AOC i København – en politisk superstjerne er på besøg 

Af Kasper V Hansen

Alexandria Ocasio-Cortez er i dag Danmark hun skal tale forpå C40 en borgmester konference af borgmestre for større byer, det handler om Klima i København.  Alexandria Ocasio-Cortez eller AOC som de kalder hende i USA. Er en superstjerne i Amerikansk politik. Den yngste kongresmedlem i kongressen nogensinde

Hvem er Alexandria Ocasio-Cortez? Pigen fra Bronx
Modsat de fleste professionelle amerikanske politikere der sidder i den amerikanske kongres kommer Alexandria Ocasio-Cortez ikke fra den traditionelle baggrund de fleste kongresmedlemmer er udannet fra, Jurastudiet eller kommer fra forretningsverdenen dog har hun en uddannelse i økonomi arbejdede som socialrådgiver, men da finanskrisen ramte i 2008 blev det i stedet som tjener på en række barer og restauranter. Hun er fra Porto Rico, og hun beskriver selv sin familiehistorie som mange moderne politikere gør at han kom fra en arbejderbaggrund. Familien led da også under Finanskrisen og hendes far døde af Cancer Dog har hun lidt erfaring, hun arbejdede for den legendariske Senator Ted Kennedy den sidste Kennedy bror efter John F Kennedy og Robert F Kennedy, hun rådgav ham om immigration, Det gjorde hun mens hun gik på Boston Universitet.

Hvorfor er hun blevet en komet i amerikansk politik
I 2018 fandt der et primærvalg sted i New York’s 14 valgdistrikt som ligger ved New Jersey og dækker dele af Bronx og området de fleste danskere kender som Queens berømt fra tv-serien kongen af Queens, området er ganske vist demokratisk, og har siden 2013 år sendt den demokratiske Joe Crowley til repræsentanternes hus som har 435medlemmer,  dog har Joe Crowley erfaring han har været valgt siden 1999 han skulle til at tage hul på et 3årti, nogen spåede ham til at overtage efter lederen af det demokratiske parti Nancy Pelosi, han var den 4 mægtigste demokrat i huset mange amerikanske vælgere kan godt lide erfarne politikere eller i det mindste have haft et politisk embede før, men i disse Trump tider er det ikke sikker, men mange inklusive Crawley selv troede at hans primærvalg var en selvsikker sejr.  Joe Crowley der er 56år har altså en lang erfaring i amerikansk politik, inden hun slog ham var der ingen der havde hørt  om Alexandria Ocasio-Cortez. Men det kom de til og det tog tre måneder i 2018 Det skulle kun lige være i Bronx, hvor hun i månederne op til det demokratiske primærvalg havde banket på et utal af døre for at tale med de lokale om, at de burde vælge hende i stedet for den erfarne Joe Crowley, kort sagt hendes valgkampagne var en græsrodskampagne blandt demokraternes medlemmer, Hun beskrev sig selv som en outsider der ville have forandring.  Alle gav hende ingen chancer, men på valg dagen kom det som en overraskelse selv for hende som man kan se fra Videoen fra CNN hun have forinden sagt til the New York Magasine i et interview ”det er noget man kun stræber efter hvis man kan skaffe masser af penge, nyder social prestige eller kommer fra et politisk dynasti

https://edition.cnn.com/videos/politics/2018/06/27/alexandria-ocasio-cortez-new-york-reaction-vpx.ny1

Medie darling og politisk symbol over natten
Også gik det stærkt efter at hun have sikret sig nomineringen, med en overbevisende sejr med 57.5% af stemmerne have den 28årige vundet over den 56årige, I løbet af få dage havde hun været forbi Stephen Colbert i ‘The Late Show’, Og også Trevor Noah i ‘The Daily Show’ og en lang række andre nationale medieplatforme. Det at hun kan formulere sin politik som den almindelig amerikaner kan forstå og at hun samtidig ser godt ud på skærmen er en af hendes stærkeste sidder. Usædvanligt for en kandidat, der endnu ikke var valgt til Kongressen, men foreløbig ‘blot’ havde sikret sig sit partis nominering, det er ikke rigtigt sket før det er samtidig mere usædvanligt at hun betegner sig som demokratisk socialist og vandt på valgemner, som gratis sundhedsvæsen til alle og at hun ville have forbud mod våben gratis uddannelse. Og en mindsteløn Hun er symbolet på en af de to retninger der slås i demokratiske parti, hun mener at amerikanerne vil have forandring gennem socialisme mens Nancy Pelosi står for en mere midtsøgende liberal politik og har været ude og sige at hendes sejre i Bronx var en engangsbegivenhed, men særligt Bernie Sanders fløjen hvis primærvalgkampagne Cortez. Arbejde på under valget i 2016 har taget sig til hende, og hun er selv sat sig i spidsen for en bevægelse, og Sanders har taget hende under sine vinger og gjort hende til et symbol, for år siden ville en amerikansk demokratisk socialist ikke have en chance, for mange amerikanere er ord som socialisme og liberalisme skældsord, men det er ved og ske en forandring, den såkaldte  millennials generation vil de næste par år overtage de såkaldte Baby boomers generation plads som vælgere hvor de udgør 73 millioner vælgere, Demokraterne er splittet på  AOC, som person og hendes politik, ingen ved hvad man skal gøre. Men der er allerede nogen der spår hende til en fremtid som USA’s kommende præsident, John F Kennedy var ligeså ung da han blev valgt i 1946 men det må vi vente med og se det er nok mere en drøm eller ønske. 

Yngste kongresmedlem i kongressen nogensinde
Som det yngste kongresmedlem, nogensinde  har hun i den grad sat dagsordenen mange danskere ved at Trump er stor på Twitter, faktisk  er AOC ligeså stor, som Trump på Twitter hun er god til at bruge mediet og sætte dagsordenen for den politiske debat, mange republikanere og konservative bruger hende som skræmmesymbol på det demokratiske parti, men hidtil har det meste af deres kritik, ikke rigtigt bidt på hende og amerikanerne hun er god til at komme kritikken til gode og hun er god til at komme til modsvar. Hun er så god på Twitter at hun har givet mange demokratiske kongresmedlemmer lektioner i brugen af Twitter kommunikation, sammen med den demokratiske senator Ed Markey, Har hun markeret sig på det grønne område, med en Green new Deal som er en foreslået amerikansk lovgivning, der sigter mod at tackle klimaændringer og økonomisk ulighed. Navnet henviser til New Deal, et sæt sociale og økonomiske reformer og offentlige arbejdsprojekter udført af præsident Franklin D. Roosevelt som svar på den store depression, hun kan ses som en moderne udgave af Al Gore der har andre måder at tale om klimaforandringerne end han havde.

Kilder Information Kongressen.com CNN https://fivethirtyeight.com

Den Store Gatsby

Gys og Zombier i Haunted Park