Valgets første rigtige statsministerkandidat-duel mellem Løkke og Mette F

Af Kasper V Hansen

Billede fra TV2

Som i alle valgkampe siden 1998 mellem Poul Nyrup og Uffe Ellemann har de danske tv stationer DR1 og TV2 også i år mellem statsministerkandidaterne Venstres Lars Løkke Rasmussen og Socialdemokratiets Mette Frederiksen i en tv duel. Det er ikke første gang at statsministerkandidaterne mødes i duel. De mødtes i april måned hos 21 søndag på DR denne gang er det tv 2 der åbner op for en duel. Eller topmøde som de kalder det.  Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har alt og vinde og alt og tabe lige fra start har Løkke været historisk bagud i meningsmålingerne, for en siddende statsminister. I nyre tid, selv smed han en bombe i torsdags om En SV regering altså med oppositionens leder formand for socialdemokratiet. Mette Frederiksen. Duellen vil hvis Løkke og Mette F minde om den meget, kedeligt Kanslerduel der ikke engang var en kanslerduel mellem Angela Merkel og Martin Schultz der mest lignede et frieri om en mulig regeringspartner, end en duel mellem om den vigtige regeringschefembede.  Omvendt skal Mette F der står stort i meningsmålingerne til at vinde valget at være så overbevisende og så god i en duel at hun i danskernes øjne godt kan få magten.

Handlede om en SV regering udlændinge og velfærd

Debatten på TV2 er kaldt Højlunds forsamlingshus efter Niels Højlund hvor hans datter Gertrud Højlund har overtaget programmet, hun står for at publikum kan stille spørgsmål til de to statsministerkandidater, mens Cecilie Beck styre de to statsministerkandidater som i en klassik statsministerkandidat duel.  Duellen begynder med, at en tilhører spørger til SV-konstellationen. Han vil høre Mette Frederiksen, hvorfor hun siger nej- Vi samarbejder meget på Christiansborg, men når det er sagt, så er det først og fremmest et spørgsmål om politik. Der er store politiske uenigheder. 


Hun fremhæver, at Løkke har kæmpet for en højere pensionsalder i den foregående valgperiode. Mette Frederiksen kræver selv en ret til, at nedslidte kan gå tidligere på pension. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at han godt ved, at der er masser, Socialdemokratiet og Venstre ikke er enige om. Men han fastholder, at der kan opstå en situation, hvor det kan være nødvendigt at række hånden ind over midten. – Når jeg åbner den her dør på klem, er det, fordi ting bekymrer mig. Noget af det er fra mit perspektiv. Der kunne godt komme en situation, hvor jeg kan være afhængig af den yderste højrefløj, så er det langt bedre at række hånden ind over midten Lars Løkke (V) tror ikke på, at Mette Frederiksen (S) kan undgå at blive farvet af de krav om ændringer i udlændingepolitikken, som flere venstrefløjspartier har formuleret. Det afviser Mette F kategorisk. Hun siger sågar, at hun ikke vil være statsminister, hvis ikke den stramme udlændingepolitik kan fortsætte. – Jeg vil ikke være statsminister for enhver pris, siger Mette Frederiksen. Med henvisning til et berømt citat løkke kom med i 2014 til Berlingske som er blevet lidt af en joke fordi han er blevet statsminister for enhver pris.

Samtidig var Duellen når det kom til udlændingedebatten forbløffende middel, DF som i 20år har spillet en rolle i dansk politik, blev nærmest ikke nævnt under duellen, og det er nye toner.  Også 24års reglen kom op, her fik Lars Løkke Rasmussen introduceret sin svigerdatter til Danmark. Hun er snart bachelor ved Harvard University, men kan ikke få ophold i Danmark. Et eksempel på, hvordan udlændingelovene er blevet for stramme ifølge statsministeren. Han ønsker, det skal være lettere at få veluddannet arbejdskraft til Danmark. Men det må han ikke for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. En fin historie med en klar pointe. Men Løkke brugte et gammelt Fogh Kneb.  Fra valgkampen i 2005 blev Fogh spurgt ind til 24-års reglen ved et valgarrangement på Copenhagen Business School i København. Dengang blev hans søn, Henrik Fogh Rasmussen, også ramt af reglerne: – Jeg er selv ramt af loven. Min egen søn er gift med en amerikaner og bor i Washington. Det er ikke for at blive personlig, men regler er ens for alle og gælder alle, sagde daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen altså under valgkampen i 2005 ifølge Politiken.

Begge kandidater klarede sig lige godt.

Løkke viste sig at ville kæmpe for sidste stemme Men det bliver svært for Løkke at skabe afstand til Mette F og samtidig tale for et samarbejde mellem Dem efter valget, for duellerne skal vise de store forskelle og hvem der er bedst til at lede landet og det bliver svært for ham, og Mette F viste hun ikke vier en tomme når det kommer til udlændingepolitikken der længe har været et problem, for socialdemokratiske statsministerkandidater fra Lykketoft til Thorning,  D. 2. juni er det DR’s tur med en duel.

Skærmbillede fra TV2

Kilder TV 2

https://www.dr.dk/live/nyheder/live/2873329

 Mit arbejde i Butik og Egenproduktion

Rasmus Nøhr koncert på Posten i Odense