Frivillig på Odense Værkstederne

Af Rasmus S, Rasmus M og Ulrik Aagaard Foto Torben Markvardsen.

Torben Kildemoes har været ansat på Odense Værkstederne i rigtig mange år og efter han er stoppet, er Torben nu frivillig på Bregnevej.
Vi har været på Bregnevej og lavet et interview med Torben.

Fortæl lidt om dig selv, din uddannelse, og hvor du har været ansat?
Jeg er uddannet værktøjsmager og har arbejdet flere forskellige steder som værktøjsmager. I 1966 søgte de en assistent til industri-værkstedet Bredbjergvej der søgte jeg og blev jeg ansat den 15 oktober 1966. Jeg var på Bredbjergvej indtil 1987, hvorefter at værkstedet flyttede til Bregnevej.

Hvornår blev du frivillig?
Det gjorde jeg for 8 år siden. Jeg stoppede med at arbejde, da jeg blev 70 år. Jeg var ikke klar til at stoppe, men jeg tænkte, at det kunne ikke være rigtigt at jeg skulle gå her som et gammelt røvhul, som ikke kan følge med, så jeg måtte hellere stoppe.
Det var dengang, at Annette Lund Pedersen, som var leder, der var på Bregnevej, hun spurgte mig: Torben, hvad med at blive frivillig? Det kan vi da godt finde ud af, så kunne jeg komme, når jeg havde lyst. Ikke så lang tid derefter kom Lone Schmidt Nielsen, der er Frivilligkoordinator på Odense Værkstederne og lavede en kontrakt til mig som frivillig. Så kunne jeg få morgenkaffe, frokost og eftermiddagskaffe.
Jeg bestemmer selv mine arbejdstider nogle gange går jeg kl. 15.30 og andre gange kl. 16.00 alt afhængig af hvad jer laver.

Hvorfor vil du fortsætte som frivillig?
Jeg synes at værkstedet er godt, det er nogle dejlige medarbejdere herude. Det er et godt smil. Det er skiftet noget ud i forhold, da jeg var ansat, men de gamle er her stadigvæk. De ser frem til, at jeg kommer hver onsdag. Jeg kommer også når Kent er syg eller har ferie, der er jeg vikar. 

Hvor lang tid har du lyst til at arbejde som frivillig?
Det må tiden vise, så lang tid jeg har det helbred som jeg har nu, og værkstedet er som det er, så ved jeg ikke hvornår jeg stopper.

Hvad laver du i din fritid?
Jeg går i fitness center, går til spinning og spiller også golf. Jeg bruger to dage til motion og en dag til spinning. Vi skal holdes i gang, man kan jo ikke spille fodbold når man er gammel.

Hvordan syntes du, at fremtiden ser ud for beskyttet beskæftigelse?
Det er er godt spørgsmål, det går lidt tilbage men samtidig har vi jo også fået Job og Kursusafdelingen, som udplacerede medarbejderne. Nogle gange kommer de gode funktionsmæssige ud og de dårlige kommer tilbage. Jeg håber på at værkstederne fortsætter, sådan som Bregnevej er i dag.

Krigsfotografen – en snak med Jan Grarup

Anmeldelse af dokumentarfilen “Krigsfotografen”