Mette F opruster i Statsministeriet

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Statsminister Mette Frederiksen opruster i Statsministeriet Ifølge DR  har man oprettet det nye politiske sekretariat for at styrke Statsministeriet. Det nye sekretariat skal ledes af Martin Rossen der Mette Frederiksens højre hånd og spindoktorer, der har sikret og arbejdet for hendes sejr og indtagelse af Statsministeriet i fire får

http://nyheder.tv2.dk/politik/2019-06-30-her-er-manden-der-i-fire-aar-har-arbejdet-paa-at-goere-mette-frederiksen-til

Martin Rossen får nu en magtfuld plads i regeringen, hvor han skal lede et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet. 

https://www.dr.dk/nyheder/politik/mette-frederiksen-giver-sin-saerlige-raadgiver-magtfuld-plads-i-regeringen

Rossen skal Udfordre embedsværket

Martin Rossen skal kort og godt udfordre de magtfulde embedsmænd, som det danske embedsværk har haft tradition for at havde haft, Mette F er langt fra den første statsminister i Danmark der har leget med tanken om at Udfordre embedsværket med politiske udnævnelser det kommer vi til, men.  Det har længe været kritik af embedsmænd i ministerier der ofte kritiseres for at være for politiske og havner i kommissionsundersøgelser, et godt eksempel er GGI sagen. Tidligere departementschef i Skatteministeriet Peter Loft kritiseres for at handle for politisk i med Thornings skattesag. Tidligere departementschef i Integrationsministeriet Claes Nilas kritiseres for sin rolle i statsløsesagen. Vi kender til topembedsmænd i Forsvarsministeriet, der blev kritiseret for deres rolle i jægerbogssagen. Det er svært for folketinget at kontrollere og kigge embedsværket i sømmende. I Danmark er embedsmænd i danske ministerier anonyme og de taler sjældent med pressen.  Eller kort sagt i Danmark for du ikke en embedsmand til at tale offentligt selvom han kunne ha en central viden offentligheden ville få gavn på at vide.

Mange embedsmænd bliver på deres post i Danske ministerier de er neutrale som udgangspunkt, man siger at regeringer kommer og går mens Embedsmænd forgår i Danmark skifter man ikke embedsmænd ud når en ny regering overtager, men beholder alle embedsmænd også hvis de har arbejdet for den gamle regering. Når en ny regering udnævnes skal embedsværket være loyal og hjælpe den nye regerings ministre med at få succes, det der ikke sådan i andre lande   Kort tid efter at Poul Schlüter var blevet statsminister i 1982, modtog han besøg af den svenske statsminister, Olof Palme.

»Hvor mange medarbejdere skiftede du ud, da du rykkede ind«, spurgte Palme den danske statsminister under en frokost. »Ingen«, svarede Schlüter, der ville høre, hvor mange Palme skilte sig af med, efter han var kommet til magten igen. »Alle«, svarede Olof Palme.

Danske Statsministre har forsøgt sig med viceministre

I Storbritannien har de juniorministre og viceministre i de forskellige ministerier som en modvægt til de magtfulde embedsmænd, selvom de ikke har en formel magt som en minister. Har de alligevel en ministertitel, nogen danske statsministre har også forsøgt sig med viceministre i 1955 udnævnte statsminister HC Hansen Ernst Christensen til det man kaldte for viceudenrigsminister for udenrigsanliggender«. Statsministeriet fandt det formelt set rigtigst at kalde Ernst Christiansen minister uden portefølje i stedet for viceminister. Også jens Otto krag prøvede 10 år senere med at gøre kulturminister Hans Sølvhøj til at være viceminister for udenrigspolitik. Statsminister Anker Jørgensen vidste ikke om psykologiprofessor Lise Østergaard var socialdemokrat, da han i 1977 ved en rekonstruktion af regeringen tilbød hende posten som viceudenrigsminister fordi udenrigsministerposten var blevet svær at overkomme for K.B. Andersen. At aflaste med en viceudenrigsminister var en god idé, hvis K.B.  Fik den for ham rigtige person. Anker kendte ikke Lise Østergaard personligt. Han underrettede heller ikke K.B. om beslutningen om at udpege Østergaard. Østergaard var uforberedt på tilbuddet, da hun ikke var politiker, men sagde efter en times betænkningstid ja. Først der blev hun medlem af Socialdemokratiet. Hun blev som minister kaldt »en spurv i tranedans Poul Nielson kaldte hende helt »blank«. Udenrigsminister K.B. Andersen, som jo var den, der skulle samarbejde med viceudenrigsministeren, og som derfor også burde have kontrol med hyring og fyring af denne, ville have haft Nielson.

https://www.information.dk/indland/2014/01/indfoere-politisk-udnaevnte-viceministre

Mette F har længe ønsket sig et politisk sekretariat

Mette F har ifølge mandag Morgen har længe haft et stort ønske om at få rusket godt og grundigt op i embedsværket og få sikret større politisk muskelkraft til de enkelte ministre. Nu står hun som favorit til at overtage nøglerne til Statsministeriet efter Lars Løkke Rasmussen (V) og kan måske realisere sin drøm.

Mette Frederiksen vil først og fremmest styrke Statsministeriet, hvis hun vinder valget. Hun vil bryde den danske tradition med at have et meget lille statsministerium og nogle stærke ressortministerier spredt rundt på Slotsholmen.

Hun vil rekruttere flere folk til Statsministeriet, opbygge et slags politisk sekretariat og sætte sig selv for bordenden på en række topprioriterede områder. Det vil udfordre de partineutrale embedsmænd. Men dermed vil hun sende et klart signal om, at hun tager ejerskab og politisk styring over nøje udvalgte projekter artiklen er fra 15 april 2015¨

https://www.mm.dk/artikel/javel-fru-statsminister

Radikale er langt fra tilfreds med Martin Rossens udnævnelse

https://www.dr.dk/nyheder/politik/martin-rossen-faar-magtfuld-plads-radikale-vil-have-sagen-taget-op-i-folketingets

Kilder DR TV2 Mandag Morgen Berlingske Information

Anmeldelse af Aladin

The Minds of 99