Hvem skal være britisk Labour leder og premierministerkandidat ?

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Hvem skal overtage arbejderpartiet Labour lederrolle og premierministerkandidatrolle efter at gik 59 mandater tilbage, og fik 203 af de 650 pladser i Underhuset. Og fik det værste valg siden 1935. Jeremy Corbyn meddelte på valgnatten at han gik af, hvem skal nu overtage rollen. Der tales om 6 bud 2 mænd og 4 kvinder, det sidste er historisk aldrig har så mange kvinder stillet op til formandsposten i Labour siden Margaret Beckett var fungerende leder efter deres formand John Smith døde i 1994 her er 6 bud.

Rebecca Long-Bailey – UK Parliament official portraits 2017

Rebecca Long-Bailey
Rebecca Long-Bailey er fra Manchester og har arbejdet som butiksassistent, før hun blev parlamentsmedlem i 2015. Hun er en del af Corbyns venstrefløj og vurderes derfor at have godt fat i de medlemmer, der skal stemme om partiets fremtidige formand. Rebecca Long-Bailey er erhvervsminister i skyggekabinettet og har flere gange vikarieret for Jeremy Corbyn og rygtedes på et tidspunkt som hans foretrukne arvtager. Rebecca Long-Bailey er i trediverne, kvinde og fra en valgkreds i Nordengland, hvor Labour netop har oplevet et blodbad ved dette valg. Derfor mener flere, at hun netop er det, Labour har brug for. Omvendt er andre bekymrede for, om hun har den nødvendige erfaring.

Angela Rayner – Picture © Jason Lock Photography

Angela Rayner
John McDonnell peger i stedet pilen mod Angela Rayner. Det gjorde han i et interview med GQ Magazine i oktober, hvor han også sagde, at hvem end, der tager over for Corbyn, “er nødt til at være en kvinde”. Angela Rayner er meget loyal over for Corbyn, en del af partiets venstrefløj, har taget teten i kampen mod mobning og chikane og har en gribende historie: Hun var gravid, da hun gik ud af skolen som 16-årig og har arbejdet sig op gennem Labours rækker.

Emily Thornberry
En 3 kandidat er Emily Thornberry, der har siddet i parlamentet for Labour siden 2005.
Thornberry meldte sig under de røde faner som 17-årig efter en barndom som datter af en enlig mor og en opvækst i sociale boligbyggerier. Thornberry er en del af den venstreorienterede Corbyn-fløj i partiet og nyder derfor støtte fra mange Labour-medlemmer og fra mange af fagforeningerne. Men Emily Thornberry er også fortaler for et fortsat medlemskab af EU, og det kan blive et problem i forhold til at generobre de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved dette valg, hvor de konservative indtog en stribe Labour-højborge i Nordengland.

Jess Phillips
Jess Phillips er en af Labours nye stjerner og har blandt andet skabt sig et navn ved at tale om ligestilling og vold mod kvinder. Selv om hun var fortaler for at forblive i EU, blev hun genvalgt med stort flertal i sin kreds i Birmingham Yardley, der ellers stemte nej til EU ved folkeafstemningen i 2016.Jess Phillips smed selv sit navn i hatten som en kommende leder af Labour i oktober, da hun blev spurgt af The Independent

Keir Starmer – UK Parliament official portraits 2017

Keir Starmer
Som Labours Brexit-talsmand er Keir Starmer et af de mest kendte ansigter fra Labours top.

Starmer var en kendt menneskerettighedsadvokat, før han blev medlem af parlamentet for Labour ved valget i 2015. Han er fortaler for en ny folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab og mere moderat end Corbyns venstreorienterede fløj Det kan tale for ham efter dette blodbad for Corbyns venstreorienterede, politiske projekt. Starmer er uddannet fra Oxford, medlem af den britiske middelklasse og endda slået til ridder som Sir Keir Starmer  og det er langt fra de arbejderklassestemmer, som Labour tabte ved torsdagens valg.

Stephen Kinnock – UK Parliament official portraits 2017

Stephen Kinnock
En joker med et dansk udgangspunkt er Helle Thorning-Schmidt mand Stephen Kinnock Helle Thiorning blev spurgt på CNN ”Vil din mand stille op i formandskampen?,” spørger CNN-værten Christiane Amanpour.”Det må du spørge ham om, ”sagde  Helle Thorning undvigende. Men han kan være en joker han ligner lidt en britisk udgave af venstres Jacob Ellemann søn af en tidligere Labour formand Neil Kinnock fra 1983 til 1992 Men tabte to valg 1987 og 1992 til to konservative premierministre Margaret Thatcher og John MajorSom barn af Neil og Gladys Kinnock kommer han fra en familie med stolte traditioner i britisk politik.  Stephen Kinnocks mor, Gladys, er også mangeårig EU-parlamentariker og havde en kort periode som britisk europaminister under Gordon Browns regering. Stephen Kinnock i sine forældres fodspor og meldte sig ind i Labour som 15-årig.Han tog sin bacheloruddannelse på det anerkendte Cambridge University og sin master i europastudier på et universitet i Brügge i Belgien. Her mødte han også Helle Thorning, Stephen Kinnock har været medlem af Parlamentet siden 2015 for Wales Aberavon en sikker Labour kreds. Han holdt lav profil de første år mens konen var dansk statsminister men har trådt mere frem siden.  Selvom faren betragtes som en der ikke vandt premierministerposten skal man ikke afvise ham Uffe Ellemann vandt heller ikke formandsposten.

Kilder TV2 nyhederne dr nyhederne CNN The Independent GQ Magazine 

Kritisable adgangsforhold til POP-Up butik

Anmeldelse af filmen “Le Mans 66”