Politiske fornærmelser gennem Historien

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Estlands indenrigsminister, den 70-årige Mart Helme, der er formand for det højreorienterede parti Ekre. I et radioprogram omtalte han Finlands nye socialdemokratiske statsminister, 34-årige Sanna Marin, som en “kassedame”. Den politiske fornærmelse har vakt opsigt så meget af den estiske præsident har måtte undskylde, for kommentaren, til Finlands præsident i en telefonsamtale, og den estiske opposition kræver hans afgang.

https://www.dr.dk/nyheder/udland/estisk-minister-kaldte-finlands-leder-kassedame-nu-undskylder-praesidenten?app_mode=true

 Hvad er en politisk fornærmelse

En politisk fornærmelse, er en udtagelse fra en politiker om en anden. Som hånlige formål. Eller er en berygtet overtrædelse. Det er ingen ny ting. Mange politiker har kaldt hinanden grimme ting gennem historien, Georgia Governor Joseph Brown sagde om præsident Ulysses S. Grant The people are tired of a man who has not an idea above a horse or a cigar

på dansk folket er træt af en mand som ikke har en ide over en hest eller cigar. Den franske præsident Georges Clemenceau, sagde om den britiske premierminister David Lloyd George  “Oh, if I could piss the way he speaks” på dansk åh hvis jeg kunne pisse den måde han taler.  Ifølge historien var den legendariske britiske premierminister, Winston Churchill, særdeles leveringsdygtig i fornærmelser. Blandt de mere kendte, skulle Winston Churchill således, da et kvindeligt parlamentsmedlem Bessie Braddock fra Labour bebrejdede ham, at han var beruset, have repliceret: – Og du er grim, og mens jeg i morgen vil være ædru, vil du stadig være grim! Lyndon B Johnson sagde om Gerald Ford   “Jerry Ford is so dumb that he can’t fart and chew gum at the same time.” på dansk Jerry Ford er så dum at han ikke prutte og tygge tyggegummi samme tid.

Der er også eks på at nogen politikere ligefrem fornærmer deres egen vælgere.  

Det Californiske kongresmedlem John Steven McGroarty (D-CA 1935-1939 skrev en gang et brev til en vælger fordi  han ikke havde holdt et valgløfte 
One of the countless drawbacks of being in Congress is that I am compelled to receive impertinent letters from a jackass like you in which you say I promised to have the Sierra Madre mountains reforested and I have been in Congress two months and haven’t done it. Will you please take two running jumps and go to Hell En af de utallige ulemper  ved at være i Kongressen. Er at jeg tvunget til at modtage uforskammede breve fra et æsel som dig i hvor du siger jeg har lovet dig Sierra Madre bjegene genplantet, og jeg har været i kongressen i to måneder, og har ikke gjort det, vil du kunne tage to løbende spring og gå til helvede.

 

Den franske præsident Nicolas Sarkozy var i  2008 til et dyrskue, da en fjendtlig vælger ikke ville give præsidenten hånden, Sarkozy svarede  “Casse-toi, alors, pauvre con, va,”

,” meaning: “ Som på dansk betyder skrid dit røvhul forsvind den måtte han siden udskylle for, eller gjorde han.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/sarkozy-sorry-for-trading-insults-or-is-he-787928.html

Danske politikere

Hvis man tror det at danske politikere fornærmer og taler grimt til hinanden er en ny ting tager man fejl. En havnearbejder på Randers havn blev anklaget for fornærmelser mod. J. B. S. Estrup fordi han angiveligt skulle ha sagt ned med Estrup. Men i retten forklarede han at det havde intet på sig han havde råbt ” neer æ strop til kranføreren. Dem der havde anlagt

Sagen måtte droppe sagen, det var det såkaldt Gendarmer korps efter attentatforsøget på regeringslederen J. B. S. Estrup i 1884. Som umiddelbar konsekvens af attentatforsøget indførte Estrup et gendarmerikorps, som skulle hjælpe politiet med at holde orden. “De blå gendarmer” var upopulære mange steder på landet, de skabte mere uro end de forhindrede i adskillige tilfælde af værtshusslagsmål, folkeligt gik de for at være dumme   Viggo Hørup Skrev om N.J Larsen ”som en snegl på et blad trækker han sin slimede person hen over begivenhederne som efterladende sig et klæbrigt overtræk ”

Inden Marineministeriet og Krigsministeriet blev lagt sammen var der drabelige kampe mellem de to værn og de to ministre, det samme med at ministrene skulle være fra søværnet marineministeriet og hæren krigsministeren, det hang sammen med traditioner. Og i den første venstreregering kom de to militære ministre op og skændes det var Marineminister F.H. Jøhnke og Krigsminister W.H.O. Madsen Marineminister F.H. Jøhnke stillede forslag om at uddybe sejlrenden Drogden i Øresund, mellem Amager og Saltholm, så større skibe kunne komme igennem. Det godkendte krigsminister Madsen, på betingelse af at han fik lov til at opstille en stor kanon ved fyret på Nordre Røse det latterliggjorde. Den temmelig udiplomatiske Jøhnke fuldstændig i folketingets forsvarsudvalg, der grinende fortalte gud og hvermand om, Madsens kanon som Jøhnke fortalte dem at han ville skide i. Ikke underligt tog Krigsministeren det meget fortrydeligt op. Han gik til kongen og beklagede sig over marineministerens undergravendes virksomhed efter par dages betænkningstid  og indgav sin afskedsbegæring til Konseilspræsident Deuntzer men han accepterede den ikke, han ville fred, striden blev bilagt ved at Deuntzer gav marineministeren en regulær skideballe på det efterfølgende ministermøde forslaget blev sendt i udvalg hvor meningen var det skulle lide druknedøden, episoden var med til at IC Christensen i 1905 sammenlagde de to ministerier i et samlet forsvarsministerium for at forhindre at sådan noget blev ved med og ske.

Under valgkampen i december 1990, hvor socialdemokratiets leder, Svend Auken, førte sig bemærkelsesværdigt afdæmpet frem, sagde statsminister Poul Schlüter, at det ”virkede som om Svend Auken var på stesolid”. På et kritisk spørgsmål svarede Schlüter, at han ikke havde udtalt sig om Aukens forbrug af nervemedicin, men blot påpegede, at det virkede som om han var på stesolid.  Selvom Auken på sin vis vandt valget, og gik frem med 14 mandater, lykkedes det som bekendt ikke at vriste regeringsmagten fra Schlüter.

Da den fremtrædende Københavnske konservative kommunalpolitiker Hans O. Thustrup Hansen ved en lejlighed i særlig grad havde påkaldte sig partiformandens opmærksomhed, svarede Schlüter på et spørgsmål, at Thustrup Hansen ”havde kvalificeret sig til at blive tambourmajor i idioternes vagtparade”. Trumps fornærmelser kunne man nærmest skrive en hel bog om, så for ikke og trætte læserne stopper jeg her.

DR nyheder independent   huffington post Kaare R Skou  Politik der forandrede Danmark 

Anmeldelse af filmen “Le Mans 66”

En regering skal ha vedtaget Finansloven i folketinget. Tre gange er den faldet