Statsministerdebut på de bonede gulve

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

I torsdags satte Statsminister Mette Frederiksen sig i statsministerstolen i statsministeriet, allerede to dage efter om søndagen, skulle den nye statsminister Mette Frederiksen repræsentere Danmark ved et EU Topmøde, som ny ubefaren statsminister, målet er at finde den næste EU kommission. For selvom Mette Frederiksen har støttet op om Vestager og sagt hun vil kæmpe for hende, har hun ikke været en del af spillet før om søndagen, i den tid har EU’s stats og regeringschefer holdt korridorsnakke og bagt rævekager som det hedder i diplomatisprog, og selvom statsministeriet og udenrigsministeriet har forberedt hende og briefet hende, har hun ikke været en del af processen da hun har haft travlt med og danne regering.  Men hun kan ikke kommunikere med sine ambassadører og embedsmænd for her har man valgt at blokere for telefonsignalet til forhandlingslokalet. Man vil nemlig sikre, at der ikke slipper detaljer fra forhandlingerne ud undervejs. Hun har ingen talepapir eller andet ifølge DR nyheder er der også andre ting.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/mette-frederiksens-eu-ilddaab-bliver-uden-livline-mobilsignal-til-forhandlingslokalet

Danske statsministre må oftere tage sig af udenrigspolitik
Engang kunne danske statsministre overlade Topmøder og udenrigspolitik til deres udenrigsminister, men efter at Danmark er blevet en del af EU er udenrigspolitikken, mere og mere flyttet fra udenrigsministeriet til statsministeriet, mange danske statsministre har selv haft ønske om at overtage mere af Udenrigspolitikken. Det er en udvikling der begyndte allerede inden EU medlemskabet under statsministrene HC Hansen og Krag, der begge var både statsminister og udenrigsminister på et tidspunkt, men begge havde dog også en udenrigsministre de ofte overlod en del af opgaverne til. Men omkring Nyrup Fogh Løkke og Thorning sker der noget, der er en magtkamp mellem Statsministeriet og udenrigsministeriet. Fordi statsministre mere og mere selv vil føre udenrigspolitik.

Fatale statsministerdebut på de bonede gulve
Dog kan Mette F’s debut på de boende gulve næppe blive være end Ankers Debut, da han første gang skulle overtage formandskabet for EF lagede Anker  sig ud med de arabiske lande da han i en tale, i Middelfart  gav de arabiske lande skyld for  Oktober krigen mod Israel i oktober 1973 resultatet blev at de arabiske olielande udsatte Danmark for en olieboykot der blev en oliekrise, der var så mangel på olie at der blev indført bilfrie søndag, eller da Lars Løkke fik sin debut på de bonede gulve, det var i december 2009 Danmark havde fået værtskabet for Klimatopmødet i COP15. eller FN’s klimakonference som det også blev kaldt, som der var høje forventninger til  mange stats og regeringsledere tog  til København, det kunne ikke gå galt. Men Murphys lov hvis noget kan gå galt, så går det også galt. Spillede ind og det gik galt mange husker dette citat

– I know I ganged the… I made this banging, but, ehh, perhaps it’s because It’s too late and I’m a bit tired.Sådan lød det fra Løkke ved forhandlingerne i Bella centeret Løkke ledede klimatopmødet i København, men flere lande kritiserede Løkke for at være arrogant og gøre folk vrede, for hans håndtering af proceduren. Det lykkedes ikke for den danske regering og få en aftale på klimatopmødet. I stedet blev det en ikke-bindende erklæring, som af flere blev var en skuffelse.  COP15 blev til FLOP15.

Succes på de bonede gulve
Krag elskede at føre sig frem på de bonede gulve i Washington, Moskva, Paris

Han snakkede fortroligt med USA’s præsident Lyndon B Johnson. Havde Sovjets leder Khrusjtjov på statsbesøg.  Poul Nyrup var også en succes Med Niels Helveg Petersen i Udenrigsministeriet og Hans Hækkerup i forsvarsministeriet udviskede Nyrup mindet om fodnotetiden. Danske soldater rejste til Bosnien for at sikre freden selvom nogen døde, og fik USA’s præsident Bill Clinton til at besøge Danmark i 1997 det var første gang en amerikansk præsident besøgte landet og det blev en folkefest. På Kongens Nytorv.

I en partilederdebat ved valget i 2001 sagde Fogh, at “det er ikke på de bonede gulve, vi vinder valget”, han vandt på indenrigspolitiske emner, men faktisk er Fogh den Statsminister der brugte mest tid på de boende gulve han førte os i Krig i Afghanistan og Irak, Fogh gennemførte en EU udvidelse, og her kunne man se I dokumentaren Fogh Bag Facaden, der viste noget om magtforholdet Mellem statsministeren og udenrigsministeren. Der en samtale mellem Fogh og Per Stig, der er brugt som Eks.

Thorning kunne også, på de bonede gulve hun var opvokset i EU systemet hun havde et stærkt internationalt netværk kunne flydende på engelsk og også kan fransk og lidt tysk.

For at begå sig på de bonede gulve skal man mange ting man skal kunne være pragmatisk eller ha Charme, man skal kunne holde en god tale, blandt blev Løkke rost efter en sjov tale hos Obama i det hvide hus I 2016

Kilder: DR nyheder, Politikken, Altinget og Danmmarkshistorien.dk

Jesper Langberg er død

Solskin om bord – Sømændene i topform før Sølund-koncert.