt om dig er folk i festhumør. De sidder og snakker, måske om de kunstnere der skal spille den dag. Jeg elsker den stemning. Man går så igennem et sted hvor man bipper sit armbånd, hvor der sidder en chip, som du også bruger til at betale med. Så man kan sige, at ens kreditkort sidder på armen.

Koncerterne jeg vil skrive om, var de fedeste koncerterne, jeg var til. Det er sådan på en festival som smukfest, er der rigtig mange kunstnere på forskellige scener. Bøgescenen er den største. Den er delt i to, så når en koncert er i gang på venstre halvdel, er det næste band ved at stille op på den anden scene. På den måde kan de afvikle koncerterne hurtigt efter hinanden. Så er der Stjernescenen. Den er lidt mindre end Bøgescenen, men en fed scene. Det var på de to scener vi primært så koncerter, ud over det er der the Hood, Teltet og Udsigten. Ja det er de 5 scener Smukfest har.

Nu tænker du måske, hvordan er det at bevæge sig rundt som handicappet på en mini-crosser på en kæmpestor festival. Smuk har gode forhold for handicappede. Der er for det første en såkaldt handi-camp på Sølund der er ikke fest som for eksempel på Kærligheden, hvor der festes stor set hele natten. På Sølund skal der være nogenlunde ro. Jeg mener der skal slukkes for Soundbox kl. 23 eller 00. Man må dog gerne sidde stille og roligt og ryge den sidste smøg og drikke en godnatøl, hvis man snakker roligt. På festivalpladsen er der handicaptoiletter alle de steder der er toiletter og de er aflåste. Man får en nøgle, der fungerer til alle handicaptoiletterne. Der er et godt underlag og køre på, men det kan være svært at kører igennem menneskemylderet. Folk er dog flinke til at give plads. 

Nå nu til det, det det hele handler om. Man hører jo mange koncerter i løbet af sådan en festival. Derfor kommer nu 4 koncertanmeldelser, der var mine fedeste oplevelser på årets Smukfest.

Gnags –Mr Swing King svinger endnu

Det første, mig og min ledsager så, var Gnags. Jeg var sikker på, at et så stort band skulle spille på Bøgescenen, men da tog jeg fejl. De skulle spille på Stjernescenen. Et så stort navn herhjemme burde, efter min mening, få bøgescenen.
Nå men Gnags var som altid et festband. Det var en god blanding af de gode gamle numre som ”Danmark”, ”Ville kaniner”, ”Fodgænger”, ”Mr Swing King”, ”Kærester” med flere. De spille også nye numre som for eksempel ”På ryggen af en drøm”, fra det nye album af samme navn. Gnags har fremragende musikere og et brag af et sceneshow med storskærme, hvor der kører animationer som passer til numrene, de spiller. Super fed koncert.

Thomas Helmig banker altid på

Som kæmpe Helmig fan var jeg klar på første række. Og skægt da mit store idol indtager Bøgescenen og indleder med ”Jeg tager imod”. Jeg og de mange 1000 andre mennesker sang omgående med. Helmig har gode musikere omkring sig. Jeg var i juli 2022 til Helmigs hidtidig største koncert i Ceres Arena, på hans hjemmebane i Aarhus.
Helmig er i topform. Jeg har været til ca. 10 Helmig koncerter og jeg må sige, uden at overdrive, at de to koncerter er langt de bedste koncerter, jeg her set med Thomas H. Sætlisten var spækket med de største hits fra en imponerende karriere som ”Det er mig der står herude og banker på”, ”Stupid Man”, ”Nu hvor du har brændt mig af”, ”Malaga”, ”Midnat i Europa”. Sidstnævnte er mit personlige yndlingsnummer, så der gik jeg ekstra amok. Thomas Helmig havde et super velspillende band bag sig. Der var fed lykke til alle.

Andreas Odbjerg – en stor mand

Jeg kom med på Odberg-vognen fra første gang, jeg hørte nummeret ”I morgen er der også en dag”. Jeg blev fuldstændig solgt og købte LPen ”Hjem fra fabrikken” og blev vild med det. Så da jeg så Andreas Odbjerg var på programmet, var jeg og min hjælper sådan, at det må vi se, for vi havde gået og hørt ”Stor mand” som han har lavet sammen med Tobias Rahim.

Det var så fedt. På set-listen var bl.a ”Wendy”, ”Business”, Penge ind penge ud”, ”Føler mig selv 100”, ”Blev du fanget af noget” og min personlige favorit ”I morgen er der også en dag.”

 
Som sagt havde mig og min hjælper hørt ”Stor Mand” på repeat i vores lejr. Vi håbede så meget, at Andreas Odbjerg ville invitere Tobias Rahim på scenen. Så sidst i koncerten kom der en papfigur af Tobias Rahim på scenen. Bandet som for øvrigt spillede fremragende, spillede introen til ”Stor mand”. Pludselig springer Tobias Rahim frem og så kom ”Stor mand”. Det var lige det, der toppede en fantastisk koncert.

Lis Sørensens øjne de skal se

Jeg må indrømme, at da Lis Sørensen blev foreslået, var jeg sådan lidt: Det prøver vi sgu. Men jeg havde ikke særlig høje forventninger.  Derfor kom det som en positiv overraskelse, hvor fed hun var. Lis Sørensen står bag hits som ”Mine øjne de skal se”, ”Indtil dig igen”, ”Fri for at drømme om dig” og ”Verden er i farver”, som alle blev spillet. Også sangen ”Stille før storm”, som er skrevet af Sebastian. Det var en fantastisk koncert, hvor alle sang med. Jeg kom i en lykkefølelse. Det var fantastisk Lis Sørensen er i topform.

Jeg kommer helt sikkert igen.

Jeg har nu fortalt om fire fede koncerter på årets Smukfest. Der var flere fede koncerter for eksempel var Martin Brygmann og venner, Annika Aakjær, Tina Dickow, Luftens helte (et band der spiller Disney sange) og Queen Machine mega fedt.

Jeg kan helt klart anbefale Smukfest. Vi ses i 2023 Skanderborg.

Krigsnørderne – Konsekvenser af 2. verdenskrig

Svend Filmdage 2022