Sådan bliver du Storbritanniens Premierminister en guide

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Med det britiske valg, kæmper Premierministerkandidaterne Jeremy Corbyn og Boris Johnson om at blive Storbritanniens premierminister, men hvordan bliver man Britisk Premierminister?  Vejen til at blive britisk premierminister og før man kan indtage embedsboligen NO 10 Downing Street. Er lang sej og hård. Og når man endelig når målet har briterne en talemåde ” it starts in Cheers and ends in tears” det starter i jubel men ender i tåre.

Få en god uddannelse
Når man taler om uddannelse og premierministre har en privatskole været et godt sted og begynde, nemlig privatskolen Eton, her har i alt 20 premierministre gået efter 1945 er det 5 premierministre der har gået der.  Eden Macmillan   Douglas-Home, Cameron og Boris Johnson, eller Harrow her har syv gået faktisk er 82% procent af alle premierministre der har gået på Privatskole.

Det er meget få premierministre der har gået i det der svare til en dansk folkeskole først med Wilson, finder vi en PM med en alm. Skolegang. Følgende premierministre har gået på en folkeskole Callaghan Heath Thatcher   Major Brown, May startede I en dyr pige privatskole men fra I en alder af 13 gik hun I en folkeskole.  eller gået på et godt universitet

To universiteter for en kommende PM er enten Cambridge eller Oxford et godt sted og begynde, de har uddannet flest, hele   14 premierministre har gået på Cambridge, men siden 1945 har Oxford taget føringen  28 premierministre. Det er kun  få har ikke gået på Oxford. Brown har ikke gået på Oxford han gik på Edinburgh University. Churchill Callaghan og Major er de eneste der ikke har gået på universitet.

det har dog også mødt kritik med de dyre privatskoler hvor folk fra eliten kun møder bestemte mennesker og taler det samme sprog og faktisk arrogant bliver opdraget til at styre verden Den privilegerede livsstil var især op til debat i 2009 da et foto dukkede op her var  David Cameron fotograferet fra hans Oxfordtid med den berygtede Bullingdon Club der groft sagt var en klub for sønner af ultrarige forældre, som morede sig med at smadre værelser og restauranter og håne de fattige,  drak sig fra sans og samling, og betalte sig fra konsekvenserne.  Camerons forkælede og dårlige opførsel som studerende i Oxford. Fik ham til at tage afstand fra mandeklubben og den har forfulgt ham gennem den politiske karriere, men omvendt har det billede ikke forfulgt Johnson samme måde selvom de begge var på det nu berygtede foto.

Bliv medlem af Parlamentet
For at være blive valgt til et Parlament skal man være 18 år eller. Ældre man skal være britisk eller Commonwealth eller irisk statsborger. Ingen kriminelle domme. Og for at finde en kreds skal man finde en valgkreds, her skal man betale £500 i depot. Og blive valgt som parlamentskandidat Af by 10 parliamentary electors på lidt groft googledansk

10 parlamentsvalgere, man kan blive valgt som en parlamentsmedlem gennem et parlamentsvalg eller et suppleringsvalg som man kalder et By-election I Danmark taler man mest om statsministerpartierne Venstre og Socialdemokratiet hvis du vil blive premierminister i Storbritannien meld dig Meld dig ind i Labour eller Konservative. Det er premierministerpartierne i Storbritannien, 12 premierministre har været fra de konservative, 5 fra Labour. Mange var unge da de blev valgt som Parlamentsmedlem første gang. Og nogen har enten startet i lokalpolitik i byråd før de blev valgt til parlamentet, nogen har skulle bruge to forsøg eller mere.

 Når du er valgt til parlamentet starter man  på de bagerste bænke backbenchs og kan  rykke frem på de forreste bænke frontbench i parlamentet,  det her regeringen og Oppositionen sidder, Oppositionen sider til venstre i og regeringen sidder til højre, hvis et af partierne vinder bytter man plads,  her kan en person vælge to veje   for poster Oppositionens

såkaldte Skyggekabinet med ministertitler der ligner  regeringens og herfra kan de så håbe en da at blive partiformand, for partiet eller hvis et parti vinder, kan du fedte dig ind og få en post som minister i et kabinettet.

Hvis du kan få et af de fine embeder dem som briterne kalder for four great offices of state,  Er det fint, de fire fineste ministerposter er  er Chancellor of the Exchequer, det er det britiske svar på en Finansminister  Foreign Secretary udenrigsminister Home Secretary. Indenrigsminister også premierminister   Den eneste der nogensinde har haft alle fire poster samtidig i det 20 århundrede er James Callaghan. Mange har posterne enten en eller to men aldrig fire sammenlagt.

Vælt den siddende premierminister eller vind et valg
Hvis du vil bo i Downing Street er den nærmeste vej at vælte den siddende premierminister

i et internt partiopgør. Eller vendt på grund af sygdom eller fejl.  Alt 8. er kommet uden

Uden et valg Churchill  i 1940 Eden  i 1955   Macmillan   1957 Douglas-Home   1963 John Major 1990 Gordon Brown  2007 og Therasa May 2016  og Boris Johnson i  eller vind et valg, det har 7  premierministre Attlee i 1945 Churchill i 1955 Harold Wilson i 1964 ´Heath i 1970 Thatcher i 1979 Blair i 1997 og David Cameron i 2010 

Fælles for dem alle er ligesom I DK skal de forbi dronningen på Buckingham Palace først og i et rituel briterne kalder Kissing hands kysse hænder, før de kan få Downing Street her inviterede dronningen den kommende premierminister til at danne en regering i hendes navn, så er de  formelt udnævnt til Storbritanniens premierminister af dronningen og kan køre til Downing Street.  Sådan så det ud i 2016 da May blev udnævnt

Kilder BBC Sky news  dr Nyheder den store danske The Gurdian

Anmeldelse af “Mugge og Vejfesten”

Anmedelse af Call of Duty Moderen Warfare (2019)