Opsigtsvækkende nyheder fra folketingsvalget

Af Kasper V Hansen

Tre Nyheder fra valget

Borgmestre drømmer en SV Regering
Lørdag kom en opsigtsvækkende nyhed. Den er ikke gammel, ideen er allerede luftet sidste sommer i 2018. Den handler om at mange borgmestre fra de to statsministerpartier Venstre og Socialdemokratiet, drømmer om en SV regering. Ideen blev første gang luftet af Venstres Herning Borgmester Lars Karup, men også en socialdemokratisk borgmester Frederikshavns borgmester Birgit Hansen var ude og være fortaler for det. ” Der er mere, der samler end skiller, og det er to gamle realpolitiske partier, der er vant til at tage ansvar og have magten. Derfor opfordrer jeg til et samarbejde hen over midten for at få skabt nogle resultater til fordel for Danmark”.

Samme dag kunne TV2 berette om en mærkelig sms fra Venstres partisekretær Claus Richter til Venstres medlemmer ” Kære Venstre borgmestre og gruppeformænd, kan forstå at medierne ringer rundt for at høre, hvad I mener om en SV-regering. Hovedbestyrelsen og folketingsgruppen har aftalt, at det alene er Venstres formand, som udtaler sig om regeringsdannelse og konstellationer. God Valgkamp”. Det er øvrigt forsøgt før. I 1978 indgik Venstres formand Henning Christoffersen og den socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen i en SV Regering. Det var 35 år siden de havde siddet sammen i regering under besættelsen. Regeringen holdt kun i 14 måneder, da der var dårlig kemi og ingen stolede på hinanden. De fik endda skyggeministre kaldet kontrolministre, som førte kontrol med, om en minister ikke førte S eller V Politik.
Selv afviser formændene Lars Løkke og Mette Frederiksen tanken.

Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke ”Man skal være der, hvor vælgerne er.” Sådan sagde Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der står bag dét, som nok må betragtes som valgkampens mest omtalte annonce indtil videre. Han har indrykket en annonce på pornohjemmesiden Pornhub, hvor sidens brugere bliver mødt med sloganet ”Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke”. Formiddagsbladene skal nok få en fest med den og øgenavne som Gokke Jokke.

Et mærkeligt udskifte 
Kristendemokraterne, som tidligere hed Kristeligt folkeparti, har ikke haft succes ved folketingsvalg siden 2001. Det eneste folketingsmedlem de har haft på borgen har været løsgængeren Per Ørum Jørgensen, som den 6. februar 2010 blev standset af politiet, og en prøve viste at han havde kørt spirituskørsel med en promille på 1,3. Efter en sygeorlov var han tilbage og meldte sig ud af det Konservative Folkeparti og ind i Kristendemokraterne.

I mandags holdte formanden for partiet, Stig Grenov pressemøde, og oplyste, at han tager orlov som formand. Årsagen er stresssymptomer han har haft, da han har arbejdet fuld tid som både skolelærer og formand. Han overlod formandsposten til næstformanden, Isabella Arendt. Det stinker, da han ganske vist har fået et ildebefinde under partilederdebatten, da valget 2019 blev udskrevet. Grenovs afløser til partilederdebatten på TV2 var den 26årige, Isabella Arendt, som brændte mere igennem end sin partiformand. ”Vikaren fra Himlen er hun døbt”. Hun er blevet rost og har været mere i medierne under valget end Grenov, som stadig føre valgkamp trods orlov. Han begrunder sin stres med, at han førte valgkamp.

Den anden grund til, at det stinker er at Grenov før valget ville have partiets kandidat i Ringkøbing Skjern til at overtage hans rolle i partilederdebatterne på DR og TV2.

Kristendemokraten Kristian Andersen, der var stemmeslugere med 3.200 stemmer til kommunalvalget i 2017 i Ringkøbing-Skjern og havde fordoblet partiets antal af mandater til seks.

Da Socialdemokratiet også ønskede en forandring fra en Venstre-borgmester, lignede det derfor en borgmesterpost til Kristendemokraterne. Men sådan skulle det ikke gå, for S trak støtten fordi han nægtede at ville vie homoseksuelle som borgmester. Nu kan Andersen skaffe KD, et kredsmandat i en ellers sikker venstreskreds.

Ved sidste valg i 2015 fik venstres Esben Lunde Larsen i kredsen alene. 10.000 personlige stemmer. Hvis det sker vil det være et historisk øjeblik og et hårdt slag i Venstre. Psykologisk for kredsen, er ikke en hvilken kreds for venstre. Det er kredsen for grundlæggeren af den, der dannede det moderne venstre. Da det hed venstreformpartiet. I kredsen tilhørte Venstres statsminister. I.C. Christensen, som han blev valgt i første gang i 1891 med 1155 stemmer mod 435 til modkandidaten, folketingsmedlem og branddirektør A. J. Clausager, Skjern. I.C. holdte den indtil 1924. Det var så sikker en kreds for I.C., at han var valgt i kredsen i 24år. I 1901 førte han venstre i regering for første gang. I.C. Christensen er for Venstre, hvad Stauning er for Socialdemokraterne. Vinder Kristian Andersen kan det betyde, at V må vinke farvel til en sikker kreds, der har været i partiets besiddelse i 130år.

Kilder DR Nyheder TV2 News

 Havørnens 5 års jubilæum

Gallapremiere på Odense Sommerrevy 2019