Julesange – Svends Top5

Af Svend Digens

Det er blevet juletid, det betyder at juleaften nærmer sig og så skal vi gå omkring juletræet og synge. Inden træet bliver tændt, kommer her min top5 over julesange.

Happy Christmas ( war is over ) af John Lennon

Denne julesang er også en protestsang. I 1970érne i USA, var der meget forskellige rettigheder for sorte og hvide mennesker.

Lennon går ind og siger, at nu er det jul – lad os slutte fred; rige og fattige, alle nationaliteter, hvide, sorte, røde og gule.

Kort sagt, julen skal være for alle – lad os stoppe med at kæmpe og holde fred og ønske hinanden glædelig jul.

Når sneen falder

Denne julesang er skrevet af Thomas Helmig og Peter A.G Nielsen og er en duet med Thomas Helmig og Søs Fenger. Den udkom som single i 1988.  Helmig lægger ud med at give et billede på en gade hvor ”sneen falder som krystaller på folk, der går på gaden og får en uendelig storm af tilbud og reklamer”.

Men også det kæmpe forbrug vi har i julen; ”Fanden selv går i TV og sælger de sidste nye løgne. Så tænder de for radioen ved femtiden hvor der synges en lille sang om et håb. Så er det jul igen. For Jule børn og julemænd julen er for alle”.

Jeg synes, der er en hyggelig julestemning.  Thomas Helmig har faktisk indspillet alle instrumenter på nummeret selv undtagen bjælder.

Endelig jul igen af Gasolin’

Gasolin’ var i 1970´erne Danmarks største rockband og udgav i 1977 singlen ”Endelig jul igen” med b-siden ”Get on the train” som stammer fra albummet ”Gør det noget”. Sangen blev skrevet af de fire gasser – Willi Jönsson, Franz Beckerlle, Kim Larsen og Søren Berlev.  Jeg kan godt lide dette hyggelige julenummer, der er spillet på akustisk guitar.

Gnags julesang 

Gnags julesang et meget anderledes og alternativt julenummer. Hvor vi hører historien om den der gang to trætte mus faldt i en spand med mælk. Den ene mus tror ikke rigtigt på de kommer op og overvejer at drukne sig.  Men makkeren siger nej nej nej.

Håbet findes kun hvis vi leder efter det. Nu hjælper vi hinanden. De to mus svømmede så mælken blev til smør. Så kravler de op på land, krammer hinanden og ønsker hinanden glædelig jul

Jeg synes det er et fedt nummer hvad det har at gøre med jul aner jeg ikke,  men som det tit er med Gnags, er teksten måske ikke så nemt at forstå.

Den himmelblå af Shu-Bi-Dua

ja Shu-Bi-Dua har faktisk lavet hele tre julenumre ”Den himmelblå”, ”Rap Jul” og ”Ønskelisten”. Her tager vi altså et kig på Den himmelblå. I første vers hører vi om den nye julemand som Shu-bi-dua håber har klejner med.
I andet vers får vi at vide, at Jesus blev født på 2. sal i Magasin du Nor – Selvfølgelig i en juleudstilling, hvor han griner, når du trykker på en fodpedal.
Jeg synes, at det er et fedt nummer og meget klassisk Shu-bi-dua sang med Michael Bundesens fede vokal. Den himmelblå stammer fra albummet Shu-bi-dua 7 (1980)

.

Bali i Studiet

Filmanbefalinger til juleferien