Historiske valgaftner – Alt kan ske

Kaspers Corner - Politik fra hele verden. Kasper V. Hansen arbejder som journalist på Rytterkasernens Mediehus. Kaspers store interesse er politik og politisk historie fra hele verden. Det er også derfor, at han primært skriver politiske artikler til Rytterposten.dk. Artiklerne kommer i stort set uredigeret form, så stavefejl, usammenhængende og uforståelige sætninger kan forekomme.

Af Kasper V Hansen

Når der er valgaften til folketingsvalget, på Christiansborg kan alt ske, det er de store følelsers vold der er i spil hos, både politikere og partierne, er i efter en hæsblæsende valgkamp hvor man har kæmpet om et af de eftertragtede 179 mandater, alt kan ske til folketingsvalget.

Statsministerposten afskaffesDet var ikke en glad stemning, hos de fire gamle partier Socialdemokratiet Venstre konservative, og radikale, have den december aften, i 1973 den var nærmest bitter, det var rent symbolsk at nogen havde stillet en flaske bitter hos Anker Jørgensens kontor, det var Jordskredsvalget, i 1973. Ti partier kom i folketinget og de gamle magtpartier måtte sige farvel til halvdelen af deres medlemmer. Men aften er bedst huskes for Glistrups kommentar da han blev spurgt om han skulle være statsminister.   “Statsministerposten skal afskaffes.” Hvilken ministerpost ville han havde spurgte journalisten ” Glistrup svarede ”jeg skal være minister til afvikling af offentlig virksomhed“.

Op af vandrehallens trappe i 1990
Når en partileder ankommer til Christiansborg skal de op af en berømt trappe et af de berømteste billeder af en sejrrig formand. Var Svend Auken sin datter Jessica i hånden og 14 vundne mandater i ryggen var det en storsmilende Auken, der på valgaftenen den 12. december 1990 mødte hele den danske presse for enden af den store trappe op til Vandrehallen på Christiansborg. Auken havde med 69 mandater skaffet sit parti det bedste valgresultat i 19 år, det bedste siden, 1973 men det, der til at begynde med lignede en sejr for de røde , skulle senere på aftenen vise sig at være det modsatte.  Efter at have snakket med pressen, gik Auken ind til den socialdemokratiske fest i Landstingssalen, og i et sidelokale fik han at vide, at den store valgsejr lige netop ikke var nok til at erobre Statsministeriet, og at Schlüter fortsatte. Det var en total nedtur.  Nederlaget til rød blok skyldtes blandt andet, at SF havde tabt for meget. Og da Fælles Kurs med den farverige sømandsboss Preben Møller Hansen i spidsen samtidigt røg helt ud af Folketinget, var vejen banet for, at Det Konservative Folkeparti kunne danne regering med Venstre.  At give Socialdemokraterne en fremgang af den størrelse, som Svend Auken formåede ved det valg, var jo helt uhørt. Og derfor var det en kæmpe nedtur ikke at vinde regeringsmagten.

http://tv.tv2.dk/video/RlYxNUFSS0lWU3ZlbmRBVWtlbg

Haugård i folketinget
Alt kan ske på en valgaften og noget overraskende kan opstå, i 1994 havde ingen regnet med at komikeren Jacob Haugård heller ikke ham selv, kom ind på et kredsmandat i Århus, valgløfterne husker alle eller har hørt om dem.  Mere medvind på cykelstierne

Fregatten Jylland kampklar Pissoiret foran Århus Musikhus genopføres Folk uden humor tildeles mellemste invalidepension Gratis øl Retten til impotens

Nutella i feltrationerne Flere hvaler i Randers Fjord,

Uffe måtte tisse i en potteplante
Under folketingsvalget i 1998 var der igen drama hele natten svingede det frem og tilbage, det endte med at et af Færøernes mandater gik til socialdemokratiet, og Nyrup kunne række fingeren med four more Years op i været men det er tradition for at partilederen ikke viste sig til deres valgfester før at stemmerne blev talt op, men for en partileder blev valgaften særlig lang.  Venstretoppen nemlig dummet sig ved at sætte sig i et lokale, hvor de kun kunne komme ud et sted. Og der stod pressen og ventede. Inde´på Uffes Kontor, Der sad Anders Fogh og Claus Hjort og prøvede at overbevise Uffe om at blive som formand.  På et tidspunkt skulle Uffe tisse, men det gik altså ikke, at han gik ud til pressen, før de havde fundet en løsning. Så han endte med at måtte tisse i en stor potteplante, der stod i lokalet.

http://tv.tv2.dk/video/RlYxNUFya2l2RnB1cm1vcmV5ZWFycw

Færgen Sjælland
Det var blandt andet derfor at Fogh i 2001 valgte at blive på Palads Hotel i København og at en valgfest første gang skulle flyttes ud for Christiansborg, man valgte Færgen Sjælland, og valgfesten er især husket for det arrogante venstre laserlys som Fogh ellers ikke ville havde, men det var også en anden ting som var berømt den aften at Fogh ikke takkede sin kone men Claus Hjort og at enhedslistens Keld Albrechtsen rakte Fogh fuck finger, da han så talen på tv skræm.

http://tv.tv2.dk/video/QVJLSVZGVjE1ZnVja2ZvZ2g

Lykketofts tabertale

Når et parti har tabt er en nederlagstale det lod en partiformand skal holde, en af de bedste tabertaler er holdt af Mogens Lykketoft han citerede John F Kennedys berømte citat efter fiaskoen med svindebugten ”Kennedy sagde at sejren har mange fædre, men nederlaget er forældreløst. Sådan er det ikke her. Jeg har haft lederskabet.  Jeg har gjort det så godt jeg kunne. Men resultatet er ikke godt nok. Og det påtager jeg mig ansvaret for”

Kilder DR og TV2 nyhederne Jyllands-PostenInfernal – Sommerkoncerter og Rom

Sammendrag fra valgmøde om forhold for handicappede, pårørende og hjælpere