Paraolympiskeleges historie

Af Linda Hvidsten

Der har lige været Paralympiskelege. Her kommer der en historie om, hvordan det startede og hvornår Danmark var med for første gang.

Sådan startede det
I 1948 startede sir Ludwig Guttmann idrætskonkurrencer op for skadet veteraner fra 2 verdenskrig. Det blev afholdt i England. Da der skulle afholdes lege 4 år senere var også Hollandske folk med og det var ligesom starten på internationale idrætskonkurrencer for Handicappede.

Indleder samarbejde
I 1960 indledte han et samarbejde med IOC (International Olympisk Komite). Her valgte man at afholde det første handicap OL. Det foregik i Italien i byen Rom. Det var dog først i 1984 at IOC anerkendte legene.

Folk med forskelige Handicap deltager
I dag kan man deltage ved de Paraolympiskelege med alverdens Handicap og man bliver delt ind i forskelige kategorier alt efter hvor stort handicappet er.

Den eneste Handicapgruppe, der ikke deltager ved OL er de døve. De har valgt at holde deres egne lege.

Danmark deltog for første gang
Første gang at Danmark deltog ved Handicap OL eller som det heder i dag Paraolympiskelege var i 1968. Den gang deltog Danmark i 3 discipliner som var: bordtennis, svømning og bueskydning.

Alverdens sportsgrene
Siden det første handicap ol i 1960, er der kommet mange sportsgrene med bl.a. ridning, badminton, atletik og meget andet.

Medaljer
De første 2 gange Danmark deltog ved Paraolympiskelege, blev det ikke til nogen medaljer. Men derefter har Danmark vundet mange medaljer.

Læs også Anders Berg Mortensens artikel om dette års PL

Superliga top 6

Paralympiske Lege i Tokyo