Statsministeriet skal ha ny kvindelige departementschef. Det er historisk

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Statsministeriet skal ha ny departementschef Christian Kettel Thomsen stopper og for første gang siden den første kvindelige departementschef Agnete Vøhtz blev udnævnt i 1953 i undervisningsministeriet. Skal statsministeriet ha sin første kvindelige departementschef Barbara Bertelsen departementschef fra Justitsministeriet.

Der sket meget siden statsministeriet blev oprettet i 1914

Den 1. januar 1914 betragtes dog som Statsministeriets/ Konseilspræsidiets egentlige stiftelsesdag med oprettelsen af et departement under konseilpræsidenten. Hermed var Konseilpræsidiet formelt organiseret som et ministerium, og grunden var lagt til det, vi i dag kalder Statsministeriet.  Den 1. januar 1914 bestod Statsministeriets personale af departementschef dr.phil. Erik Arup, bud Sophus Frost og kontorassistent Elsa Lidell. De tre ansatte havde to lokaler til deres rådighed. Hertil kom de nyeste tekniske hjælpemidler: Der var installeret telefon, og der blev også indkøbt en skrivemaskine! Og i dag er der sket masser der er kommet flere til og statsministeriet er et af de mest magtfulde ministerier på Slotsholmen.

Hvad er en departementschefs magt og rolle

Ifølge DR er ”En departementschefs rolle er at være den højre hånd, som ministeren først og fremmest rådfører sig med. Det gælder lovforberedelser og klargøring af politiske initiativer, men departementschefen er også den daglige leder af den samlede ministerielle organisation og medarbejderne Så departementschefen har en nøgleposition i ministerierne. Men så er der lige Statsministeriet, som i dag har statsministeriet er der ikke noget forretningsområde. Der skal ikke træffes driftsafgørelser af departementschefen. Her handler det om at hjælpe med at lede regeringens arbejde fra de centrale udvalg Økonomiudvalget og Koordinationsudvalget, hvor departementschefen i Statsministeriet har plads fået Barbara Bertelsen som ny departementschef Og så er der lige ham der Martin Rossen. Han er stabschef i Statsministeriet og hører formelt under departementschefen, men han svarer udelukkende til statsministeren og har også plads i de vigtige udvalg. – Det gør Barbara Bertelsens rolle i Statsministeriet svær at sammenligne med tidligere tiders departementschefer. Rossen har en central position i ministeriet. Derfor er det nødvendigt, at Rossen og Bertelsen får et tæt samarbejde, siger Jørgen Grønnegård Christensen. Normalt vil man anse departementschefen for at være ministerens højre hånd med sæde lige ved siden af ministeren. Men dér sidder Rossen som bekendt altså under den nye regering, og det gør konstellationen speciel. Men det gør sikkert ikke noget for Bertelsen der kender både Rossen og Mette Frederiksen Barbara Bertelsen kommer fra stillingen som departementschef i Justitsministeriet en stilling, hun også blev hyret til af Mette Frederiksen, da hun i 2015 var justitsminister. ”

Hvorfor skal Kettel gå

Officielt fordi han har fået et job han er indstillet til af regeringen til at være ny vicepræsident for Den Europæiske Investeringsbank (EIB). Men uofficielt Ifølge Altinget har ” Der har længe gået rygter på Christiansborg om, at der i regeringen eksisterer en dødsliste blandt topembedsmænd, hvor blandt andre Christian Kettels navn står på,” Mette Frederiksens tilsyneladende utilfredshed med Christian Kettel blev åbenbaret allerede i forbindelse med regeringsdannelsen og forhandlingerne om forståelsespapiret. Her deltog departementschefen højst bemærkelsesværdigt ikke, som det ellers er normal praksis, når nye regeringer sætter rammen for deres projekt. “Det fik embedsfolkene til at tale om, at der nok var udskiftninger på vej. Man så det som et tegn på, at man i regeringen ikke var helt på linje med Kettel,”   “Hvis man havde haft en håndplukket departementschef på det tidspunkt, var det nok mere sandsynligt, at man havde haft vedkommende med ved bordet.”” Mette Frederiksen har længe været sur på Kettel det var ham der som statsministeriets departementschef ikke mente Henrik Sass Larsen kunne sikkerhedsgodkendes som Finansminister i 2011 i forbindelse med Henriks Sass snak med rockeren Suzuki Torben.  Den sag glemte Henrik Sass aldrig, men det gjorde hans allierede i Socialdemokratiet, heller ikke og det var blandt andet end vis Mette Frederiksen, der dengang var beskæftigelsesminister i Thornings Regering,

Afskedigelsen af Kettel har rejst yderligere spørgsmål

For han er ikke den første Mindre end to uger efter folketingsvalget i juni var afholdt, meddelte departementschef Martin Præstegaard i Finansministeriet, at han havde fået nyt job. Siden har også fem andre annonceret deres sidste dag som departementschef.  Det menter en Ekspert til altinget. Herunder et link til artiklen.

https://www.altinget.dk/artikel/ekspert-bemaerkelsesvaerdig-udskiftning-af-departementschefer

men udnævnelsen er historisk

Barbara Bertelsen som departementschef i statsministeriet er historisk for godt nok har der været mange kvindelige departementschefer historisk. I andre ministerier men ikke i Statsministeriet hvor det traditionelt har været departementschefer der har styret nu er den bastion faldet, og nu har en kvinde også kommet ind på den post.  Dang den første kvindelige departementschef Agnete Vøhtz blev udnævnt var  hun 58 år og ministeriets anciennitetsældste kontorchef. Med de daværende normer for udnævnelser i centraladministrationen var det derfor naturligt, at hun blev departementschef, sådan er det ikke i dag.

Kilder Statsministeriet DR altinget danske kvindebiografisk

Foto HASSE FERROLD: REGERINGEN 13 06 2017: “SKAT NEDLÆGGES 2018 og i stedet får 7 NYE SKATTECENTRE MED HVER DERES KOMPETENCEOMRÅDE: DANISH NEW TAX ORGANIZATION -7 CENTERS IN STEAD OF THE “OLD” “SKAT =TAX”. Statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen præsenterede regeringens plan for et nyt skattevæsen. Det skete på et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet tirsdag den 13. juni kl. 11.00. https://www.fra1til7.dk/

Terminator 6 Dark Fate

Venstre leverede Weekendunderholdningen