Historien bag sirenerne i Danmark

Af Linda Hvidsten

Hvert år, den første onsdag i maj kl. 12, lyder sirenerne i Danmark. Men hvornår startede vi med at afprøve sirenerne? Det vil jeg kigge nærmere på i denne artikel.

Historien bag test af sirenen
I maj 1939 forsøgte arbejdsudvalget at lave et samarbejde med KTAS (Kjøbenhavns Telefon AktieSelskab). De vil gerne forsøge at fjernstyre hele 6 af Københavns sirener via telefonnettet. Den 3. juni kom dagen, hvor forsøget med sirenerne skulle bestå sin prøve. Det endte med, at de fjernstyrede sirener blev godkendt.

Sirenen lyder
Fra 1951 til 1967 lød sirenen hver lørdag. Det var fordi de tidligere generationer af sirener var mekaniske og derfor kun kunne afprøves med lyd. Det var hovedsageligt for at sikre, at de ikke rustede fast. Derefter blev til at den lød hver onsdag.

Men i 1993 gik man over til at afprøve sirenen den første onsdag i maj kl 12.

Siden 2010 har der været 1078 sirener fordelt i Danmark

Sådan funger sirenen
Kl. 12 lyder den første alarm, derefter kl. 12:04. De første alarmer betyder, at man skal gå inden døre. Når den sidste alarm kommer kl 12:08 udsendes en afblæsnings alarm. Når de lyder første onsdag i maj, er det kun en test. 

Sirenen skal afprøves på mobiler
I april 2023 blev det meldt ud, at man som en national test, vil afprøve sirenen på mobiltelefoner. Dette nye tiltag havde i premiere første onsdag i maj, samtidigt med sirenerne.

Det blev anbefalet man slukkede for mobilen mellem 11:45 og 12:15, hvis man var utryg eller ikke kunne klare at høre sirenen.

Portræt af Rock Nalle

Anmeldelse af Odense Sommerrevy 2023