Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

in ,

Julefreden har sænket sig over finansloven 2021

Af Kasper V Hansen

I år faldt Finansloven for 2021 på plads, og søndag kunne Finansminister Nicolai Wammen og lederne fra regeringens støttepartier samt Alternativets folketingsmedlem Torsten Gejl  præsentere deres forlig,  det var ikke foran den ikoniske glasdør i Finansministeriets stengang iført masker fandt pressemødet sted i   Rentekammeret i Finansministeriet, hvor væggene er holdt i en dyb mørkegrøn, det er her traditionen tro finansministeren præsentere regeringens Finanslovsforslag  Og så har finansminister Nicolai Wammen kunnet kæde finansloven sammen med de mange milliarder, som er sat af til den økonomiske corona-krise. Det har givet partierne mulighed for at bruge flere penge her og nu.

Hovpunkter
Det bliver til næste år muligt at trække flere penge fra i skat, hvis man har udgifter til service- og håndværkerydelser. I dag er det muligt at trække 12.500 kroner fra i skat for håndværkerydelser og 6.200 kroner for serviceydelser. Begge dele hæves til 25.000 kroner.

Det koster 340 millioner kroner at udvide ordningen. Finansloven indeholder en hjælpepakke til virksomheder i oplevelsesøkonomien på 750 millioner kroner.Sociale organisationer får mulighed for at dele gavekort ud til socialt udsatte til eksempelvis restauranter, hoteller, biografer og forlystelsesparker. 250 millioner kroner går til aktiviteter på social- og ældreområdet via kommunerne. Og endelig er der 250 millioner kroner i skattefritagelse til arbejdsgiverbetalte gavekort til medarbejdere. Der bliver afsat 630 millioner kroner over de næste fire år til oprensninger af store forureninger. Det er forureninger ved Himmark Strand, Kærgård Klit-plantage, det tidligere Grindstedværket, Høfde 42 i Thyborøn og Cheminovas gamle fabriksgrund, der skal renses op i første omgang. Unge mellem 18 og 24 får for fremtiden et tilbud om gratisk psykologbehandling. Det kommer til at koste 47 millioner kroner om året.

Planlagte besparelser på DR bliver sløjfet. Over fire år koster den 901 million kroner.

Den nye finanslov, som er blevet forhandlet på plads uden større drama, rummer en række tiltag, der både kommer børn ældrevelfærden til gode, det også afsat penge af til en grønnere retning, men prioriteringerne er afgjort rødere og grønnere, end S-regeringen selv havde lagt op til, og kan beskrives som en finanslov, der ligger tættere på SF end De Radikale.  På området sidstnævnte har mange gange sat et liberalistisk aftryk på finansloven,  Socialdemokratiet er endt med at acceptere, at løsningerne på den aktuelle krise  som Corona  har  skabt skal findes i forståelsespapiret, der har erstattet regeringsgrundlagene forståelsespapiret var svært og forhandle, og gjorde Mette Frederiksen til statsminister, og Nikolaj Wammen til Finansminister da Henrik Sass Larsen måtte melde fra, det er i høj grad det der binder socialdemokratiet og de røde støttepartier sammen,   og ikke som for eksempel under finanskrisen trækkes i en mere borgerlig retning, med nedskæringer og spare tiltag  og den samlede rød-grønne regeringsblok har dermed bekræftet og  genforpligtet hinanden på det flere årlige reformprogram, som skabte begejstring hos støttepartierne sidste sommer. For første gang i to årtier har en socialdemokratisk regering sat en  ny politisk kurs, som ikke blot er en videreførelse af en tidligere Venstre-regering.’ som ofte har fået den beskyldning at man ikke kan se forskel på rød og blå politik fordi, det det er samme politik der føres af både røde og blå flertal, Finansloven for 2021 – som Socialdemokratiet indgik med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet – markerer et brud med ikke blot perioden med Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister, også med perioden med  Mette Frederiksens forgænger Helle Thorning-Schmidt som statsminister, der var en politik der var ført af en blå Bjarne og man ikke kunne se om Socialdemokratiet var rød eller blå,   Man kan sige de har taget sig godt betalt hos Finansminister Wammen for SF og Enhedslisten ikke at kræve en undersøgelseskommission, der skal kulegrave regeringstoppens ansvar for minkskandalen.  Der har været snakket om blandt de borgerlige, men her har Sammenfaldet med finanslovsforhandlingerne gjort det muligt at veksle loyalitet til kontante indrømmelser. Dermed noget for noget Selv om de fire forligspartier er sjældent fornøjede over indholdet i finansloven, og som regel brokker sig over det og det mangler og kalder det for løftebrud og aftaler løbet fra er det finansminister Nicolai Wammen, der vil kunne være mest tilfreds. I en tid, hvor den borgerlige opposition i forvejen står svækket, har statsminister Mette Frederiksen fået befæstet sin magtposition. Efter at ha vaklet lidt i minkskandalen, for første gang siden hun kom til magten. Man kan også hæfte sig ved, at selvom regeringen nok i lyset af minkskandalen har været mere medgørlig overfor støttepartiernes ønsker end ellers

Ingen ballade i år
Der har eksempelvis i år ikke været økonomiske reformkrav fra de radikale, som Enhedslisten absolut ikke ville være med til. Ej heller har Enhedslisten haft behov for at underkende SF’s resultater, som det skete sidste efterår, hvor SF jublede over en aftale om minimumsnormeringer i daginstitutionerne, som Enhedslisten efterfølgende talte ned.

I år har man formået ikke at slås unødigt (i offentligheden) om finansloven. Velsagtens fordi regeringen tidligt havde erkendt, at finansloven skulle laves med støttepartier alene.  Og det er sket uden dramaer og forlængelse af andre krav der gør Finansloven har taget længere tid,

De Radikale har efter lederskiftet nedtonet truslerne overfor S-regeringen og har undladt at kaste sig ud i et ellers varslet opgør med Enhedslisten om den økonomiske politik. Eller trusler om at vælte regeringen kom der ikke grønne indrømmelser, Morten Østergaard har ikke kunnet være en bulderbasse, og ødelægge stemningen Sofie Carsten Nilsen har kommet regeringen mere i møde særligt man er ikke interesseret i et valg hvor de radikale efter formandsopgøret kunne gå tilbage. Dermed har Carsten Nilsen også imødekommet Martin Lidegaards fløj om mere imødekommenhed og samarbejde på de ting man er enige med regeringen om. 

Vi kan bare tage finansloven. 2017 uenighederne med Vlak regeringen særligt konflikten mellemstøtteparti dansk folkeparti, og Regeringspartiet Liberal Alliance, der have

Forsøgt at nå til enighed om en aftale om skattelettelser og udlændingestramninger, efter en aftale om finansloven blev landet   Regeringen forsøgte først at lande en aftale om skat og udlændinge samt om finansloven samtidig, men Dansk Folkeparti insisterede på at splitte forhandlingerne op. Det gik regeringen i sidste ende med til. Kort tid inden præsentationen af finansloven skrev finansordfører Joachim B. Olsen (LA) så på Facebook: »Den bliver kun vedtaget, hvis den skatteaftale, som ligger på bordet, falder på plads. Det er aftalen.«

Samtidig garanterede Anders Samuelsen på sin Facebook-profil, at regeringens bebudede skattelettelser ville falde på plads inden tredjebehandlingen af finansloven og inden jul, og at det ville blive »de største skattelettelser i historien«. Og kravlede dermed op i juletræet, Siden fulgte flere forhandlingsmøder mellem regeringen og Dansk Folkeparti om skatteaftalen og om de udlændingestramninger, DF har krævet som betaling for at gå med til at give skattelettelser.  Samuelsen måtte kravle ned af juletræet igen og ydmyges en af grundene til Liberal alliance ikke fik et godt valg ved folketingsvalget 2019 det har der ikke været i år, dermed har julefreden sænket sig ingen julekalenderdrama i år.  

Kilder DR nyheder TV2 Berlingske dagbladet information

Julesalg på Rytterkasernen

Anmeldelse af Honest Thief