Af: Kasper V. Hansen
Den tidligere britiske premierminister Harold Wilson sagde engang: ”en uge i britisk politik er lang tid” mon May har tænkt på dette citat? Det vides ikke, men hvis en uge er lang tid i britisk politik, så må Brexit være en evighed. Efter et EU krisetopmøde som sluttede sent i nat, gav EU briterne lov til at udskyde Brexit, igen, igen. Den nye dato er den 31. oktober. Det giver May og det britiske parlament et halvt år til at blive enige med sig selv om, hvad de vil. Beskeden fra Donald Tusk, formanden for det Europæiske Råd (hvor EU’s stats- og regeringschefer holder møder) var klar, ” Vær søde ikke at spilde tiden”.
Et halvt år der bliver vildt i britisk politik
Nu får vi et halvt år, hvor vi går en ukendt tid i møde. Ingen kan forudse hvad der sker. Vil briterne være nødt til at afholde EU parlamentsvalg? Vil de straffe politikerne og sende EU kritiske partier i EU-parlamentet? Vil May blive tvunget til at gå af? Gå af efter pres fra sit konservative parti? Vil den nye premierminister så enten bare trække briterne helt ud inden en aftale? Eller vil de forhandle en ny aftale? Vil det lykkes May at indgå et kompromis med Labour for første gang siden anden verdenskrig, hvor både de Konservative og Labour indgik i en kollationsregering sammen? Vil der blive afholdt britisk parlamentsvalg? Vil May og de konservative miste magten? Vil Corbyn så blive premierminister? Alt dette skal vi holde øje med det næste halve år. En ting er sikkert, hun skal hjem fra Bruxelles og til møde i underhuset, hvor hun vil blive mødt af kritik af hendes egne og fra oppositionen. Bedre blev det ikke, efter at May gav det britiske underhus skylden for, at Brexit skulle udsættes.
EU er ved at være trætte af briterne
Vi lærte en ting på EU’s krisetopmøde, at det ikke kun er briterne som er trætte af, at de britiske politikere ikke kan blive enige. Der var ikke mange EU lande der med begejstring ville give en udsættelse til May. På den røde løber, hvor EU-lederne ankom til mødet var der både dem, der ville give en udsættelse og dem der var frustreret. Frustreret var blandt andet den svenske statsminister, Stefan Löfven, som gav udtryk for, at han er ved at være træt af Brexit. Vi har brugt meget tid og energi på dette emne, og der er så mange andre vigtige emner på dagsordenen, sagde den franske præsident, Emmanuel Macron.”
Det er nu tid til at beslutte sig. Det er med stor utålmodighed, at jeg vil lytte til Theresa May. Ingenting kan tages for givet endnu, sagde han. ”Den tyske kansler Angela Merkel var mere forsonende i tonen.” Det er i vores største interesse, at Storbritannien forlader EU på ordentlig vis, og at vi fastholder sammenholdet mellem de resterende 27 medlemslande, sagde hun. Tjekkiets premierminister håbede på, at mødet vil blive kortere end sidst. Han sagde med et smil: ”Jeg håber, at vi vil have en kort diskussion, ikke otte timer som sidst”. Det ønske fik han ikke. Det var først ved to tiden, at man blev enige.
EU vil gerne videre
EU vil gerne snart videre og snakke om andre ting. Der er et forestående parlamentsvalg, hvor man gerne vil snakke om andet end Brexit, men nu bliver det alligevel en del af valgkampen. Efter parlamentsvalget skal topposterne/EU kommissionen findes, skal briterne stadig have en kommissær, når de er på vej ud? Men briterne beholder indtil de træder ud alle rettigheder for et EU-medlemsland. Det vil sige, de vil få en kommissær hvis det er et ønske. EU havde håbet, at den næste tid frem til EU-valget, kunne være brugt til at tale om de ting, som EU kunne løse eller spille en rolle i, det kunne være klimakrisen, afskaffelse af fælles sommertid og lovgivning om hvidvask og skatte skandaler. Brexit vil være på dagsordenen i Storbritannien og i EU et halvt år nu.
Det betyder mødet for Danmark
Det er ikke hver dag, at en dansk statsminister fløjter foran pressen efter et krisetopmøde, men det gjorde, statsminister Lars Løkke. Han fløjtede Vera Lynns: ” We’ll meet again” som var et britisk hit under 2. verdenskrig, som handlede om britiske soldater, der ville mødes med deres kærester og familie igen efter krigen. Det vil sige, at briterne og EU har ikke set de sidste til hinanden. Den fløjtende Løkke kan også være lettelse over, at det ikke går ud over dansk erhvervsliv og fiskeri, hvis briterne var røget ud i morgen. Nu har man længere tid til at finde løsninger for dem også.
Kilder: DR 2 live og BBC.
