Polsk præsidentvalg et skæbnevalg

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper v Hansen

Der kamp i Polen om at kunne flytte ind på adressen Krakowskie Przedmieście 48/50, 00-071 Warszawa, det er Polens præsidentpalads. Præsidentposten i Polen er symbolsk, men med politisk indflydelse, og kan ligesom USA’s præsident nedlægge veto mod Lovforslag han eller hun ikke er enig i, i modsætning til mange landet gør den polske præsident brug af vetoretten. Han eller hun har en vis indflydelse i forsvars og udenrigspolitiske spørgsmål, Præsidentvalget vil betyde at den kommende præsident vil få afgørende indflydelse i det store Østeuropæiske land som har været medlem af EU i godt 16år.

Hvorfor er valget et skæbnevalg

dav

Den nuværende præsident Andrzej Duda har siddet på posten i 5 år han kommer fra Polens lov og retfærdighedsparti (PiS) stiftet af tvillingebrødrene Lech Kaczynski, og Jaroslaw Kaczynski men hans tvillingebror døde i det meget omtalte polske flystyrt i 2010 og hans hustru ved et flystyrt I tæt tåge skulle en Tupolev TU-154-maskine fra det polske luftvåben lande i russiske Smolensk.sammen med en række andre topfolk fra Polens politiske stat, bl.a. hærens stabschef, Sejmens viceformand, nationalbankdirektøren og en efterretningschef.

De var på vej til Smolensk til en mindehøjtidelig for ofrene for Katynmassakren hvor sovjetiske styrker myrdede over 15.000 polakker. I 1940 Brødrene havde styret Polen som præsident og Premierminister, det vakte også opsigt og kritik da Lech Kaczynski udnævnte sin bror til premierminister i 2007 hvis præsidentflyet ikke var styrtet ned havde Lech Kaczynski startet sin præsidentvalgkampagne til præsidentvalget i 2010 og præsidentvalget ville han med stor sandsynlighed have tabt, og de to brødre ville blot blive et par bondske provinsielle figurer i Polens historie.

Jaroslaw Kaczynski har siden parlamentsvalget i 2015 styret Polen.  Selvom han endelig ikke har en regeringspost, Han har sat marionetter ind på Polens præsidentpost. Duda og premierminister Mateusz Morawiecki En fjollet polsk joke afspejler her, hvor let spil PiS har haft med Duda: Kaczynski spørger Duda, om han lige kan holde hans kat hvorpå Duda straks sætter sin underskrift på katten og rækker den tilbage til Kaczynski.  Fordi Kaczynski endelig aldrig giftet sig men lever med en kat Faktisk bliver Duda hånende kaldt fyldepennen af polakkerne fordi han skriver under på alt (PiS) kommer med, Der er dog en lov der kan blive et kæmpe selvmål for præsidenten (PiS) og Jaroslaw Kaczynski det handler om En gammel lov, der havde sat 1. august 2020 som udløbsdato for, hvor længe polakker kan gøres ansvarlig for deres handlinger under kommunismen, erstattes nu af en ny lov. Det har regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) meddelt ifølge det statskontrollerede nyhedsbureau, PAP. Den kan ironisk ramme Jaroslaw Kaczynskis fortid.  https://polennu.dk/kaczynski-kan-straffes-for-sin-kommunist-fortid/

Kaczynski kan straffes for sin kommunist-fortid

I de seneste år har det Nationalkonservative parti som han er allierede med har ført Polen ind på en nationalkonservativ og autoritær kurs. Den har flere gange har bragt landet på kant med EU, som især har kritiseret PiS for at undergrave retsstaten. Og demokratiet, herunder også gøre det svære for oppositionen for taletid i statsmedierne der er blevet til nærmest Statspropaganda   for det nationalkonservativ regeringsparti Polsk tv er blevet til det yderste højres paranoide verden, hvor der konstant skabes konspirationer mod pletfri, heroiske og notorisk misforståede polakker. Det er Det polske svar på Fox News eller den korte avis, herhjemme. At de polske Statsmedier bliver brugt til propaganda ses da Andrzej Duda onsdag den 24 juni, Besøgte Donald Trump i Washington, siden sit Besøg i Warszawa i 2017 har Trump sværmet for sine »særlige venner« i Polen. Og det smurte åbenlyst også Trumps ego, da Duda i 2018 foreslog, at der i Polen oprettes et fort Trump til NATO-trupperne i landet. Det var samme ærinde at Duda var hos Trump den polske regering ønsker eller håber at tiltrække de tiltrække flere tusind amerikanske soldater, som Trump vil trække ud af Tyskland Trump skamroste Polen for i modsætning til Tyskland at leve op til sine NATO-forpligtelser og ikke at købe russisk gas. Men han lagde sig ikke fast på nogen aftale om amerikanske trupper. Men Det var ikke fordi Duda vendte hjem fra mødet med Trump, mødet blev set som valgkampshjælp fra Alene mødet og billederne med Trump er en trumf for Duda. Rigtig mange polakker ser stadig et helt særligt bånd mellem Polen og USA, som hænger tæt sammen med landets vandring fra øst mod vest siden Sovjets sammenbrud. Det har altid været en gratis omgang for en Amerikansk præsident at tage på besøg i Polen her hylder polakker både republikanske og demokraternes præsidenter.

Millioner af polakker sad klistret til skærmen, da Duda besøgte Trump i Washington.

Valget blev udskudt og en ny præsidentkandidat blev fundet

Endelig skulle valget være afholdt i maj, men pga.  Af Corna mange uofficielle ting blev præsidentvalget udskudt. Det vidste sig at være en triumf for Oppositionen fordi de frygtede at Polens præsident ville udnytte medietiden til at tale om Corna og få synderlighed lidt som Mette Frederiksen har fået herhjemme under Coronakrisens første uger. Men udskydelsen viste sig at være held i uheld for oppositionen. Borgerplatformens Præsidentkandidat Malgorzata Kidawa-Blonska havde leveret en dårlig valgkamp, og hun endte med at save sig selv helt ned fra grenen som præsidentkandidat med en halvhjertet boykot af valget. Hun klarede sig dog dårligt i meningsmålingerne De udskiftede hende   Med Warszawas liberale borgmester, Rafal Trzaskowski men det var en udfordring. Trzaskowski skulle samle 100.000 underskrifter på bare en uge for at stille op. Noget alle andre polske præsidentkandidater havde gjort før. Præsidentvalgkampen som har haft mange præsidentkandidater heriblandt Szymon Holownia, der er vært på den polske pendant til ”Danmark har talent”. Det er et kulørt indslag og siger noget om at politik bestemt ikke er kedeligt. Var i sig selv en udfordring som mange anså for umulig den udfordring gav borgmesteren en genial drejning. Ud af den rent tekniske proces, teknokratisk og kedelig, og langvarig   som underskriftsindsamlinger plejer at være, skabte Trzaskowski en politisk event, bakket op af omfattende SoMe-kampagner Han samlede over halvanden million underskrifter, og endda under en halvuge før tidsfristen han havde gjort det der var umuligt i mange øjne.

Trzaskowski og Duda

De to kandidater er lige gamle 48År og har begge siddet i EU Parlamentet, men der holder ligheden mellem dem også op Duda er Jurist Trzaskowsk Professor i statskundskab Duda går ind for strenge regler for abort. Duda har gode forbindelser til den katolske kirke. Lidt som den Ortodokse kirke har forbindelser til Putin. Men her er det Nationalkonservative familieværdier.   Står Rafal Trzaskowski for den pro europæiske og mere liberale kurs som Europa-entusiast.  Han kan tale flere fremmedsprog, Han er ung og dynamisk, og han har vist, at han kan lede en kæmpestor hovedstad. Han kan nok samle mange, der gerne vil have en anden præsident end Lov og Retfærdigheds kandidat, Andrzej Duda.   En stor forskel er der på LGBt rettigheder. Duda går ind for modstand mod LGBT-personers rettigheder. Han har blandt andet vakt international opsigt ved dette citat ” Mine forældres generation kæmpede ikke i 40 år for at smide den kommunistiske ideologi ud af skolerne og derved stoppe hjernevaskningen af de unge for at vi så skulle blive enige om at indføre en anden slags ideologi, der er endnu mere farlig. En ideologi, der under vendinger om ’respekt’ og ’tolerance’ gemmer på en dyb intolerance over for dem, der ikke vil bukke under for den, ” Trzaskowski Har markeret sig som fortaler for LGBT-personers rettigheder Trzaskowski vakte sidste år stor opsigt, da han gik med i priden i Warszawa Har markeret sig som fortaler for LGBT-personers rettigheder og har endda været samlende og ekskluderende

Det er en kamp mellem land og by to veje

Landsbyerne støtter de Nationalkonservative Pis og Duda har da også leflet for dem ved og love sociale goder til børnefamilier, PiS-partiet står stærkt i det østlige og sydlige Polen, især i landområder, hvor folk er mere konservative end i byerne.  De er konservative, katolske og meget kritisk indstillet over for det moderne liv med seksuel frigørelse, fri abort og seksuelle minoriteters rettigheder. De er også markant fattigere end bybefolkningen, og mange familier har medlemmer, der arbejder i andre EU-lande også i Danmark.  Trzaskowski er repræsentant for de større byer moderne, internationale byer dem der ønsker der ønsker åbenhed med verden, de ønsker det globale Europæiske tog der blev sat gang i Polen efter kommunismens kollaps. Som primært er startet af Lech Wałęsa. Så og sige.   EU har for dem betydet at masse mennesker er blevet rige moderne og udadvendte. Dem ønsker Trzaskowski at vinde. Men omvendt har det globale Europæiske tog Også en masse mennesker der er faldet af toget, mennesker der ikke vandt noget på det. Og er kritiske for det globale og EU dem er Duda repræsentant for. det store spørgsmål mellem land og by er om Polen skal forsætte ned af  nationalistiske og autoritære vej, eller en mere Eu venlig retning  med demokrati som det i vesten kender.  På en måde er valget en strømpil for den kamp mellem det vi har set siden 2016 kampen mellem liberalisme eller en nationalkonservativ vej. Præsidentvalget i Polen kommer ud i en anden runde, og nu skal de to kandidater for alvor kæmpe, den siddende præsident, Duda, har fået knap 44 procent af stemmerne. Warszawas borgmester, Trzaskowski, som står til 30 procent, procent af stemmerne i første runde. Præsident, Duda, klarede sig bedst i landregioner, mens Trzakowski vandt i de polske storbyer med over 500.000 indbyggere. Blandt folk over 60 år fik Duda hele 58 procent opbakning, blandt de unge under 30 stod Trzakowski derimod stærkest.  I Danmark stemte 5.291 her pegede 48,93 procent på Trzaskowski

Det var dog ventet i meningsmålingerne, at Duda ville komme ud af første runde bedst men det handler om at få de andre polske præsidentkandidaters stemmer og vælgere.  Ham der blev nummer 3 Szymon Hołownia har sagt han ikke stemmer på Duda og dem kan Trzaskowski, således samles op, eller bejle meget til, præsidentvalgets runde nummer 2 finder sted om to uger den 12 juni

Kilder polennu.dk Dr Nyheder TV2 og Dagbladet Information

Sankt Hans Udsalg på Rytterkasernen

Belgien beklager første gang sin kolonihistorie