Odenses berømte søn

Af Torben Markvardsen

Under Corona nedlukningen, hvor jeg var hjemme fra arbejde i mange uger. For at få tiden til at gå gik jeg mange ture. Jeg bor ikke ret langt fra H.C. Andersen Skoven og mine ture gik rigtig tit til denne skov. Her så jeg et skilt med en sol og jeg gik på nettet for at finde ud af hvad det skilt betød.
Skilten var et logo for H. C. Andersen og jeg fik lyst til, at lave en artikel om Odenses berømte digter. Jeg gik på nettet og fandt stof til min artikel.

Hans Christian Andersen blev født i Odense den 2.april 1805, som søn af skomagersven Hans Andersen og vaskekonen Anne Marie Andersdatter.
Hans Christians yndlingsbeskæftigelse var fantasilivet, og stærkt påvirket af teatret i Odense, besluttede han sig som 14-årig at søge lykken ved Det kongelige teater i København. H.C.Andersen var i tre år tilknyttet Det kongelige teater.
Den unge H.C.Andersens plan og drøm var at blive skuespiller, hviket ikke lykkedes. Derimod kan han ind på Det kongelige teaters syngeskole, snart satte kroppen sig på tværs, stemmen gik i overgang og de videre sangstudier måtte i 1822 opgives.

H.C.Andersen læste til cand.phil fra 1822 til 1829. I 1828 udgav H.C. Andersen sine første værker under eget navn, og efter den afsluttende sin eksamen besluttede han at blive digter på fuld tid. H.C.Anderens stigende berømmelse, var i høj grad på grund af hans eventyr og historier, som i digterens levetid, blev oversat til rigtig mange sprog. H.C.Andersen rejste meget og havde en stor omgangs og venskabskreds, indenfor kunst og videnskab, samt ved hofferne rundt i europa.
Kort før sin død blev han af England hædret som den største forfatter. H.C.Andersen døde den 4.august 1875.

Martin har lavet en anti Corona skulptur

The Mumes på Bostedet Hvedevangen