Danser med drenge – en personlig analyse

Af Svend Digens

I denne artikel vil jeg præsentere ”Danser med drenges” debutalbum som kort og godt hed ”Danser med drenge” og udkom i april 1993. Selv om de fleste af numrene på pladen er skrevet omkring 1991. Dengang var hovedfigurerne i ”Danser  med drenge” Klaus Kjellerup, Jesper Mejlvang og Philippa Bulgin. Klaus Kjellerup havde spillet i ”Tøsedrengene”, hvor efter han prøvede at blive solist  men efter tre ret dårlige albums fandt, han omkring 1990 sangerinden Philippa.

Pladeselskaberne var ikke interesserede i at udgive ”Danser med drenges” debutalbum på grund at man i starten af 1990érne ville have musik med engelske tekster, som vi ser med andre kunstnere i samtid som Sort sol,Sko og Torp, Zapp Zapp og Thomas Helmig. Derfor havde ”Danser med drenge” problemer med at finde nogle der ville udgive deres dansksprogede sange, men i 1992 fik de kontrakt med pladeselskabet Pladekompaniet.

Jeg synes, at teksterne på denne plade er bedre end ”Danser med drenge”. Senere syntes jeg, at teksterne bliver lidt dårligere. Men på dette album er der efter min mening masser af gode tekster fra Klaus Kjellerup, Henrik Stanley Møller og deres tidligere kollega fra bandet ”Tøsedrengene” Anne Dorte Michelsen. 

Her vil jeg gå i dybden med et par numre fra ”Danser med drenge”. 

Hvor længe vil du ydmyge dig

Handler for mig om en, som ser på en, der er blevet behandlet dårligt eller uretfærdigt og som bare dukker sig og lader sig ydmyge. Hun kan ikke holde ud at se sin ven blive ydmyget og undertrykt og siger til ham, du skal ikke bare tage imod deres kritik; Hvor længe vil du finde i det før, du lærer at sige nej? Jeg hører det, som om hun siger, man skal ikke finde sig i at blive nedgjort. Man bliver nødt til af have noget selvrespekt, ranke ryggen og som det står i teksten, lære at sige nej.

Kolde hjerter

Jeg kan godt lide det instrumentale, der er en fed rytme som Klaus Kjellerup altid har været god til. Teksten handler igen om en, der bliver behandlet dårligt og føler sig alene og misforstået af de mennesker han omgås og er nede. Så kommer der en som siger jeg ved hvordan det er at være alene og at føle sig misforstået. Der er altid flok med kolde hjerter som aldrig vil forstå nogle svigter, når det virker gælder nogle, du troede du kunne stole på.  Men du kender en, der altid er der – du har brug for en ven der, forstår dig.

Den handler om en, der bliver forladt. Jeg kan personligt mærke den smerte, der er, når kærligheden gør ondt og man bliver alene.  

Vi skal nok få gjort en mand ud af dig

Et lidt uhyggeligt nummer. Vi starter med at høre munkesang i introen på en kirkegård, hvor vinden fejrer hen over muren og kirkeklokkerne falder i slag. En soldat kommer, han er bare en lille dreng. Hans stemme er spinkel og uniformen for stor. Han er bange og savner sin far og mor, men nu bor han på en kasernen og skal i krig. Så kommer der nogen der siger vi skal nok få gjort en mand ud af dig.  Hvis du er lærenem, vi ved du har håb og drømme. Du gør klog i at glemme dem for kun unden drømme kan du blive fri.

Jeg synes, at dette nummer er fedt på grund af at ”Danser med drenge” langt hen af vejen er et rigtigt popalbum, hvor sangerne drejer sig meget om kærlighed. Et emne der er blevet lavet mange sange om, også rigtig mange gode. Det er fedt at vi her har et nummer, der handler om noget så atypisk som en dreng, der skal være soldat.

Jeg kan godt lide Danser med drenge. Jeg synes, når vi taler om det tidlige Danser med drenge, er det noget andet end i dag, hvor jeg må sige at deres tekster er blevet lidt svage  efter min menig. Der skete desværre det, at et års tid efter denne plade udkom døde forsanger Philippa Bulgin i marts 1994 af kræft. Meget trist at hun blev kun 26 år gammel. Efterfølgende fik de på Philippas opfordring fat på en ny sangerinde og det blev sangerinden Rie Rasmussen. Hun var med i Danser med drenge ind til 2022, hvor Klaus Kjellerup havde nogle knap så heldige udtalelser om krigen i Ukraine.

Albummet ”Danser med drenge” er mega godt. Jeg synes Philippas stemme var fantastisk god og jeg synes virkelig det er god popmusik og godt produceret af  Klaus Kjellerup

Delle er flyttet til et andet land. Han gider ikke Svendborg Havn mere!

Disney+ fjerner over 50 serier