Anmelde af “Barnestjernen fra Bryggen”

Af Ulrik Aagaard

Jeg har valgt at anmelde Jan Priiskorn Schmidts bog ”Barnestjernen fra Bryggen”, som er blevet til i et samarbejde mellem Jan Priiskorn Schmidt og journalisten Klaus Thodsen igennem en lang række interviews.

Barnestjernen fra Bryggen er Jan Priiskorn Schmidts personlige fortælling, om en turbulent barndom i arbejderkvarteret på Islands Brygge og som landskendt barneskuespiller i dansk film. Bogen er illustreret med over 70 private fotos, sjældne filmbilleder og fotos fra lokalhistoriske arkiver og avisartikler.

Med en karriere der strakte sig over 24 film på 12 år fra 1960 til 1972, er Jan Priiskorn Schmidt til dato dansk films mest benyttede barneskuespiller. Nogle år medvirkede Jan Priiskorn Schmidt i ikke mindre end fem film. Han har blandt andet medvirket i de danske film ”Sommer i Tyrol”, ”Min søsters børn”, ”Flådens friske fyre”, ”Døden kommer til middag” og i en film som ikke er omtalt i bogen ”Peters Landlov”.

I sin karriere spillede han sammen med nogle af filmbranchens største ikoner; Dirch Passer, Ove Sprogøe, Ghita Nørby, Susse Wold og Lone Hertz. I bogen fortæller han også lidt om de forskellige skuespillere og hvordan de var at spille sammen med. For eksempel var den unge Jan Priiskorn Schimdt ikke særlig begejstret for Dirch Passer og Poul Hagen. Men det kan man læse meget mere om i bogen.

Helt fra starten af sin karriere brød Jan sig ikke om at være skuespiller. Det var hans mor, der havde reageret på en annonce og mente, at det måtte være noget for Jan. Og da Jan havde et stort og naturligt talent som skuespiller, blev filmselskaberne ved at ringe. Hver gang de ringede sagde hans mor ja og hver gang bandede Jan det langt væk, men mor havde sagt ja, og man gjorde hvad der blev sagt.

I en alder af bare 21 år trak Jan Priiskorn Schmidt sig tilbage som skuespiller fra offentlighedens søgelys. En beslutning han stod ved. Jan Priiskorn Schmidt havde derefter nogle år, hvor han havde forskellige småjobs, blandt andet som postbud. Efter nogle år uddannede han sig som bandagist.

Selvbiografien er blevet kåret af de danske boghandlere som årets danske bogudgivelse. Jeg kan varmt anbefale bogen til andre, der holder af en god selvbiografi. Jeg vil give bogen 5 ud af 5 stjerner, da jeg synes det er god læsning, der giver ekstra bonusinfo til alle de film jeg har set med ham. Mange af dem er nogen jeg har stående der hjemme.      

Herunder kan du traileren til en de film, Jan Priiskorn Schmidt er med i, nemlig “Sommer i Tyrol”, hvor han spillede den unge tjener Micky.

Fakta

Jan Priiskorn Schmidt er født i 1951 og opvokset på Islands Brygge.

Han har medvirket i følgende 24 film:
Flemming og Kvik (1960)     
Mine tossede drenge (1961) 
Sorte Shara – Alarm i Østersøen (1961)     
Soldaterkammerater paa efteraarsmanøvre (1961)            
Støv på hjernen (1961)        
Flemming på kostskole (1961)       
Den rige enke (1962)           
Venus fra Vestø (1962)     
Pigen og pressefotografen (1963)         
Peters landlov (1963)      
Støv for alle pengene (1963) Deres søn
Døden kommer til middag (1964)              
Mord for åbent tæppe (1964)
Sommer i Tyrol (1964)         
Passer passer piger (1965)  
Flådens friske fyre (1965)     
Pigen og millionæren (1965) 
Een pige og 39 sømænd (1965)          
Slå først, Frede (1965)         
Min søsters børn (1966)     
Min søsters børn på bryllupsrejse (1967)    
Min søsters børn vælter byen (1968)     
Min søsters børn når de er værst (1971)     
Rektor på sengekanten (1972)          

Derudover lægger han stemme til en af hvalpene i tegnefilmen ”101 Dalmatiner” fra 1961.

Listen er lånt fra Danskefilm.dk

Åbning af Odense midtby

Nicolai går Danmark rundt …baglæns