Disney Encanto Anmedelse

Af Josefine Andersen

Den Colombianske inspireret filmmusical Encanto er nu tilgængelig på Disney+. Samt DVD og leje.

Magical Realisme

Encanto er en film inspireret af magical realisme. Denne genre startede I latin America, og er en genre Colombia er meget kendt for. Men Encanto er ikke Magical Realisme i sig selv.

Magical realisme er en genre, hvor historien er meget realistisk, men den har små enkle ting, der tilføjer lidt magi. Pippi Langstrømpe ville være et eksempel på dette.

Colombiansk kultur.

Vidste du, at det i Colombia er normalt for børn at drikke kaffe. Det er bare en af de kultur-ting denne film visser, fra et land jeg ikke kender meget til. Heldigvis kan man finde den information online. Du høre måske Dolores lave en pibe lyd i filmen, dette er et slags udbrud, der betyder jeg sladre. Du tænkte måske de bor godt nok mange sammen i det hus, men det faktisk normalt i Latin America at have hele familien under samme tag. Harmonika er et maget populært instrument og brugt i mange af deres sange.

Husene og tøjet er meget realistisk og traditionelt for Colombia, og jeg må tilføje meget smukt.

Encanto tager sit udgangspunkt i 1950erne. Der er noget der hedder 1000 dages krigen, der varede fra 1899 til 1902. Denne krig var skyld i hundredetusindes død, omkring 2% af Colombias befolkning. Denne rigtige krig er hvad Abula Alma og hendes landsby flygter fra i starten af filmen.

 Filmen bruger også nogle spanske ord, hvilket er det mest bruge sprog i Colombia. Her under en liste over nogle af ordene.

Abuela: bedstemor

Tio: Onkel

Tia: Tante

Ayo: Hør, Lyt

Casita: Hytte, Hjem.

Dos Oruguitas: To små larver

Miercoles: Onsdag. Men det har også betydning, Fandens også.

Encanto: Charme, magisk, fortyllede, smukt.

Plottet

I Encanto møder vi Madrigal. En Familie, hvor alle har en magisk gave, bortset fra Mirabelle, så hun er i konflikt med ikke at passe ind i sin famlie, samtidig er familen så forblændet af magien og at de er nød til at være perfekte og passe på deres landsby.  Men da Mirabelle opdager Casita, deres hjem er ved at falde sammen og magien begynder at forsvinde, prøver hun at finde en måde rede dagen, hvordan ved hun ikke, men måske hendes forsvundes onkel’s profeti kan give et svar.

Musikken

Jeg vil sige det føltes som om, at nogen af sangene var skubet ind i en scene, hvor de ikke passer. Det føles som de en eftertanke det ikke var meningen skulle være der. Men de er trods alt virkelig gode. De er skrevet af Lin Manuel Miranda, som også skrev musik til Hamilton, In the hights og Vaiana.

Samtidig giver sangene en god dybte til karakterne. Så selvom et par sange føletes tvunget ind i handlingen, ville de ikke kunne undværes, fordi de giver så meget karakterudvikling i dem.

Er den god

Det en Disney, selvom nogen er bedre end andre, så er de stort set altid gode. Denne her var bestemt en af de bedste. Det er en velskrevet historie med karakterudvikling, samtidig er den meget smukt lavet. Det viser os en ny verden og kultur der ikke ofte er set i film. Jeg kan varmt anbefalde den, både på Dansk og på dens orignale Engelsk.

Det en god historie med magi, og en familie der har brug for at lære at forstå hinanden.

EM i herrehåndbold 2022

Podcast: Sjove venner fortæller vittigheder