Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.
in ,

Krisemøde i Radikale og socialdemokratiet i København. Frank Jensen har trukket sig

Af Kasper V Hansen

Frank Jensen har efter beskyldninger om at have krænket flere kvinder, valgt at trække sig som overborgmester i København, samt som næstformand i Socialdemokratiet. Dette skete på et pressemøde i dag kl. 12.
Hvad der er gået forud for denne beslutning kan du læse herunder.

Søndag var der krisemødedag i Radikale, på et hemmeligt sted, hvis det lyder bekendt, så var det det der førte til Morten Østergaard til fals. Men det modsat sidst holdte mødet tre timer. Samtidig opstod der en ny sag om sexisme, denne gang om Socialdemokratiet i København om Overborgmester Frank Jensen, om en række sager det møde tog fire timer.

Radikale Enige og om at være uenige
Krisemødet hos de radikale fandt sted i deres partilokaler i indre by, men alle troede Journalister, og enkelte radikale folketingsmedlemmer fandt sted på Gruppeværelsesmødet, på Christiansborg. Men det gjorde det ikke, efter tre timers, møde trådte Sofie Carsten Nilsen sammen folketingsgruppen frem, og sagde. Vi er alle sammen enige om, at det har været to rædselsfulde uger, og vi er enige om, at vi er en samlet folketingsgruppe, der har brug for at genopbygge tillid,« sagde Sofie Carsten Nielsen, da hun trådte frem med hele folketingsgruppen bag sig. Vi kigger nu fremad. Vi er rigtig langt bagud, og vi ved, at vi nu skal genvinde tillid ” Men den anden direkte modkandidat, den mere midtsøgende Martin Lidegaard, også behov for at holde sit pressemøde, efter Sofie Carsten Nilsen, ”Jeg har besluttet at give det en chance til,« sagde Lidegaard – og mere end antydede dermed, at han og hans medsammensvorne bestemt ikke har tænkt sig at opgive kampen for at ændre De Radikales hidtidige konfrontationskurs over for S-regeringen. Direkte adspurgt ville Martin Lidegaard ikke engang give sin fulde opbakning til Sofie Carsten Nielsen, kun anerkende, at hun havde et formelt flertal bag sig i gruppen. ”Hun er blevet valgt. Det er respekterer jeg 100 procent. Jeg stillede op til posten, så jeg havde selvfølgelig gerne set en anden,« lød det fra Lidegaard, som til gengæld gerne ville bekræfte, at han i de seneste dage har flirtet med tanken om at bryde ud af De Radikale. I første omgang vil han dog give Sofie Carsten Nielsen en mulighed for at komme ham i møde rent politisk.

 Der er dog et nyt parti der spøger i baggrunden, hvis Sofie Carsten Nilsen svigter som Jens Rohde sagde ” jeg til alle journalisterne det seneste døgn har sagt, at hvis vi bliver smidt ud, så tager det fem minutter at lave et nyt parti” måske med tidligere -statsminister Lars Løkke Rasmussen, Kan lokkes, og muligvis kan lokke andre med sig herunder partifællen Britt Bager der mod sit ønske måtte give posten   statsrevisor til partifællen Troels Lund Poulsen. Fordi hun var gravid, eller fik ingen forklaring, Bager har længe været sur på ledelsen over behandlingen.  eller Christina Egelund der partiløs straks efter mødet udsendte Kristian Hegaard et billede med det han kaldte verdens bedste folketingsgruppe, med Pizza og Øl,  For at vise man kunne hygge sig i samme lokale efter at ha skændes på Radikales intranet Facebook,  Martin Lideegard var dog ikke med til Pizza, han skulle ifølge Hegaard, hjem for at passe børn et parti spøger stadig, nu skal de skændes inden for partiets vægge, og Sofie Carsten Nilsen skal ha radikale mærkesager på Finanslov og klimaforhandlinger, ellers bryder skænderierne ud for lys lue, og det er slut om at være enige om at være uenige. Og et nyt midterparti kan se dagens lys.

Overborgmester Frank Jensens sager
Da Weekenden var begyndt, var der kun et krisemøde på, på dagsorden men så kom et nyt, da det kom frem i Jyllands-Posten, at overborgmester Frank Jensen, Har krænket kvinder gennem livet.   I løbet af den seneste uge er der kommet flere historier frem om, at Frank Jensen har opført sig upassende og krænkende mod kvinder. De tre af sagerne fandt sted i 2011, 2012 og 2017, mens han var overborgmester og dermed øverste leder for de tusindvis af ansatte i Københavns Kommune. En af dem, der er stået frem, er Maria Gudme, som i dag er folkevalgt til regionsrådet i Hovedstaden for Socialdemokratiet. I 2012 var hun 23 år, og på et værtshus med en række andre socialdemokrater endte hun med at sidde ved siden af Frank Jensen. Her lagde han sin hånd på hendes lår, og derefter førte han den længere op ad hendes lår op under hendes kjole, beskriver hun. Frank Jensen har efterfølgende undskyldt sin opførsel. Socialdemokratiet har alligevel bedt et advokatfirma kulegrave sagen.

I 2004 skrev SE og HØR om en episode til en julefrokost, hvor en kvinde tre gange måtte fjerne Frank Jensens hænder fra hendes ben, som han ifølge hende rørte under bordet.

I december 2011 beskrev Ekstra Bladet, at Frank Jensen til en julefrokost havde slikket én kvinde i øret, én på halsen samt at have omklamret flere kvinder på dansegulvet, når de forsøgte at slippe væk fra ham. I januar 2012 gik Frank Jensen ud og undskyldte for sin opførsel til julefrokosten og sagde, at det ikke var hans mening at overskride nogens grænser. Inden mødet begyndte kom der frem at han krænket flere kvinder end de sager der var kendt, siden i 1990erne hvor han både var Folketingsmedlem og Justitsminister. Frank Jensen sagde til Jyllands-Posten, Med et Godt nok et vildt citat. “Jeg er frygtelig ked af de kvinder, jeg har krænket gennem mine 30 år i politik. ” Fra Frank Jensen.

Den seneste anklage er fra sidste år, og Frank Jensen har selv fortalt, at den handler om formanden for Socialdemokratiets ungdomsparti, DSU, i København, Cecilie Sværke Priess.

– Jeg fik den forlagt umiddelbart i 2019 i Fælledparken, at der skulle jeg have givet et kys til DSU’s formand. Jeg ved, og har også lige talt med min kone om det, at vi gik sammen i optog ud til Fælledparken. Vi havde vores treårige barnebarn med, så det er ikke en historie, jeg på nogen måde kan genkende, sagde Frank Jensen tidligere på dagen til TV2.

Den udtalelse har imidlertid fået Cecilie Sværke Priess til at anklage Frank Jensen for at bryde hendes anonymitet. hun holder efter mødet også fast i, at hun ikke har tillid til Frank Jensen, og hun siger, at mødet efter hendes mening kun er det første af mange i partiet.

– Fordi jeg mener ikke, at denne sag på nogen måde er afsluttet endnu. Den er ikke afsluttet for mig. Den er ikke afsluttet for de kvinder, der har kontaktet mig og de kvinder, der har stået frem. Derfor er dette her møde i dag begyndelsen, siger hun til DR. Ifølge Altinget var der En del deltagere ønskede hemmelig afstemning om tillid til Frank Jensen. Mødelederen ønskede, at det skulle være ved håndsoprækning. Så man stemte om, hvorvidt afstemningen skulle være hemmelig. Ved håndsoprækning Det lyder næsten som noget fra Rokokoposten.  For normalt afgøres personfølsomme spørgsmål, ved hemmelig afstemning, at Socialdemokratiet i København har dermed tvunget kritikerne til at stå frem, og kræve hans afgang. Flertallet valgte og støtte Frank Jensen, som kunne møde pressen på et historisk pressemøde hvor han kunne bede vælgerne om tilgivelse.

Socialdemokratiets gruppeformand på rådhuset, Lars Weiss, kunne efter mødet bekræfte, at der på mødet blev “udtrykt tillid” til overborgmesteren. – Der var en diskussion af de sager, der tilsyneladende nu er indleveret til Norrbom Vinding (advokatfirmaet, som partiet har hyret til at undersøge sagen, red.). Der var ingen af os, der kendte dem, og det er vanskeligt at træffe en afgørelse på baggrund af nogle sager, vi ikke kender, sagde Lars Weiss, da han forlod rådhuset.

Frank Jensen er stillede op til pressemøde.  Frank Jensen er fortsat overborgmester i København. Og spidskandidat til kommunalvalget næste år. Og næstformand i Socialdemokratiet. Det står klart efter et næste fire timer langt krisemøde blandt københavnske socialdemokrater. – Jeg har fået opbakning fra partifæller her i København, siger han. Efter mødet stillede Frank Jensen sig frem. Her erkendte han, at han havde været en krænker. Og gennem mange år opført sig krænkende over kvinder. Han sagde undskyld til Maria Gudme, som han krænkede på et værtshus i Nyhavn i 2012. Og han sagde undskyld til de kvinder, han han krænkede under en julefrokost i 2011. Alligevel mener Frank Jensen, at han er den rette til at være overborgmester og til at være med til at skabe en kulturforandring i forhold til sexisme og krænkelser. Frank ‘Jensen siger, at det først for nylig gik op for ham, at han havde været en krænker. – Den erkendelse er jeg kommet til i den proces, jeg har været inde i. Jeg heppede på Sofie Linde, da hun holdt sin tale. Jeg er farfar til fem børnebørn, fire piger – de skal ikke vokse i et samfund med krænkelser. – Men det var først, da Maria Gudme skrev om den gamle sag, at jeg begyndte at reflektere over, at den følelse af at blive krænket, som Sofie Linde talte om, det var den samme følelse, som Maria sad med, siger Frank Jensen. Frank Jensen siger, at han vil være med at løse de problemer, som han selv gennem 30 år har været en del af. – Jeg har været en del af problemet, der gør, at vi har anden bølge af MeToo. Jeg vil gerne gå til at være en del af løsningen. – Nogle vil spørge, hvordan jeg kan være med i en proces, når jeg selv har krænket. Men hvis vi kommer frem til, at de eneste, der kan være med, er dem, der ikke har begået fejl, så får vi et samfund uden tilgivelse, siger han.

Efterdønningerne langt fra slut
Dagen efter pressemødet er det langt fra slut, DSU-formand i København Cecilie Sværke Priess, som har spillet en ufrivillig hovedrolle i de seneste døgn,  Allerede kort efter mødet skrev hun på Twitter: »Den her sag er ikke slut for os endnu«  og mange DSU’er har fulgt trop. Herunder mange DSU’er  fra Nordjylland. Mette Frederiksens gamle magtbase. Hermed én genrationskonflikt som ikke er set siden 1968 de unge vil ikke finde sig i det men Mette Frederiksen har også gamle DF vælgere i Sønderjylland at tænke på de er ligeglad.  Alternativet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, De konservative, Venstre, DF samt Frie Grønne og løsgænger Kåre Trabjerg Smidt kræver en uafhængig advokatundersøgelse af Frank Jensens ageren og håndtering af flere sager: og at Frank Jensen går på orlov i mellemtiden, Med både de unge  fra DSU der har mistet tilliden til Socialdemokratiets næstformand og overborgmesteren,  så står der andre  konkurrerende partier i København, der vil føre valgkampagne imod ham, vil spænde nye snubletråde ud. I sidste ende kan det dog, som Frank Jensen håber på, bliver vælgerne, der bestemmer hans videre skæbne. Hvis Socialdemokraterne mister overborgmesterposten vil det være første gang i over hundred år at de mister den.  Det vil være hvis Frederiksbergs borgmester ikke er konservative som den har været i 105 år, 

Kredsformanden for Socialdemokratiet i Indre By og på Christianshavn Carlo Søndergaard sagde efter mødet, at Frank Jensen er færdig, hvis der kommer nye og grove krænkelsessager frem også Kredsformand for Socialdemokratiet på Vesterbo Ren Rud Mikkelsen, har ment at Frank Jensen bør  træde tilbage som næstformand,  spændende nok er  han også kredsformand, for en anden kendt socialdemokrat med en sexsag Jeppe Kofod  og som han for en måned siden udtrykte fuld tilid til.   Socialdemokratiets formand, statsminister Mette Frederiksen sagde I sin tale ved Folketingets åbning i forrige uge sagde hun dog mere generelt om kampen mod sexismen ”Som folkevalgte – som ledere af partier og organisationer har vi en særlig forpligtigelse. Også for at forandringen ikke kun sker hos os, men i hele Danmark. Skurvognen, sygehuset, lærerværelset – alle dele af arbejdsmarkedet. Det opgør, som nu er i gang, må ikke kun ende med en opdateret medarbejderhåndbog. Den her gang skal kulturen ændres – det skylder vi hinanden. ”

Statsminister Mette Frederiksen (S) ser med stor alvor på de krænkelsessager, der er rejst mod partiets næstformand – og Københavns overborgmester – Frank Jensen.

– Jeg ser med meget stor alvor på de anklager, der er rejst. Det er åbenlyst, at vi i Socialdemokratiet også har problemer. Det skal ændres nu.- Chikane og krænkelser kan ikke forsvares. Vi skal i fællesskab skabe en kultur, hvor det ikke er i orden. Hverken i ord eller handling, siger Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar til Ritzau. Hun understreger, at der ikke er taget stilling til sagen om Frank Jensen endnu. – Jeg vil gerne gøre det klart, at der ikke er truffet nogen konklusion i sagen om Socialdemokratiets næstformand og overborgmester i København, Frank Jensen, lyder det fra statsministeren.

Seneste nye er Frank Jensen har kaldt til pressemøde klokken 12
Er det for trække sig ved vi ikke men det skyldes sikkert. Et Facebook opslag Frank Jensen delte således kort før klokken syv mandag morgen et Facebook-opslag skrevet af en Birgit Knudsen fra Odense på sin private Facebook-profil. Opslaget kræver DSU-formandens afgang: “DSU formanden i København, burde forlade sin post, og koncentrere sig om noget hun er god til. Denne unge pige, der stiller sig frem for rullende kameraer, mens en flok sultne, sensationshungrende journalister, helt ukritisk labber det i sig, for at kunne sælge nyheder i flæng, står med hævn i øjnene og offer præget i hele ansigtet, mens hun helt uden at blinke, forsøger at slagte Frank Jensen, vel at mærke i al offentlighed,” skriver Birgit Knudsen blandt andet. Frank Jensen deler opslaget godt ti minutter efter at Birgit Knudsen har lagt det på Facebook klokken 6.30 mandag morgen. Det lå der en time efter det er blevet slettet.

Resultatet af pressemødet blev som nævnt i starten af artiklen, at Frank Jensen trak sig som overborgmester for København samt næstformand for Socialdemokraterne.
Han overlader nu borgmesterkæden til Lars Weiss, der også er socialdemokrat.

Kilder DR Nyheder TV2 News Altinget og Information Ritzau

Affaldssortering – Mad – og restaffald

Interview med kommentatorlegenden Flemming Toft