Von der Leyen EU’s første kvindelige kommissionsformand

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Det blev ikke Vestager der fik den højeste post i EU men Ursula von der Leyen Hendes navn havde ikke været nævnt som en af de mulige kandidater til formandsposten før tirsdag, hvor dagen begyndte med stilstand og utålmodighed mellem de 28 stats- og regeringsledere, der skulle forsøge at finde frem til den rette person til posten. De personer, der var blevet nævnt som muligheder, var blevet forkastet. Ingen kunne blive enige. Lige indtil 60-årige Ursula von der Leyens navn begyndte at sive. Flere og flere af stats- og regeringslederne begyndte at nikke hendes vej, og til sidste var det en realitet. For første gang ser en kvinde ud til at skulle stå i spidsen for EU i hvert fald hvis hun bliver godkendt af Europa-Parlamentet. Det er en fransk Sejr for det var den franske præsident Macron forslag ikke Merkels.

Fået Politik og EU ind med Modermælken
Ursula Gertrud von der Leyen født 8. oktober 1958 i Ixelles, Bruxelles moren var Adele Stromeyer, Hun voksede op i den belgiske hovedstad Bruxelles lige i nærheden af EU-kvarteret fordi hendes far, Ernst Albrecht, arbejdede som topembedsmand i EU. Har gået på Europaskolen i Bruxelles Derfor mestrer hun også fransk, hvilket ikke er ubetydeligt i Bruxelles.

Da, hun var 13år flyttede familien tilbage til Tyskland, hvor faderen begyndte en karriere i lokalpolitik og blev ministerpræsident i Niedersachen samme embede Gerhard Schröder havde. Selv læste Ursula von der Leyen at økonomi, og i 1978 tog hun et år på udveksling til London School of Economics. Mens hun studerede der, gik hun under pseudonymet ‘Rose Ladson’, fordi man mente, hun kunne være et terrormål for vesttyske venstreorienterede ekstremister. Efter tre år på studiet skiftede hun retning og begyndte at læse medicin, hvorefter hun blev færdiguddannet som læge i 1987. har Ph.d.i gynækologi, som hun måske har plagieret, ligesom Esben Lunde Larsen, det har været en stor sag i Tyskland. 

Privat fandt hun sammen med Heiko von der Leyen, en professor i medicin, og sideløbende med at hun arbejdede på en gynækologisk klink, og han blev ansat på Stanford University så familien flyttede til USA fødte hun syv børn. Det ligger åbenbart i familien for hun er selv fra en søskendeflok på 7 han taler tre sprog Fransk tysk engelsk

Politisk karriere
i 1990 meldte hun sig ind i det CDU som også kansler Merkels parti,. Der skulle gå et årti mere, før hun som 42-årig begyndte rigtigt at involvere sig i politik, det skulle at gå godt, før det sidenhen gik skidt Det begyndte lokalt i Hannover, men hun klatrede hurtigt op ad rangstigen, og allerede fire år senere blev hun efter forbundsdagsvalget udnævnt til minister for familier, ældre, kvinder og børn i 2005 da Merkel blev Kansler første gang. Hun var ikke medlem af forbundsdagen det blev hun først i 2009.

Som familieminister, var der ikke store forventninger til hende, da posten ofte gives til nybegyndere eller letvægtere. Men også et springbræt fordi Merkel, selv havde den i 1991.

Von der Leyen viste sig at have politisk instinkt og blev hurtigt populær.  ved at foreslå gratis dagpleje og økonomisk støtte til hjemmegående forældre. Posten viste sig at blive et springbræt for en altid velklædt. Pragmatisk, minister har hun kæmpet for kvinders rettigheder og opfattes af nogle som en kontroversiel figur i partiet CDU I 2009 kom von der Leyen i modvind i den tyske befolkning, da hun som familieminister forsøgte at få blokeret en række sider på internettet heriblandt flere pornosider. Sagen gav von der Leyen tilnavnet Zensursula og var arbejds- og socialminister fra 2009-13. og blev omtalt som en ‘wunderfrau’ i 2013 blev hun første kvindelige forsvarsminister, og straks kaldt reservekansleren den dag Merkel skulle gå af og hun er den eneste minister tilbage fra den første Merkel regering.

Men hendes stjerne er falmet lidt hun er mødt af kritik blevet kritiseret for, at det tyske militær hverken har nok udstyr eller personale, at der er ‘mangel på mangel’, ligesom det tyske militær beskyldes for langtfra at være parat. Derudover står hun også over for en undersøgelse, der skal se nærmere på, om der er blevet begået fejl i forbindelse med hendes ministeriums brug af konsulentfirmaerne McKinsey og Accenture, det handler om de har fået kontrakter for millioner af Euro uden om reglerne.

Flere tyske politikere var hurtige til at uddele verbale ord, da hendes navn tirsdag begyndte at cirkulere til topposten i Bruxelles. Martin Schulz, stemplede hende som “den svageste minister” i den tyske regering ”Det er åbenbart nok til at blive kommissionsformand, ” SPD truede da også med at gå fra den tyske regering, det endte med at Merkel måtte stemme imod hende I EU Von der Leyen bliver den første tysker siden Walter Hallstein sad på posten 1957- 1967

Kilder BT Dr nyheder TV2.dk Information Altinget

The Minds of 99

HC Odense klar til sæson 2019/20