”Jeg kan ikke trække vejet” sætningen, der antændte vreden i USA

Af Kasper V Hansen

George Floyd

Den 46-årige Den sorte Afroamerikaner George Floyd blev anholdt 25. maj i Minneapolis, Minnesota i USA. pga. af en mistanke, om at ville bruge en falsk pengeseddel, Floyd havde mistet sit arbejde som sikkerhedsvagt pga. Coronakrisen, men han blev lagt på jorden og en asiatisk betjent. Satte knæet på hans nakke. Og Floyd sagde sætningen ” jeg kan ikke trække vejret” Han døde i politiets varetægt, efter at en betjent knælede mod hans hals i mindst otte minutter. Betjenten, der fortsatte med at knæle, trods Floyd sagde, at han ikke kunne få luft, er sigtet for uagtsomt manddrab. Episoden er ikke enkeltstående ofte bliver sorte afroamerikanere diskrimineret af politiet, vi kan nævne de senere års tragiske hændelser, 

Det samme skete, da en gruppe politimænd i New York i kvalte den ubevæbnede afroamerikanske familiefar Eric Garner under en voldsom anholdelse. De to sager minder om hinanden. Episoden i mandags sidste uge blev filmet, og satte vreden i gang USA.

Omfattende demonstrationer i byer 
Vreden har siden George Floyd mistede livet under en voldsom anholdelse i byen Minneapolis i det nordlige USA. Siden har protester ifølge New York Times bredt sig til mindst 75 byer. Flere hundrede personer er anholdt efter flere dage med voldsomme sammenstød mellem politi og demonstranter, I weekenden blev der protesteret i mere end 140 byer på tværs af USA. I flere tilfælde udviklede demonstrationerne sig voldeligt med smadrede butikker og ildspåsættelse I Minneapolis er 155 personer blevet anholdt. I store byer er tallet højere med knap 800 anholdelser i New York City og mere end 900 i Los Angeles Hvad der begyndte som fredelige protester i dagtimerne, er blevet fulgt af natlige ildspåsættelser, plyndringer og sammenstød mellem politi og demonstranter. Søndag aften var der mere en 140 byer tværs af USA. Mere end 17,000 tropper fra Nationalgarden er sat ind i 23 stater tværs USA.

Demonstranterne vil først og fremmest have retfærdighed.
 Lige nu er det kun én betjent ud af i alt fire involveret i drabet, som er sigtet i sagen. Det synes demonstranterne er for lidt. Derudover synes de, at det er gået alt, alt, alt for langsomt med at få Derek Chauvin sigtet Samtidig Demonstrerer de mod de daglige politiovergreb på især sorte over hele USA og på, at politiet visse steder misbruger deres magt og alt for ofte tyr til voldelige metoder i forbindelse med anholdelser hver dag og ofte bliver sorte mere udsat for at blive stoppet bare pga. af de sorte en demonstrant fortalte til danske TV2 news han selv var blevet anholdt bare for at tanke benzin på sin bil, og sad en nat i arresten alene fordi en hvid mistænkte ham. Mange oplever at hvide bliver behandlet mere mildt, det ses også i retssager og dommere hvor sorte er overrepræsenteret mange føler de bliver anholdt og dømt alene for hudfarven.

Corona rammer sorte hårdere
Floyds død var Gnisten der tændte vreden i USA. bl.a. skyldes den årtiers opsparede vrede pga.  Af racisme. En anden ting der har sat vreden i gang er Coronapandemien har ramt den afroamerikanske befolkning hårdere end de hvide, i både smittede døde og sygdom, oven i rammer Coronakrisen også hårdere i form af økonomisk krise, og fattigdom flere afroamerikanere mister deres job. Mere end hvide amerikanere. Det har været måneder, som der har rystet alle dele af det amerikanske samfund har kostet over 100.000 amerikanere livet. Økonomien er lagt i ruiner, og hver fjerde arbejder historiske tal. Har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse. Det er de værste tal vi har set siden den store desperation i 1930’erne og tallene er være end den gang.  Sorte og farvede amerikanere er uforholdsmæssigt hårdt ramt af Coronapandemien. I eksempelvis Kansas er risikoen for at dø af Corona syv gange højere for en sort amerikaner, end den er for en hvid. Andre tal viser, at i otte ud af de ti af de områder, som er hårdest ramt af Corona er flertallet af indbyggerne sorte eller farvede Hovedforklaringen er fattigdom og sorte og farvedes mangel på adgang til lægehjælp og gode hospitaler. Uligheden i USA som altid har været stor og uretfærdig. Er under Corona så markant, at man i mange tilfælde kan læse ud af et postnummer, om børn i det område har en chance i livet eller ej. Om de kan få en uddannelse og et godt job. Og den sociale og økonomiske ulighed vender den tunge ende nedad for USA’s sorte og farvede befolkning i en grad, som får borgerretsforkæmpere til at tale om en institutionaliseret og systematisk racisme.

Kriser Rammer afroamerikanere hårdere eks. New Orleans i 2005
Det er ikke en ny anklage vi har set eksempelvis ved Orkanen Katrina i New Orleans i 2005 der gik katastrofen hårde ud over afroamerikanere. Her Amerika fik vent et spejl mod sig selv man så at den racisme man hævede og komme videre med stadig levede med, spejlet Reflekterede et dybt beskæmmende billede af den mægtige nation USA og velstående nation, I New Orleans Man bebrejdede sorte for ikke havde ladet Evakueret New Orleans inden orkanen gik land. Men i stedet var blevet tilbage og havde bragt sig i en situation hvor de skulle reddes At sorte fattige ikke kunne ha været evakueret fordi de ikke havde råd og ikke ejede bil. Blev sjældent nævnt Det var en klassisk bebrejd offeret. Man mente at de sorte fattige var uansvarlige ikke fortjente hjælp.  Det samme mønstre var i øvrigt før dækningen af sorte blev igennem mediedækningen fremstillet som stereotype sorte kriminelle og passive ofre. De blev sjældent portrætteret i andre roller såsom hjælpere, officielle medarbejdere, embedsmænd eller eksperter. Disse roller blev domineret af hvide, som samtidig blev dækket som kraftfulde, målbevidste ofre alt det var forkert men viser at man lever med det i dag.

Kilder DR Nyheder New York Times TV2 News Bogen Det sorte USA Af Jørn Brøndal

Sejltur på Odense Å

De værste uroligheder i Amerika i over 50år – Del 1