Gør det (ikke) selv

Af Josefine Andersen

Ugeblade, tv-udsendelser og artikler kommer ofte med DIY ideer, der ser så gode og nemme ud, at alle kan gøre det. Du har nok set en del og prøvet nogle få, og måske har du været stolt af hvad du lavede. Hvis det nu gik galt, har du nok bare tænkt, at det en professionel og jeg er amatør, men desværre er det ikke altid grunden. Nogle gange er DIY en direkte løgn. Youtube kanaler som ”So yummy”, ”5 minute crafts”, ”Blossom”, ”Mr. Cakes”, ”Troom Troom” og mange andre der lægger disse DIY-videoer op, ofte lyver og desværre har disse videoer givet dem millioner af følgere.

En youtuber ved navn Ann Reardon, bruger hendes Youtube kanal, ”How to cook that” og hendes uddannelse i madvidenskab til at teste disse videoer og vise hvad faktisk ville ske, hvis du fulgte dem.

Løgn og latin

Billedet her kommer fra en af hendes videoer hvor Ann testede en Skittles popcorn opskrift. Selvom jeg ikke ved noget om mad, vidste jeg med det samme at videoen ikke talte sandt, fordi de blandede alle de forskellig farver Skittles sammen, og de spreder sig fint på popcorn og ikke sammen. Det ikke sådan farver fungerer, når du blander farver, så blander de sig. Der er også det faktum at Skittles havde andre farver inden de færdige popcorn,  Desuden virkede opskriften slet ikke fordi Ann brændte det hele på før popkornene poppede.  

I en anden video tester hun en vingummibamseopskrift, hvor hun smelter dem og putter dem i et glas. I ”So Yummy” videoen gik en ske lige igennem, hvor med Anns var vingummierne blevet hårde. Ann prøvede en gang mere med Jello i stedet for vingummier og denne opskrift lignede den i ”So Yummy” videoen fuldstændig.  I en video om at smelte karameller på panden, der virkede fint for ”So Yummy”. Men da Ann testede det på flere forskellige varmegrader blev det ved med at brænde på.

En anden løgn de har, er at de ofte bruger falske billeder på deres ”thumbnail”. En ”thumbnail” er billedet du kan se af videoen før du starter den, ofte har dette slet ikke noget at gøre med videoen. Dette kaldes ”clickbait”, og er faktisk imod Youtubes regler.

Naturligt, er det godt?

Flere af disse falske videoer er om, hvordan du kan se om noget er naturligt eller syntetisk, med hvad betyder naturligt. Lort er naturligt, NaHCO3 som ofte bliver brugt i kager, er syntetiske. Du ville måske blive lidt bekymret, hvis jeg nævnte at kagen har NaHCO3 i den. Men hvis jeg sagde bagepulver, hvilket er dens mere daglige navn, ville du ikke tænke over det, fordi du ved hvad det er. Naturligt betyder sådan set ikke noget.  Jeg vil også gerne nævne, at de fleste af deres tests, enten ikke virkede eller var en halv sandhed. Det med at ægte salt ville være gennemsigtig i et glas vand, og falsk vil være tåget. Den halve sandhed er den tåget salt har et anti-klumpningsmiddel, der gør at saltet ikke smelter sammen pga. fugt, men ellers er det helt normalt salt. Hvis du bekymrer dig om, hvad der i den mad du spiser, så vend pakken om og læs hvad der er i, fordi ved lov, skal det stå der.

Disse billeder er fra nogle af ”So Yummy” videoerne, måske hvis du kigger på dem, kan du kan regne ud hvad der er galt med før og efter.

Hvis ikke, så er det at den fulde mælkekartonen bund er blevet klippet af og skoen er en størrelse større.

Ingen ville gøre dette?

Nogen er deres videoer er ikke løgne men bare dumme. Såsom at putte nudler i en kage, putte salt i mælk for at få den til at holde længere, bruge et toiletbræt som bord. Bruge bunden af en stegepande til at lave pandekager eller at du skulle dække hele dit ansigt med plastik når du skærer løg, hvilket forresten er farligt. Vi ved alle at disse ideer er ret dumme, og vi ville ikke gøre dem selv. Der er specielt en kanal ved navn ”Troom troom”, der laver nogen af de dummeste ting du kan tænke på, den er nok mere en parodi på DIY-videoer, men den kalder ikke sig selv det.

Frygtindgydelse

Nogle videoer viser skræmmende ting, såsom en video hvor de bruger en magnet til at finde sten i babymad, hvilket tydeligvis er falsk fordi sten er ikke magnetiske. Eller en video hvor de viser de kommer plastik i ris og siger det bliver gjort for at spare penge, men ris er jo virkelig billigt, plastikken ville koste mere. Disse videoer er lavede baseret på gamle rygter, der er blevet testet gang på gang, af almindelige folk, og professionelle, og hver gang er de blevet de modbevist.

Farlige opskrifter

Nogle videoer kan være direkte farlige, som f.eks. videoen der viser du kan bruge blegemiddel til at gøre jordbær hvide. Dette ville gøre dem giftige, hvilket de selvfølgelig slet ikke nævner i videoen. Eller en anden video, der viser at du kan hælde karamel på et piskeris for at lave pynt. Da Ann testede det i en beskyttede kasse med plastik rundt om, smeltede karamellen direkte gennem plastikken. Hvis karamellen var kommet på huden, ville det have skabt kraftige forbrændinger på huden. En anden video der kan nævnes, er hvor de putter en blyant i mikroovnen for at lave en krystal, hvilket slet ikke kan lade sig gøre, men er også farligt, for det kan skabe en brand i mikroovnen.

Kopierer og stjæler

Ann opfandt en bojsleskål for et par år siden, og selvfølig er den ide blevet kopieret masser af gange. Blandt andet af  ”5 minute crafts”, som du kan se på billedet. De har en kanal der hedder ”5 minute magic”. De har flere kanaler.

Dette er en kort liste over kanaler ”5 minute crafts” ejer:

“7-Second Riddles”.

“5-Minute Magic”

“5-Minute Workouts”.

“SMART BANANA”

“Baby Learn Channel”

“SLICK SLIME SAM”

“Now I’ve Seen Everything”

“You’re Gorgeous”

“5-Minute Crafts Men”

“5-Minute Crafts Family”

“Stickman”

 “5-Minute Recipes”

“5-Minute Crafts Family”

“5-Minute Crafts VS. 5-Minute Décor”

“5-Minute FUN”

Og der er mange mange flere. Disse kanaler er ejet ef et firma, der ingen moral har. De skubber ægte youtubere ud. F.eks. Anns videoer hvor hun viste Skittle popcorn ikke virkede har haft lidt under fem millioner seere, hvor ”So Yummys” falske video har over 25 millioner. Hvilket foresten var en re-upload, jeg kunne ikke finde den orginale video. Men det en ting de gør tit. De uploader de samme videoer, igen og igen, på de samme og forskellige kanaler de ejer. Dette kaldes ”content farming” og er faktisk i mod Youtubes regler.

Youtube udtaler, de ikke bryder reglerne, hvilket nok er fordi de tjener så mange penge på dem.

De bruger os disse forskellige kanaler til at kommentere og like hinanden, hvilket øger deres popularitet, så flere ser dem.

På billedet her kan du du se ”So yummy”, ”5 minute craft”, og Anns ”How too cook that”  mest populære videoer. Antallet af seerforskel er skræmmene mange.

Selv en officiel video fra nyhedskanalen BBC der taler om disse falske videoer, har kun lidt under 6 milloner seere.

Flere ægte youtubere, har måtte stoppe deres egne kanaler fordi de ikke får nok views. De kan ikke følge med de firmaer, der uploader flere videoer hver dag.

Hvorfor lyve?

Men hvorfor laver de disse videoer pga. penge? De tjener kassen på dem, de får milliarder views på deres videoer, alle disse smarte ideer, dumme ideer eller skræmmende ideer, har det tilfælles at vi taler om dem. Og vi deler dem og det er vist på en måde, der gør dem attraktive, specielt for børn der ikke ved bedre.

Kan jeg gøre noget?

Hvis du vil gøre noget, dislike deres videoer, rapportere ting som bryder reglerne, som falske thumbnails og titler, ting der er farlige i videoerne, og ellers bare undgå dem.

Du kan også, følg, like og kommenter på en ægte youtuber som f.eks ”how to cook that”, ”NerdECrafter”, ”Royalty Soaps”, ”The Icing Artist”, ”SAM THE COOKING GUY”, ”BBQ Pit Boys”, ”POPSUGAR Food”, ”Rosanna Pansino”,  “Pro Home Cooks”,  “Emmymade”,  “Jarvis Johnson” og “LaurenzSide”.

Herunder kan du se en af Ann’s videor hvor hun tester nogle falske vidoer om at lave håndsprit.

Skovgårdens nedrivning

Sne i Odense