Kan Trumps genvalg være i fare? Historisk set er der fortilfælde

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Donald Trump står for et genvalg som præsident, hans genvalg så sikkert ud i starten af året økonomien var god arbejdsløshedstallene var gode, eller det havde Trump lykkes med at sælge, men hans håndtering af Coronakrisen, selvom han oplevede og stige i sine popularitetsmålinger amerikanerne samles sig om deres præsident i krisetider. Men det er væk. Hans styring af krisen gav det resultat USA er det land i verden, med højst smittede, og ikke mindst hans håndtering af de nuværende uroligheder. Har vist ham som en endnu mere elendig præsident der ikke formår at samle, og forene landet som en præsident skal, kan være faktorer i det kommende valg.  En Amerikansk præsident er sikkert på Genvalg lyder det ofte, det er sikkert som et amerikansk amen i en amerikansk kirke. Ikke?  Ja i Nyre tid har det været sådan se på Obama i 2012 bush i 2004 Clinton i 1996 Dog har der været tilfælde i USA’s historie en præsident ikke vandt en anden periode og blev det amerikanerne kalder for en one term præsident. Dem er der ´5 af i nyre tid.

William Howard Taft 1912
Hvis der er en præsident som kan hævde at blive røvet for en anden periode af et 3 parti så det Taft. Mens hans demokratiske modstander i 1912 præsidentvalget. New Jersey Guvernør Woodrow Wilson, fik mindre end 12 procent af den populære stemme. Taft fik 23 procent kun godt nok for en tredje plads.  Fordi Republikanerne var splittet af var et 3 parti kandidatur af den populære Tidligere præsident Theodore Roosevelt. Som fik mere en 27 procent af den populære stemme, det er umuligt at vide om selv de fleste af Roosevelts stemmer ville ha gået til Taft havde Roosevelt ikke stillet op. Fordi Roosevelt var en progressiv republikaner, måske var de i stedet gået til Wilson hans dagsorden langt hen af vejen de samme som Roosevelts samtidig var vælgerne mere til venstre end den mere konservative taft året før var luksuslineren Titanic sank og vist store klasseforskelle samtidig skreg mange på progressive reformer både af demokratiet og andre områder. 

Herbert Hoover 1932
Hoover tabte i 1932 af en grund den store desperation, var vidt bebrejdet for den værste økonomiske desperation i USA’s historie. Ikke mindst det værste børskrak i 1929 historikere er enige, i havde han gjort mere for at prøve at bekæmpe desperationen ville han ha bedre chancer. Bedre så det ikke ud at Hoover  satte hæren ind mod fredelige demonstranter i her iblandt 17.000 veteraner fra 1.verdenskrig, som ville ha, kongressen til at lave en lovgivning, der skulle sikre, at krigsveteraner fik udbetalt en økonomisk bonus for deres krigsdeltagelse før tid, mange var arbejdsløse arbejdsløsheden var på 25 procent, og den steg faktisk har arbejdsløshedstallene i år været de værste siden Hoover, Enhver demokrat der stillede op mod ham det var bundet til at vinde indtil valgdagen,  det er et casestudie i den politiske floskel som indeholder en sandhed, en slem økonomi er politisk fatal for en siddende præsident. Hans modstander Franklin D. Roosevelt havde charme og en god radiostemme, og en New Deal ville blive en af de mest indflydelsesrige præsidenter I USA’s historie

Ford 1976 
Gerald Ford er den eneste præsident som aldrig var valgt til et højt embede. På en national scene.  Han var kongresmedlem fra Michigan der blev udnævnt til at erstatte Spiro Agnew som Nixons vicepræsident. Som havde en skandale. Tog over da Nixon tog sin afsked i 1974 han ville dog genvælges i 1976 under en fejlende økonomi. Der var også Vietnam-krigens efterdønninger, USA havde som supermagt tabt krigen. Fords største fejl var benådningen af Nixon for Watergate skandalen kun en måned efter han var blevet præsident, for den handling hans popularitetsmålinger faldt. Og aldrig igen genvandt deres tidligere højder. Samtidig blev han set som en svag præsident i hans egen parti, og måtte kæmpe for at vinde den republikanske nomination, kun snævert slog Ronald Reagan, Som to år senere ville skabe historie med hans valg succes. Fire år senere.

Carter 1980
Jimmy Carter var ikke lykkes med og forbedre økonomien og det gjorde ham politisk giftig. Hans malaise tale var heller ikke en god ting for ham den havde mere karakter af en prædiken. Og hans tale var så dyster at han blev endnu mere upopulær end Nixon havde været det under på noget tidspunkt. Carter havde ret men ingen vælgere bryder sig om at blive beskyldt for og være en del af problemerne. De ville ha løsninger. For at gøre tingene være var der den amerikanske ambassade i Iran hvor gidsler var taget af iranere. Forsøget der prøvede og redde dem endte skidt. Fik Carter til at se svag ud på udenrigspolitik. Og der var Republikanerne der var galvaniseret med Reagans konservative ideologi og personlige karisma og charme.  Mens Carter som Ford måtte kæmpe mod en primærvalgs udfordrer fra Ted Kennedy fra den sidste bror af de berømte og myteomspundne. Kennedybrødre Også var der en 3 parti kandidat i form af John Anderson en moderat republikansk kongresmedlem. Fra Illinois Carter havde en feberagtig kampagne og Reagan vandt en historisk jordskredssejr men af alle engangspræsidenter er Carter faktisk den som fik gjorde mest substans godt under hans præsidenttid.

Bush 1992
Som den seneste engangspræsident i nyre tid George HW. Bush var halvvejs gennem hans første præsidentperiode, Med popularitetsmålinger op 89 procent som følge af hans udenrigspolitiske succeser den kolde krig var afsluttet, Berlinmuren faldet, og ikke mindst Golfkrigen 1991 der fik de irakiske styrker ud af Kuwait. Han var så populær at mange demokrater ikke engang vil stille op eller tøvede en del for at stille op til præsidentvalget i 1992

Men 1992 begyndte ikke godt under et besøg i Tokyo fik Bush et ildebefindende. Midt under middagen hos Japans premierminister Kiichi Miyazawa, sank præsidenten sammen og kastede op i skødet på sin vært.  https://www.youtube.com/watch?v=XnOnDatqENo

Så ramte en økonomisk nedtur. Og vente offentligheden mod Bush mange gav den republikanske administration der have været der i 12år, særligt begyndte amerikanerne og At se en mand der ikke forstod deres bekymringer   Under den første tv-transmitterede debat mellem de to præsidentkandidater blev Bush spurgt af en af publikummerne, hvordan den økonomiske krise havde påvirket ham personligt. Det var et enkelt spørgsmål, mens hans svar var uklart og uldent, og han prøvede at undskylde sig med, at han nok havde misforstået spørgsmålet Men i det øjeblik overtog Bill Clinton ordet. Han rejste sig fra sit sæde, gik tættere på den spørgende kvinde og begyndte en dialog med hende.   https://www.youtube.com/watch?v=hBrW2Pz9Iiw

Samtidig fik han skyld for og bryde sit valgløfte i 1988 i sin read my lips”- tale om ikke at rejse skatter. Bush tabte.

Kilder DR Nyheder the Atlantic ABC News CBS News NPR bogen USA’s historie af Erling Bjøl

Hvordan har USA’s præsidenter Håndteret Urolighederne I USA’s historie

Karantæne og aktivitet på Bjørnemosen