Gasolin’ og mig

Skrevet af Svend Digens

Jeg vil præsentere et af mine yndlingsbands, Gasolin. Gasolin var et dansk rockband, der var aktive fra 1969 til 1978. Men så tænker du nok: Hvordan kan det være, at jeg som 27-årig hører et band, der kun var aktive i 9 år og gik i opløsning 18 år, inden jeg blev født?

Jeg må indrømme, at musik af unge kunstnere i dag bliver lidt ensformigt i mine ører, og jeg synes personligt, at teksterne ofte handler om det samme. Derfor er jeg fan af 70’ernes musik, fordi teksterne er mere personlige. Gasolin har lavet tekster om alt fra at gå over Langebro og se på København fra tårnets top, til at feste i Rabalderstræde eller være et band med masser af succes. Man kan sige, at Gasolin berørte mange emner og var et band fra en anden tid, hvor jeg personligt kan se mig selv i flere af deres tekster.

Flere af medlemmerne i Gasolin har udtalt, at det er kommet bag på dem, at de stadig er populære blandt både unge og gamle efter så mange år. Jeg hører Gasolin, fordi jeg synes, de lavede nogle fede melodier og tekster, som jeg bedre kan relatere til.

Gasolin bestod af Franz Beckerlee, Kim Larsen, Willy Jønsson og Søren Berlev.

Gasolin nåede at udgive ni studiealbum. Her kommer deres diskografi, hvor jeg vil gå i dybden med nogle af mine yndlingsnumre.

Gasolin (1971)

Her finder vi nummeret “Langebro”, som jeg synes har en mega fed instrumental lyd. Medlemmerne af Gasolin boede på Christianshavn i København, hvor der boede mange forskellige mennesker. Der var drankere, der kunne finde på at råbe, folk fra Jehovas Vidner, og Kim Larsen gik en dag forbi en kvinde, der stod og græd – der har vi første linje. Så gik han forbi Kofoeds Skole, hvor medlemmerne af Gasolin fik genbrugstøj fra. Sådan beskrev Gasolin det miljø, de var i. Det er et fedt nummer med en fed lyd. Derudover finder vi numre som “Hey Christoffer”, “Lille Henry” og “Laphophora Williamsii” samt “Lilli-Lilli”.

Gasolin’ 2 (1972)

Dette er et af mine personlige yndlingsalbum. Jeg kan godt lide lyden på albummet – her er det især det instrumentale, jeg er vild med. Vi har sange som “På en sommerdag”, “På banen (Derudaf)” og “Nanna min tøs”, blandt andre. Jeg kan godt lide det instrumentale på denne plade.

Gasolin’ 3 (1973)

Et album, jeg ikke har hørt så meget. Her finder vi numre som “Katten”, “Smukke Linda”, “Det var Inga, Katinka og smukke Charlie på sin Harley”, “Jeg er splittergal” og “Bessefar”. Gasolin 3 blev produceret i London af Roy Thomas Baker, som blandt andet har produceret det engelske rockband Queen. Dette valgte Gasolin for at få en mere international lyd på pladen.

Stakkels Jim (1974)

Jeg kan godt lide dette album. Her er numre som “Bingo”, “Daddy Ding Dong”, “Johnny Lee” og “Stakkels Jim”. “Bingo” handler om en fyr, der måske går lidt for meget på værtshus. Nogle børn spørger ham, hvor han skal hen, og bingo – han skal hen om hjørnet. De ser lidt op til ham og spørger, om han giver en smøg, og om de må komme med. Men Bingo skal ud og drikke og danse hele natten, så han siger nej. Jeg synes, det er et sjovt og fedt nummer, og jeg forstår det som om, at Bingo er en frisk fyr, der går på værtshus, og de her børn løber efter ham og spørger om alt muligt. Det er et fedt nummer med et fedt børnekor.

Gas 5 (1975)

Dette album er nok et af de største Gasolin-album, som blandt andet indeholder de tre hits “Rabalderstræde”, “Masser af succes” og “Kvinde min”. Albummet var den første danske plade nogensinde, der solgte 100.000 eksemplarer. “Gas 5” indeholder numre på både dansk og engelsk, da Gasolin på det tidspunkt tænkte på at spille i USA. Et engelsk nummer er for eksempel “Fatherless Hill” og “Lonesome Avenue”. “Gas 5” blev en stor succes.

Efter endnu en dag (1976)

Et af mine yndlingsalbum. Her finder vi numre som “Pilli Villi”, “Sirenesangen”, “Mamma Cucu”, “Kloden drejer stille rundt” og “This is my life”. På “Efter endnu en dag” ville Gasolin prøve flere genrer, blandt andet reggae. De havde strygerarrangementer af Palle Mikkelborg. Jeg kan godt lide “Kloden drejer stille rundt” – en smuk ballade. Jeg synes, der er en ro over dette nummer. Det handler om en mand, der sidder i sin lænestol og døser hen efter endnu en dag, imens gaden spiller sin musik som en summen i det fjerne fra en sporvogn. Det er et godt nummer.

Gør det noget (1977)

Det sidste album. Her har vi numre som “Det bedste til mig og mine venner”, “Jumbo nummer nul”, “Kattemor”, “Længst hjem” og “December i New York”. “Gør det noget” er mere råt end for eksempel “Efter endnu en dag”. Denne gang er alle tekster på dansk, og det er mere råt og rocket, fordi Gasolin ville tilbage til rødderne. Jeg synes, “Gør det noget” er en god plade. Det er ikke en plade, jeg har hørt så meget, men jeg synes, der er nogle gode numre på.

Det var lidt om de danske Gasolin-album. Gasolin udgav desuden plader i udlandet, som var engelske versioner af “Gasolin 3”, “Stakkels Jim” og “Gas 5”, samt et album ved navn “Killin’ Time” og en del live- og opsamlingsalbum. I 2003 udkom “The Black Box”, et boxsæt med Gasolins ni studiealbum og livealbummet “Live sådan”, samt en bonus-cd. Jeg tror, folk bliver ved med at høre Gasolin her 50 år senere, fordi der er en god energi i numrene.

Anmeldelse af “Grusomme Mig 4”

Portræt af Viktor Axelsen