Af Kasper V. Hansen
Søndag omkring kl. 17 indgik VLAK regeringen og dets støtteparti DF en delaftale om sundhedsudspillet, som Løkke håber og vinde valget på. Delaftalen var et signal om, at den samlede aftale vil komme i løbet af denne uge. Det blev så allerede i dag tirsdag og viser, at regeringen pønser på valg. I øvrigt er det ikke dumt at lægge det her, da statsministeren har spørgetime, så regeringens dagsorden kan fylde hele spørgetimen, altså få dobbelt omtale af sundhedsforliget. Dermed er der mulighed for, at oppositionens partierne ændre i de spørgsmål som de ellers ville have stillet statsministeren.
Seks ministre, Kristian Thulesen Dahl samt sundsordfører Liselotte Blixt præsenterede aftalen i statsministeriet. De seks ministre og formanden for regeringens støtteparti er et signal om, at det er en enig blå blok der går til valg sammen. De seks ministre var: Statsminister Lars Løkke Rasmussen, Finansminister Kristian Jensen, Minister for offentlig innovation Sophie Løhde, Sundhedsminister Ellen Trane Nørby, Børne- og Socialminister Mai Mercado og Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille var til d.et lille pressemøde i spejlsalen kaldet Doorstep.
Endnu et pressemøde finder sted i kl.10.30 i Finansministeriet for at uddybe detaljerne og forklare, hvor man finder pengene henne.
Valgflæsk til vælgerne
Aftalen i søndags handlede om 600 millioner kr.
Midlerne efter nedlægning af regionerne skal gå til at rense forurenede grunde.
Handicappede bliver ikke berørt. Regeringen vil undersøge, hvad man skal stille op med de 64 institutioner, som lige nu ligger under regionerne. Det betyder at regionerne afskaffes kort og godt. Det sker dog først efter valget. Aftalen bliver heller ikke vedtaget i folketinget fordi det er der ikke tid til.
8,5 milliarder kr. og yderligere 2,5 milliarder kr. er afsat til en nærhedsfond, til at bygge sygehuse og styrke akutberedskabet. ”Vi skal forbedre akutberedskabet i de egne af landet, hvor ambulancen er lang tid om at nå frem. Derfor indsætter vi tyve ekstra akutberedskaber med ekstra akut lægebiler og ambulancer. Det skal gå hurtigere med hjælp på hjul, som kan komme hurtigt ud, fastslår sundhedsminister Ellen Trane Nørby”. Der er afsat en halv milliard til uddannelse af personale såsom sygeplejersker og læger. Der skal uddannes 2000 flere sygeplejersker de næste tre år sagde Kristian Thulesen Dahl på pressemødet.
Regeringen havde oprindeligt afsat 6 milliarder men er nu vokset til 8,6 milliarder kr. En godbid i valgudspillet til DF er, at nogle af pengene kommer fra integrationsprojekter, 2,5 milliarder kr., selvom integrationsområdet reelt ikke har noget at gøre med sundhed men som altid er det symbolpolitik til DF-vælgerne. Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille fortæller, at man fremover vil få et landsdækkende akutnummer 113. Det skal dog ikke bruges til livstruende tilfælde, der skal man stadig bruge 112. Hovedstadens 1813-ordning afskaffes som en del af reformen. LA har fået sparet penge på administration, og glæder sig især over de mange penge, man spare på at nedlægge regionerne.
Løkke bruger reformen til valg og sælger sig selv
Lars Løkke fastslog på pressemødet, at han var manden bag det nuværende sundhedssystem. Det her er version 2,0 af en i forvejen god ting. Det her er både et indholdsmæssigt og et økonomisk løft, sagde Løkke eller som han ikke siger, se jeg har skabt jeres nuværende sundhedsvæsen, nu giver jeg jer et nyt. Altså, han vil overtage Mette Frederiksens og Socialdemokratiets arv som velfærdsarkitekten ved at fremhæve sig selv og Venstre som den nye tids velfærdsarkitekt. Det er Løkke og V historisk set ikke. De har historisk været i mod, og samtidig har sundhedsvæsnet været ramt af besparelser og de er blevet langt til det lokale sundhedsvæsen, i Foghs og Løkkes tid.
Oppositionen kritisere den allerede
Inden pressemødet var Socialdemokratiet på Twitter ude og kritisere aftalen.
”Lars Løkke er i gang med at bane vejen for privatisering af vores velfærdssamfund. Først sundhedsreformen. I dag velfærdsforsikringer i ældreplejen. Mønstret er kendt. Da Løkke var sundhedsminister overbetalte han privathospitalerne med mange millioner. Vi sætter velfærden først.” Alternativets leder Uffe Elbæk siger til DR, at der var to punkter, som var afgørende for, at hans parti ikke valgte at være en del af reformen. Han ser problemer i forhold til det repræsentative demokrati ved nedlæggelsen af regionerne, og så tvivler han på, at der er penge nok til at gennemføre det løft på sundhedsområdet, som man vil med reformen. Elbæk ville gerne have set 15 mia. kr. tilført.
På twitter skriver Enhedslisten, at sundhedsreformen fra @regeringDK og @DanskDf1995 sikrer langt fra midler nok til de stigende sundhedsudgifter. Reformen er stadig underfinansieret. Sundhedspersonalet, de fattigste kommuner og de ældre medicinske patienter kommer til at betale prisen.
SF`s sundhedspolitiske ordfører, Kirsten Normann Andersen er bekymret over, at der er afsat for få midler til sundhedsreformen.
Valg på vej
Som nævnt kan den nye aftale ikke nå at blive vedtaget i folketinget inde det kommende valg. Løkke har sagt, at der ikke kommer valg, før der kommer blade på træerne, men også at der ikke kommer valg før en aftale om sundhedsreformen var på plads og det er der nu. http://nyheder.tv2.dk/politik/2019-01-16-loekke-der-bliver-ikke-valg-foer-sundhedsreformen-er-paa-plads
Nu tager regeringen og DF på turné sammen for at præsentere og sælge deres aftale til danskerne. Valgkampen er i gang, men der er ikke uskrevet valg, men reelt er valgkampen i gang.
Kilder DR-nyheder og tv2-nyhederne