Putins magtmanøvre

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Ruslands præsident Vladimir Putin holdte i går en tale, om nationens tilstand. Det var jævnt kedeligt, men alle i den russiske regering var mødt op og lyttede pænt og klappede, uvist om deres videre skæbne blot nogen timer senere, for det var en traditionel russisk tale der var henvendt til russerne, med klassiske løfter som at russerne skulle føde flere børn. Og at den russiske stat nok skulle støtte de russiske børnefamilier med det og give dem nogen goder, der stjal opmærksomheden, men en time inden i talen sagde Putin så ” jeg forslår at det ændres, og at man betror Dumaen ikke bare at godkende men også udpege en kandidat til posten som Ruslands Premierminister. Og stadig være den mest indflydelsesrige politiker. Den endelige beslutningstager.

Putin fyrede sin premierminister og den russiske regering overraskende

Bagefter talen, faldt endnu en overraskelse, Præsident Putin fyrede sin premierminister Dmitrij Medvedev, og hele den russiske regerings ministre, De sad i salen og nikkede, smilede og klappede uden at vide, at de skulle miste deres post nogle timer senere som nævnt der havde endda været et ministermøde nogen få timer inden i Kreml, hvor de ikke fik noget og vide. Efter et møde mellem Præsidenten og premierministeren i Kreml i Præsidentens kontor. Fyrede Putin Medvedev, om det var påtvunget af Putin, eller om Medvedev selv gik er i det uvisse,

Afgående Premierminister Medvedev har flankeret af præsident Putin efterfølgende sagt på russisk stats-tv, at regeringen trækker sig for at give plads til Putins varslede planer. Putin har ifølge det russiske nyhedsbureau Interfax bedt den afgående regering om at fortsætte sit arbejde, indtil der er dannet ny regering. Præsident Vladimir Putin foreslog onsdag, at lederen af Ruslands skattevæsen, Mikhail Misjustin, blive landets nye premierminister. Den 53-årige Misjustin er en forholdsvis ukendt skikkelse i russisk politik. Mange der fulgte russisk politik, ruslandskendere og ruslandseksperter anede ikke hvem han var, og mon ikke hans navn er steget på Google efterfølgende for at finde ud af hvem han er. Han blev indsat som leder af skattevæsnet i 2010. Han er en teknokrat, Parlamentet skal inden for en uge stemme om en godkendelse af ham.

Hvorfor er det overraskende

Modsat sin forgænger præsident Boris Jeltsin der konstant fyrede sin premierminister, som andre skiftede frisure, har Putin haft lange perioder med den samme premierminister. Derfor er det overraskende at Præsident Putin fyrede sin premierminister  Samtidig er fyringen Medvedev overraskende fordi han har været Putins væbner og tro tjener siden Sankt Petersborgdagene hvor de begge startede deres politiske karriere under borgmester Anatoly Sobchak, mens Putin blev præsident, hentede han Medvedev, til Moskva og gjorde ham til en del af vicestabschef i præsident administrationen, og i 2003 Stabschef for Kreml og dermed en af dem der var magtfulde ved og være tæt på den russiske præsident Putin. Så tæt at Putin gjorde Medvedev Til Ruslands præsident i 2008 til 2012 da Putin selv tog premierministerposten, han var forhindret i og stille op til endnu en periode, mange sagde også dengang at Medvedev blot var bænkevarmer til en ændring af forfatningen tillod Putin at stille op igen i to perioder, igen.  Medvedev er dog ikke helt fyret efter lang tids tro tjeneste, han skal i stedet sidde i en post i det russiske sikkerhedsråd.

Hvorfor gør Putin det tre scenarier

Det ene er idealistisk Putin Ønsker at skabe sit eftermæle han taler om en ny politisk kultur, hvor man har nået et mere modent niveau. Rusland skal have et stærkere Parlament og magtens skal omfordeles, det skal være hans Aftryk på den russiske historie og eftermæle. Men det kommer i en større pakke Forfatningsændringen vil kræve en folkeafstemning, der efter dømme fra en russisk ekspert vil komme inden for nogen måneder.  Det vil være den første nationale Folkeafstemning siden 1993 hvor den russiske forfatning blev vedtaget første gang.

67 årige Vladimir Putin har regeret Rusland siden 2000 eller siden i 1999 hvor Boris Jeltsin overraskende meddelte i en tv-tale nytårsdag 1999 at han stoppede, og overlod magten til den fungerende præsident, daværende premierminister Vladimir Putin. Med det i mente er Putin den længst siddende præsident siden Sovjettidens Josef Stalin. Efter den nuværende forfatning skulle han forlade præsidentposten, 2024 her vil han være 72år. ´mange har spekuleret hvad Putin ville gøre til den tid. Ville han gå af og overlade magten til en kronprins, som han selv kom til magten på i august 1999 det gør han ikke det tyder udnævnelsen Misjustin ikke på. Det forventes dermed heller ikke at han vil træde eller en hvor han vil gøre som i 2008 og blive premierminister. Og bytte plads med Medvedev Og skabe sig mere magt i sit premierministerembede og stadig være den magtfulde mand, i russisk politik, som han havde som præsident.  Desuden er det ikke sikkert at han vil gå efter premierministerposten for han har også skabt en anden magtfulde rolle i det russiske statsråd hvor han kan sidde i skyggen og trække i trådene som den magtfulde grå eminence i russisk politik, samtidig forhindre han den næste russiske præsident hans efterfølger skal få så stor magt som han selv har. Og dermed svække efterfølgeren, desuden lægges der op til at præsidenten kun kan sidde i 2 perioder punktum selv har Putin siddet i fire.

Det er også tvivlsomt hvor demokratisk det bliver den folkeafstemning, med Putins fortid med demokratiske valg ser det ikke ud til det, men det russiske parlament, Dumaen vil være begejstret over at få mere magt. End at være et tandløst Mickey Mouse parlament. Som det har været hidtil. De vil hjælpe med og få en andre Forfatningsændringer igennem der gør Putin kan blive siddende. I længere tid som på posten som Ruslands øverste leder, der er heller ikke sikkert at de forfatningsændringer der skal give præsidenten mindre magt vil træde i kraft i Putins levetid.

Kilder TV2 News DR nyheder DR2 Deadline Information Interfax

Venstre leverede Weekendunderholdningen

Anmeldelse af “90-års fødselsdag”