LP’ens Historie

Af Svend Oliver Digens

Omkring år 1900 begyndte man, at kunne indspille musik på plade. Dengang var det lak plader som man indspille ved at synge ned i en trakt, på noget der har liget en pladespiller. Det foregik ved at man lagde pladen på en plade tallerken som det er i dag så sang man ind i trakten hvor den skar en tilsvarende rille i pladen. Disse plader kørte 78 omdrejninger.  Det er faktisk det der gav navn til Shu-bi-dua 5  albummet 78eren. Der var ikke plads til så mange numre.

Omkring 1957 gik man over til vinylplader (lp’en)  for der var plads til flere numre, Du kender nok vinylpladen som sorte men vidste du at man kan få farvet vinyl for eksempel udkommer Andreas Odbjergs fremragende album Hjem fra fabrikken på blå vinyl og Gasolin´s live lp live i Skandinavien fra 1978  kom foruden på almindelig sort, faktisk både på blå, rød og gul vinyl.

Lp var det almindelig i 1960ene og 1970enemen i 1980ene begyndte cd’en at få sit indtog. De tidlige Cd’er, jeg har kunne finde er udgivet 1983. Der bliv udgivet lp’er op til  starten af 1990`ere men der kommer flere cder i de danske pladebutikker de sidste lp’er jeg har kunne finde er udgivet omkring 1993, før Lp’en fik en revival.  I 0`ere var det stort set kun cd’er som var på markedet, man påstod at cd’en ikke kunne blive ridset. Dette er dog en påstand jeg personligt her modbevist mange gange. i 2010 begynde vinyl at komme igen, nye albums udkommer ofte på vinyl i dag. Men hvordan kan det være sådan et gammeldags medie som lp’en er blevet så populær igen og er cd’en helt væk fra markedet?

Det har jeg besluttet mig for at finde ud af, jeg er derfor taget til Moby disc for at tale med indehaveren Kasper Arildskov og måske blive lidt klogere på hvordan vi høre vores yndlings musik her i 2022.

Hvordan startede moby disc? 

Ja moby disc det startede faktisk, før  den nuværende ejer Kasper Arildskov over hovedet bliv født tilbage i 1987 som der også står på  logoet.  det var i en kælder ude på Vesterbro i Odense butikken blev åbnet  af to herrer ved navn John Hansen og Jens Skyt. I starten specialisere butikken sig i brugte lper skibet ind fra USA. John og Jens tog på rejser til USA og England for at opkøbe de speclle plader bl.a i Californien hvor der lå en pladebutik ved navn Moby disc og det navn har de synes var fedt. Så de spurgte om de måtte bruge navnet til deres pladebutik det fik de lov til. I en tid unden internet kunne man jo godt have  flere  butikker  runt om i verden som hed det samme. I 1987 har de været flere pladebutikker i Odense så de slodte lper som man ikke kunne få i de aminlige pladebutikker . Men kort tid efter  døde en af indehavere hvor efter Moby disc bliv overgivet til Per Ellegaard som stod  for butikken de næste 30 år .

I den tid har moby disc u det er svært at sige lyder det fra Kaper Arildskov de har i hvert fald lækket to tre stede på Vesterbro i Odense så har vi lægget i  Sankt Knuds Kirkestræde 2 hvor papas papbar lægger i dag,så lå vi oppe  på Nørregade hvor vi havde en kæmpestor butik så det har nok været en fem seks forskellige steder så ar v også haft to forskellige steder i Svendborg og nu her vi så også et sted i vejle.

Hvordan kom Kasper Arildskov til at arbejde i Moby disc?

Lige da gik jeg ud af gymnasiet og var flyttet til Svendborg, handlede jeg et par gange i moby disc Svendborg  og bliv ved at spørge om der kom et job på et tidspunkt og så ham der havde butikken skulle så stoppe og så fik jeg lov at overtage butikken helt frisk jeg havde aldrig stået i en pladebutik før. Så stod jeg der alene i et år.  Hvor Per kom kørende fra Odense en gang imellem udover det skulle jeg styrer butikken selv og det var jeg helt vild med.

Kasper  har arbejdet i Moby disc i 13-14 år, Per Ellegaard overdrog butikken til Kasper Arildkov i 2020. Her efter to år bag roret  udtaler han; det var jo lidt speciel lige pludselig blive kastet ud i, enormt meget ansvar som man ikke tænker. Som selvstændig er det noget andet det var hårdt men også sjovt der var mange fede udfordringer.

Jeg spurgte Kaper Arildskov Hvad der egentlig sælger mest vinyler elle cd?

nu om dage er det nu om dage er det nok lidt mere Lp end Cd,  Men der er ikke meget forskel. F,eks. da ABBA’s comeback album Voyage udkom  i 2021 solgte vi to-tre gange så mange flere på Cd’er end vi gjorde LP’er. men generelt sælger vi flest Lp’er.

Som mange forretningsejere kan Kaper Arildskov være lidt nervøs for inflationen, det vil sige at varerne bliver dyrere og så kan det måske være at flok skære ned på deres vinyl forbrug. Men den 13 november 2021 slog moby disc dørene op for en ny butik i vejle jeg spurgte Kasper hvordan det går? 

Det går super vi har fået en kæmpestor  butik derover meget større end vores butik her i Odense. Vi må erkende at starte en ny butik op samtidig med at kører butikken i Odense med nye ansatte vi skulle have ind og alt det er det nok først omkring nu vi har den butik vi ville have derovre, så det har været en lang og travl opstart det var lidt kaotisk men det går rigtig meget.  Vi har René Mikkelsen som ejer af butikken i vejle, han har fået en medarbejder og de to styre det med hård hånd. René har været i moby dics i 20-25 år og han har arbejdet i pladebutik siden han var omkring 16 år gammel så han ved hvordan det foregår.

I gennem tiden har en masse kendte musikere besøgt moby disc navne son Lasse Storm, Berlev´s rock´N`Roll hotel, med Søren Berlev som var trommeslager i det måske mest legendariske rockband i Danmark Gasolin`. Da Kim Larsen levede kom han meget i butikken og handlede. Hjalmer har faktisk arbejdet i moby dics. Da et af de største ikoner inden for dansk musik Sebastian udgav albummene Live hele vejen i 2020 og tidløs erindring i 2021 var har han i moby disc for at skrive autografer og møde hans fans. Jeg spurgte Kasper Arildskov hvad han synes har været det vildeste navn der har spillet i butikken?

Altså for mig var det vildeste da vi havde besøg af min personlige yndlings kunstner Craig Finn som er forsanger i bandet The hold steady som kom hele vejen fra USA det er mand jeg har rejst verden rundt for at se live så for mig var det en kæmpestor ting lyder det fra kasper Arildskov, det er lagnt f Kaizers orchestra fra Norge, tidligere ejer Per Ellegaard har tit fortalt om den gang C.V Jørgensen plejede at komme og handle i butikken. Moby disc sælger brugte Lp´er jeg spurgte Kasper Arildskov hvordan de få fat på de brugte lp’er?

Primært kommer folk ind og spørger om vi køber nogle samlinger i en flyttekasse og så giver vi et bud på det.  Ellers kører vi rundt og køber op rundt omkring mest på fyn. Når nu butikken har eksisteret i 35 år har vi jo et kæmpe lager af brugte plader hvor nogle af den har stået der i 10-15 år uden vi overhovedet har rørt dem

Men hvad fortrækker en musik mand som Kasper Arildskov personligt hvilke kunstnere hører han lige for tiden og er det på cd eller Lp’er? Jeg vil helt klart helst høre vinyl det synes jeg er en anden oplevelse, det med at finde det frem og det kan jeg godt lide så synes jeg også at vinyl har en varmere lyd ikke nødvendigvis en bedre lyd men en anderledes lyd som jeg holder meget af. 

Jeg Svend Digens synes personligt at Lp’er, Er det fedeste medie der er noget over at sætte en plade på pladespilleren, du kan også kigge på når pladen køre rundt den arm hvor pic’uppen sidder og bevæger sig længere ind mod midten af pladen på den måde kan man sidde og følge med i hvor lang man er på pladen. Det store cover hvor man kan se på billederne og læse tekster men husk der er forskellige måder at høre sin musik på om du er til streaming, CD eller Lp er det den gode musik det kommer an på.

Stray Anmeldelse

Anmeldelse af “Bullet Train”