Mette Frederiksens første dag i valgkampen

Af Kasper V Hansen

Da Statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrev folketingsvalget i tirsdags, var der en, der manglede. Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skulle mødes med Løkke i en duel i 19-Nyhederne på TV2, men måtte meldte afbud pga. af maveforgiftning.

Sådan har Mettes Sygdom påvirket valget 

Det er ikke til at vide om Løkke ville bruge det til at vise Mette F. som en, der ikke er stabil nok til at lede landet, fordi hun er syg. Men Mette F måtte føre valgkamp fra sin sygeseng fra hjemmet over live fra Facebook lidt som Axel Larsen da han brækkede benet i 1960 og holdte sin valgtale fra sygesengen.

Dermed har Mette F ikke været i fokus i de 2 døgn i valgkampen. Socialdemokratiets Nikolaj Wammen var vikarformand, da han deltog i de første partilederrunder på DR og TV2, men nogen siger i dag, at Mette skulle være på benene og deltage i valgkampens 3 døgn. Udadtil har det tilsyneladende ikke betydet noget, der har været masser af sympati,  og ved valget i 1960 fik Axel Larsen også sympatistemmer, da han brækkede benet, hun ligger stadig i meningsmålingerne til at vinde valget. Men det er skidt at Statsministerkandidaten og formanden Mette F ikke er i valgkampen, og kan fremlægge modpolitik til Løkke som hans valgflæsk overbud på 69 milliarder, da han onsdag, dagen efter udskrivningen af valget, leger ”Løkke den glade giver”, der lover 69 milliarder kroner i velfærd, som dårligt passer til det regeringen har leveret i fire år, og sparet det meste af samfundet i stykker. Han skal næppe regne med opbakning til sit løfte hos Konservative og Liberal Alliance.

Mette Frederiksen sygdom har betydet at Løkke alene har været i fokus. Og Mette F pga. af sygdom ikke har kunnet vise sit ansigt på de to landsdækkende tv kanaler, der betyder alt i en valgkamp.

Men tilsyneladende ser vinderen af den første uges folketingsvalg, at den der har draget nytte af det, er Mette F selv. Meningsmålingerne viser stadig en føring, på trods af Løkke har været på tv skærmene. Den der lever stille lever godt. Det samme er også tilfældet når danske regeringer går på sommerferie og ikke er på tv skærmene, så stiger den i meningsmålingerne fordi regeringen ikke laver noget. 

Mettes sygdom skred i S valgkampagneplan og valgstrategi

Mette Frederiksen og hendes nærmeste folk, har i månedsvis planlagt og lagt valgstrategi. Hvor i landet Mette Frederiksen skulle være, hvilke virksomheder, skoler, plejehjem, byer også videre hun skulle besøge, når valget blev udskrevet endeligt. Der er holdt møder for hvilken politik S vil angribe de borgerlige på og hvilken politik hun selv vil tilbyde. Det må have været hårdt for Mette Frederiksens spindoktor, Martin Rossen, der er særlig rådgiver og stabschef for partiformand Mette Frederiksen.

Løkke byder velkommen tilbage i en live-video

I en live-video på Facebook byder Lars Løkke Rasmussen (V) her til aften sin direkte udfordrer til posten som statsminister, Mette Frederiksen (S), velkommen tilbage i valgkampen.

– Jeg glæder mig over, at jeg landede til nyheden om, at Mette Frederiksen er blevet rask og melder sig ind i valgkampen for fuld skrue i morgen klokken 12 i Aalborg. Velkommen tilbage i valgkampen, Mette, lyder det fra statsministeren i videoen.

Han understreger, at det ikke var med hans gode vilje, at valget blev udskrevet, så hun på grund af sygdom ikke kunne være med, men til gengæld får den tilbagevendte formand heldigvis mange dage at føre valgkamp i, lyder det.

– Sygdom er jo hver mands herre, og så gælder det om at blive frisk. Så det glæder mig meget, at du er blevet det. Så kan du så glæde dig over, at jeg valgte at lave en lang valgkamp, siger Lars Løkke Rasmussen

I videoen inviterer Lars Løkke Rasmussen sin modstander til at deltage i flere én-til-én-dueller end de to, som allerede er planlagt på hhv. DR og TV 2.

– Jeg ved godt, at vi er 13 partier, og der er ret mange statsministerkandidater til posten, men når det kommer til stykket, bliver det dig eller mig, der skal tage den her. I et landskab med mange partier, synes jeg det vil være rigtig nyttigt, hvis vi kunne mødes, siger statsministeren.

De to starter klokken 12 fredag

Mette Frederiksen vil klokken 12 i fredag deltage i et valgarrangement på Aalborg Katedralskole, hvor hun vil tale til eleverne og efterfølgende svare på spørgsmål, mens Lars Løkke Rasmussen holder tale ved åbningen af Ungdomsøen på Middelgrundsfortet i Københavns Havn også klokken 12.

Kilder DR, Ritzau og Altinget 

 Anmeldelse af Dumbo (2019)

Havørnens 5 års jubilæum