Efter 23 år på bosted er Nina flyttet i egen lejlighed

Af: Rasmus Svendstrup

Nina Laursen fra Prospect Art har valgt at flytte for sig selv, i egen lejlighed. Før boede hun på Kollegiet på Rytterkasernen. Her har hun boet i 23 år. Før hun flyttede på Kollegiet boede hun i Platanhaven. Hun har også boet på Strandvænget.

Nina i sit soveværelse. Her viser hun at hun er glad for at bo for sig selv

Jeg har interviewet Nina om hvilke udfordringer, der er forbundet med at flytte for sig selv, når man har boet på et bosted som for eksempel kollegiet på Rytterkasernen.

Grunden til at Nina ville flytte fra kollegiet på Rytterkasernen, handler om, at hun ville bo et andet sted og ”stå på egne hjul”. I starten var det svært, for hjemmeplejen har glemt Nina nogle dage, så hun var hun tvunget til at gøre flere ting selv.

Hun bor på Skovsbovænget i sin egen lejlighed, ikke ret langt fra Folkebo. Siden 2010 har hun haft drømmen om at flytte for sig selv og har allerede den gang sagt det til sin sagsbehandler. Siden har hun skiftet sagsbehandler mange gange. Så det har været en lang, sej kamp, som hun endte med at vinde.

Nina foran sin hoveddør på Skovsbovænget

Nina synes, at pædagogerne har bremset hende i hendes drøm, om at bo for sig selv. Hun er glad for at bo der hvor hun bor nu. Hun kommer tidligere op om morgenen, selvom at det er nogle andre personaler i hjemmeplejen, end der hvor hun hidtil har boet. Hun får hjælp fire gange om dagen: Om morgenen, til frokost, hun får hjælp til madlavningen, hvis hun har brug for det, her spørger hjemmeplejen om hun har brug for hjælp, desuden får hun hjælp når hun skal i seng.

Nina siger blandt andet: Hvis der er noget galt med min kørestol, eller hjemmeplejen svigter, er man tvunget til at ringe til dem selv, man kan ikke lige få nogle pædagoger til det.

Om tirsdagen hvor Nina har hjemmedag, får hun rengøring. Her har hun betalt et rengøringsfirma til at gøre rent hos hende. Den ene af ugerne vasker de også hendes kørestol. Nina får hjælp til at gå i bad, hun går i bad 2 gange om ugen. Ligesom at Nina får hjælp til at gå i bad, får hun også hjælp til at vaske tøj. I starten da Nina fik sin lejlighed var det kun en gang at Nina fik hjælp til at vaske tøj. Sidenhen er det blevet til 2 gange om ugen. Det er hjemmeplejen som hjælper Nina både med at gå i bad, og vaske tøj.

Nina får mad fra Byens Køkken en dag om ugen. De andre dage køber hun selv ind til mad. Da corona var på sit højeste her i Danmark, lærte Nina at lave havregrød i mikrobølgeovn selv. Det er hun stolt af at kunne. Grunden til at hun er stolt af det, handler om, at Nina kun kan bruge den ene hånd.

Nina ved indgangen til sit køkken

Der var mange ting, der skulle falde på plads og koordineres før Nina kunne flytte ind i lejligheden. For eksempel tog det et stykke tid før, at døråbneren blev monteret, så hun kan komme ind i lejligheden. Der var også mange praktiske ting, der skulle gøres inden hun kunne flytte. Blandt andet skulle der pakkes flyttekasser. Det var Ninas kæreste, Michael, som hjalp hende med at putte hendes ting i flyttekasser og tømme dem igen.

Nina kører selv til og fra arbejde i kørestolen på nær når det er snevejr så kører hun Flex taxa.

Anmeldelse af Operation Fortune: Ruse de guerre

Sportslørdag 2022