Partiformænd er i dag yngre med kometkarriere

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V. Hansen

På lørdag bliver 45årige Jacob Ellemann  valgt som, ny Venstre formand, en kometkarriere for en mand der kun har været i folketinget nogen få år, og haft en blød ministerpost,  meget har ændret sig i dag kan man gøre lynkarriere og blive formand for et parti i en ung alder.

Engang var alder et krav
Vejen til magten er sjældent kort, den kan forfølges mange måder. Der er de tålmodige der venter på at deres chance skal komme. Og der de modige der frygtløs griber magten når den mulighed kommer, andre når magten som kompromiskandidat. Andre fordi der ikke er andre.  Engang startede alle partiformænd deres tid i ungdomspartier, her fik de deres politiske uddannelse, og de første erfaringer, de startede måske i kommunalbestyrelser og så en karriere i folketinget. Men når man blev formand var det en høj alder for dengang var aldersanciennitet en faktor i dansk politik det vil sige hvor gammel man var og hvor længe man havde siddet i folketinget.  Dengang så man høj alder som visdom og god erfaring i de politiske erhverv man fik. De seneste 15 statsministres gennemsnitsalder var 60år.

Her er sket noget Jacob Ellemann- Jensen er ung i top politik han 45 men Han er ældre end Mette Frederiksen der er den yngste statsminister med sine 41 år siden den radikale Carl Th. Zahle. Med sine 43år blev konseilspræsident i 1909 var den yngste statsminister Hans Hedtoft var 44år i 1947 da han blev statsminister, det samme var Thorning i 2011 da hun blev statsminister. Lars Løkke, var en måned fra at fylde 45, da han blev statsminister første gang i 2009 det hænger sammen med At vælgerne have fornyelse, og fornyelse er lig med foryngelse. Desuden gør yngre mennesker sig det bedre i medierne, både statsministerposten og jobbet som partiformænd er med tiden blevet for krævende for de helt gamle, en partileder har i gennemsnit haft en levetid på en 17 20år førhen før der kom en ny formand til. Hvis en partiformand kom til hurtigt og var ung, var det ofte hvis partiformanden var pludselig død, eller man havde tabt et valg.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/loekke-nyrup-eller-stauning-se-hvilken-partileder-der-sad-laengst-paa-magten

Ministerfaring i et tungt ministerium var engang et krav
 Det har været god skik og brug at give kronprinsseer og kronprinser i partierne et godt ministerjob, før de blev partiformænd.  Mange har været Finansministre som Wilhelm Buhl

HC Hansen Viggo Kampmann, Lars Løkke Rasmussen. Eller udenrigsministre. Eks også HC og Jens Otto Krag, mange troede at Kristan Jensen var kronprins da han var både Finansminister og udenrigsminister samt næstformænd i partiet, mange har dog haft andre ministerposter. End finansministerposten og udenrigsministerposten, det har været et tungt et hvor de kunne udvise sit værd.  Hilmar Baunsgaard Var eks. handelsminister i de socialdemokratisk-radikale regeringer under Kampmann og Krag.  

Med Anker begyndte der en ny begyndelse, han havde ingen ministerfaring det samme kan siges om Nyrup og Helle Thorning. Der heller ingen ministerfaring havde. De eneste statsministre i den periode der fik ministerfaring før statsministerposten var Fogh Som skatteminister. Og Løkke

Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister og justitsminister, under Helle Thorning Det er ikke et krav men det er der fordele ved. Ellemann har været miljø og fødevareminister til sammenligning har Mette F. Haft tungere ministererfaring end han har, hans ministerium bliver betragtet som et blødt et. Ellemann har endnu til gode at sidde for bordenden i de rigtig store forhandlinger, han har ikke siddet i de tunge ministerier. Han er uprøvet på det niveau, han skal til at begå sig på.  Når medier spørger i baglandet, om det er en bekymring for det, siger de fleste, at de tror på, at Ellemann har talent, og at det vil kompensere for den manglende erfaring. Det er dog et symptom, at alle venstrefolk fremhæver Ellemanns kommunikative evner, når man beder dem beskrive hans talent. Han taler et sprog folk kan forstå, han er god i debatter og han er charmerende, fortæller de.  Gode

Kommunikationsevner.  Er en af de ting man skal kunne, for at begå sig i top politik, men der er andre værktøjer, du skal mestre. Først og fremmest skal, en toppolitiker kan det politiske håndværk. Du skal være en god forhandler, Tænke strategisk og taktisk, og man skal kunne udvikle politik man skal også kunne tage en masse tæv og blive ved med at rejse sig og lære af disse erfaringer, det har Ellemann ikke men det fik Mette F i de to tunge ministerposter. 5 partiledere har i dag været ministre, i en regering. Det er Søren Pape Morten Østergård Uffe Elbæk og Pia Olsen Dyhr.

Ellemanns historiske formandsvalg
Ellemanns, vej til sin formandspost ligner både Thornings og Anette Wilhelmsens vej til formandsposten. Thorning var, ung da hun blev formand hun havde siddet i EU parlamentet, og var kun nyvalgt til folketinget i 2005 Dengang var hun ung ukendt nyvalgt medlem af folketinget det er Ellemann dog ikke helt, han har siddet længere i folketinget end Thorning dengang. Ellemanns formandsvalg ligner det i S i 2005. Thornings valg i 2005 det var et fravalg af Jensen som man troede ikke kunne vinde valg, der er store forskel på Mette og Ellemann, Modsat Ellemann er Mette F skolet i ungdomspartiet DSU og siddet længere tid i folketinget end Ellemann han blev valgt i 2011 hun i 2001 hun har en del mere erfaring.

 Et andet eksempel er   Anette Wilhelmsens kometkarriere i sf i 2012 sundhedsminister Astrid Krag var ledelsens kandidat. Hun var kendt måske mest for Vild med dans.  Men medlemsdemokratiet hersker i SF, en modkandidat skulle til. Efter lang tids søgen   og mange oplagte folks falden fra, rakte den nyvalgte og ukendte Vilhelmsen hånden i vejret. “Ok, så gør jeg det,” lød det fra Vilhelmsen. Mod alle Odds vandt hun.  Ellemann har ingen modkandidat det ligner en kåring af den nye formand.

Kilder avisen.dk DR nyheder

Ny medarbejder i Mediehuset.

God stemning og godt vejr til årets Storebælt Festival